Aktor și-a dedus ilegal TVA de aproape două milioane de euro din banii pentru autostrada Sebeș - Turda. Judecătorii au respins cererea de suspendare a deciziei de impunere

 Aktor și-a dedus ilegal TVA de aproape două milioane de euro din banii pentru autostrada Sebeș - Turda. Judecătorii au respins cererea de suspendare a deciziei de impunere

Curtea de Apel București a motivat decizia prin care a respins cererea grecilor de la Aktor de suspendare a deciziei de impunere emisă de ANAF - Direcția Mari Contribuabili, decizie emisă de Fisc după ce inspectorii au descoperit că cei de la Aktor și-ar fi dedus ilegal TVA din mai multe operațiuni comerciale. NewsOnline a obținut decizia judecătorilor

Astfel, conform hotărârii compania AKTOR a chemat în judecată la Curtea de Apel București pe cei de la ANAF  prin Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili solicitând magistraților să dispună suspendarea în parte a executării Deciziei de impunere emisă de ANAF în 25 noiembrie 2019. 

Prin decizia amintită Direcția Mari Contribuabili stabilea că AKTOR ar trebui să plătească suplimentar la stat TVA în valoare de 8.316.493 de lei, după un control efectuat de Fisc la compania de construcții pentru perioada 2014 - 2018. 

Suma stabilită suplimentar a provenit din faptul că Fiscul a respins dreptul AKTOR de a-și deduce TVA-ul din mai multe tipuri de operațiuni comerciale. Mai exact, ANAF a stabilit că AKTOR nu putea să-și deducă TVA-ul aferent ”achizițiilor de bunuri și servicii destinate proiectului  Autostrada Sebeș - Turda, lot 2, proiect care face obiectul Asocierii în participațiune cu Euro Construct Trading 98 SRL”. 

De asemenea, din decizia Curții de Apel București rezultă că ANAF a mai decis ”respingerea deducerii de TVA pentru serviciile de consultanță și asistență tehnică, pentru serviciile de închirieri auto pentru persoanele fizice române și străine care nu au calitatea de angajați ai Sucursalei”. 

După dezbateri Curtea de Apel București a constatat că nu sunt îndeplinite condițiile legale pentru a dispune suspendarea decizie de impunere în urma căreia AKTOR e bună de plată către statul român. 

Curtea reține, în esență, că aspectele invocate de reclamantă în argumentarea cazului bine justificat presupune a se verifica de către instanță modul în care organul fiscal a interpretat și aplicat dispozițiile legale care reglementează deducerea TVA. Curtea reține însă că nici acest argument nu poate fi analizat la nivel de aparență întrucât presupune a se stabili dacă în situația prezentată reclamanta are sau nu acest drept de deducere a respectivelor cheltuieli, or, examinarea acestor aspecte în cadrul cererii de suspendare ar presupune, în mod obligatoriu, antamarea fondului, depășind limitele de învestire ale instanței”, arată Curtea de Apel București în motivarea deciziei de respingere. 

În cererea de chemare în judecată compania AKTOR invocaseră, pentru a justifica deducerile de TVA înlăturate de inspectorii Fiscului, că firma a avut raporturi comerciale ca persoană distinctă cu Asocierea AKTOR - Euro Construct. 

Conform datelor publice de pe site-ul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, proiectul autostrăzii Sebeș - Turda, lotul 2, este unul foarte problematic în descrierea acestuia arătându-se faptul că ”Contractul de proiectare si executie lucrari inregistreaza intarzieri majore. Probleme: ELIBERAREA AMPLASAMENTULUI IN ZONA KM 40+000 PRIN PROCEDURA DE EXECUTARE SILITA ‐ estimat solutionare august 2020”.