Cine sunt cei vizați de perchezițiile DIICOT pentru trafic de persoane în Olanda

Cine sunt cei vizați de perchezițiile DIICOT pentru trafic de persoane în Olanda

Procurorii DIICOT Iași au făcut miercuri, 9 octombrie, șase percheziții în Bîrlad, Piatra Neamț și Iași la persoane suspectate de faptul că exploatau sexual tinere românce și din Republica Moldova în Olanda

Principalul vizat de percheziții este Claudiu Constantin Diaconu născut în Iași dar domiciliat în Neamț, dar și fratele acestuia, Marius Ioan Diaconu. În Bîrlad procurorii DIICOT au descins la Lăcrămioara Neculai, suspectată că depozita averea strânsă în Olanda din traficul de persoane dar și la mama și fiul lui Yasemin Hazan, o ”moldoveancă” născută din mamă româncă și tată turc. În Iași s-au făcut percheziții la domiciliul lui Geanina Dumitriana Maxim.

Perchezițiile din România s-au derulat în cooperare cu autoritățile din Olanda, în cauză fiind încheiat acord comun de echipă de anchetă (JIT) între autoritățile din cele două state în baza căruia autoritățile din Olanda au transmis un raport de informare referitoare la activitățile infracționale ale cetățenilor români în Olanda.

”Numiții Diaconu Constantin-Claudiu și Hazan Yasemin se află în Olanda din jurul anului 2011. Aceștia sunt implicați de atunci în activități infracționale de trafic de persoane și furturi din locuințe. Numita Hazan Yasemin a fost cercetată în România în cursul anului 2010 pentru comiterea infracțiunii de pornografie infantilă, astfel pentru a evita tragerea la răspunere penală a plecat în Olanda, unde practică prostituția din anul 2011, sub coordonarea numitului Diaconu Constantin-Claudiu”, au stabilit procurorii DIICOT Iași.

În urma investigațiilor s-a stabilit faptul că suspecții au transmis și transmiteau în continuare sume importante de bani prin servicii de transfer rapid de bani (Western Union) în nume personal sau utilizând tinerele exploatate. Sumele de bani erau câștigate din activitatea de exploatare sexuală sau spargeri de locuințe desfășurate în Olanda.
Anchetatorii arată că Diaconu și Hazan Yasemin ar fi racolat mai multe tinere din România prin diferite metode, pe care le-au determinat ulterior să practice prostituția în Olanda în orașe precum Almere, Arnhem sau Amsterdam.

Potrivit procurorilor, grupul infracțional are activitate de prin 2011 și este coordonat de Claudiu Constantin Diaconu și ar fi fost susținută de Marius Ioan Diaconu care are rolul de a racola tinere prin anunțuri publicate în ziare locale în care menționează faptul că se caută tinere ce doresc să se angajeze în Olanda.
Astfel, majoritatea tinerelor sunt induse în eroare iar apoi transportate in Olanda unde sunt determinate să practice prostituția. Numitul Diaconu Ioan-Marius primește sume de bani de la Hazan Yasemin sau de la fratele său, pentru fiecare tânără racolată.
Gruparea infracțională se dezvoltaseră ”profesional” și începuseră în Olanda exploatarea și a unor tinere din Republica Moldova.