Gheorghe Ștefan ”Pinalty” vrea să-și strămute un dosar de la Curtea de Apel Bacău

Gheorghe Ștefan ”Pinalty” vrea să-și strămute un dosar de la Curtea de Apel Bacău

”Pinalty” a făcut la Înalta Curte de Casație și Justiție o cerere de strămutare a dosarului de la Curtea de Apel Bacău în care procurorii DNA Bacău contestă soluția de achitare pronunțată de Tribunalul Neamț față de Gheorghe Ștefan pentru acuzația de trafic de influență

Înalta Curte de Casație și Justiție a fixat termen pentru discutarea cererii de strămutare pe 31 octombrie. La Curtea de Apel Bacău apelul declarat de DNA împotriva sentinței de achitare ar urma să înceapă pe 24 octombrie. 

În acest dosar, în 2017, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată a lui Gheorghe Ștefan, la data faptei primar al municipiului Piatra Neamț și vicepreședinte al PDL, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

”În cursul anului 2009, în contextul în care o societate comercială intenționa să participe la procedura publică de atribuire a contractului de lucrări, aferent unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile, inculpatul Ștefan Gheorghe, în calitatea menționată mai sus, i-a solicitat administratorului acestei firme să-i remită o sumă de bani reprezentând 10% din valoarea lucrărilor ce urmau a fi efectuate.
Banii respectivi au fost pretinși de inculpatul Ștefan Gheorghe în schimbul promisiunii acestuia de a interveni pe lângă persoane din conducerea Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit în vederea influențării rezultatului procedurii de atribuire a respectivului contract de lucrări. În temeiul acestei înțelegeri, în cursul anului 2011, printr-un intermediar, inculpatul Ștefan Gheorghe a primit de la reprezentantul acelei societăți comerciale, în numerar, suma de 200.000 lei”, au stabilit procurorii Direcției Naționale Anticorupție. 

Tribunalului Neamț a decis însă că acuzațiile DNA nu se susțin și a pronunțat o sentință de achitare a lui Gheorghe Ștefan

”În baza art. 386 Cod procedură penală respinge cererea de schimbare a încadrării juridice a faptei pentru care a fost trimis în judecată inculpatul Ş. G., din infracţiunea prevăzută de art. 291 al. 1 Cod penal raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 5 Cod penal în infracţiunea prevăzută de art. 13 din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 5 Cod penal. În temeiul art. 16 al. 1 lit. c Cod procedură penală raportat la art. 396 al. 5 Cod procedură penală, achită pe inculpatul Ş. G., pentru săvârşirea infracunii de trafic de influenţă prevăzută de art. 291 al. 1 Cod penal raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 5 Cod penal. Constată că inculpatul a fost asistat de avocat ales. În temeiul art. 273 Cod procedură penală, cheltuielile efectuate de martorul Bulgaru Liviu, în sumă de 698 lei, vor fi achitate din fondurile Ministerului Justiţiei. În baza art. 275 al. 3 Cod procedură penală, cheltuieli judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare Pronunţată în şedinţa publică din 18 iunie 2019”, se arată în decizia Tribunalului Neamț. 

Acum Înalta Curte de Casație și Justiție urmează să decidă care Curte de Apel din țară va judeca contestația procurorilor DNA împotriva sentinței de achitare.