Jocuri de culise în Ministerul Fondurilor Europene pentru ”controlul deciziei” pe miliardele de euro care vor veni de la Uniunea Europeană

Jocuri de culise în Ministerul Fondurilor Europene pentru ”controlul deciziei” pe miliardele de euro care vor veni de la Uniunea Europeană

Miza accesării de către România a unor posibile multe miliarde de euro din Mecanismul de Redresare gândit de Uniunea Europeană stârnește mari pasiuni în cadrul Ministerului Fondurilor Europene, au declarat mai multe surse pentru NewsOnline

Mai exact, spun sursele NewsOnline, în interior se dă o luptă importantă pentru ceea ce se numește ”controlul deciziei” pe viitoarele fonduri europene mai ales că Ministerul Fondurilor Europene va avea puterea de a aproba sau a respinge proiectele beneficiarilor ca fiind eligible sau neeligibile pentru fondurile din Mecansimul de Redresare, chiar dacă vorbim de proiecte în domenii ca agricultura, mediul, cercetarea, infrastructura de transport sau de apă și canalizare.

Și jocurile de culise sunt în plină derulare în condițiile în care, spun sursele noastre, ministrul Marcel Boloș pare rupt de ce se întâmplă în minister din acest punct de vedere, acesta fiind implicat mai mult în campania electorală a PNL.

Astfel, Ministerul urmează să-și constituie o direcție de 30 de oameni care vor elabora Planul Național de Redresare și Reziliență, care va stabili prioritățile de investiții din fondurile europene ale Mecanismului de Redresare și Reziliență, de 30,4 miliarde de euro.
Aceasta se va numi Direcție Generală Management Mecanism de Redresare și Reziliență (DG MMRR) și din informațiile NewsOnline va fi un fel de ”stat în stat” la nivelul Ministerului Fondurilor Europene, indiferent de statutul juridic final care îl va avea, adică fie în cadrul Ministerului sau fie, aparent, de sine stătătoare dar în subordinea Ministerului.

Practic, după cum arată lucrurile în prezent această Direcție va fi cea care va împărți efectiv miliardele de euro din Mecanismul de Redresare.

Funcția de șef al acestei Direcții este vizată de un nume important în cadrul Ministerului, personaj despre care surse judiciare ale NewsOnline spun că se află sub investigația Agenției Naționale de Integritate pentru o posibilă incompatibilitate. În ciuda investigației ANI, sursele NewsOnline spun că persoana care vizează funcția este într-un plin lobby, încercând totodată să-și fidelizeze și alți angajați de pe poziții importante din minister.

Control cu probleme la Alba Iulia

Jocurile de culise nu produc efecte doar la nivel de central. De la nivelul Ministerului s-a dispus de curând un control la OIR POSDRU Centru, agenţie guvernamentală cu sediul la Alba Iulia care gestionează fonduri UE din domeniul resurselor umane.
La OIR Posdru Centru au fost, de-a lungul anilor, mai multe scandaluri interne generate de bătălia politică pentru funcțiile de director plin și director adjunct. În ceea ce privește personalul, în primă fază instituția a fost sub influența PNL trecând ulterior sub influența PSD, perioadă în care social democrații au angajat în cadrul OIR Posdru Centru mai multe persoane apropiate.
Acum, liberalii vor să-și recapete influența în cadrul OIR Posdru Centru și în acest sens au dispus mai multe controale care, din informațiile NewsOnline, ar putea genera un scandal important în cadrul Ministerului.
Asta pentru că pentru șefia OIR Posdru Centru se luptă două frumuseți feminine locale, ambele afiliate PNL Alba Iulia.
Pe de altă parte, surse politice declară pentru NewsOnline că este posibil ca după alegerile parlamentare din această iarnă Boloș să plece de la ministerul Fondurilor Europene, pentru postul său fiind vehiculate numele a doi alți lideri liberali. Este vorba de George Stîngă de la PNL Galați și Florin Roman de la PNL Alba Iulia. În cazul lui Stîngă, acesta ar renunța la intenția de a deveni ministru dacă la alegerile locale din această lună va câștiga președinția Consiliului Județean Galați.

PROGER GLOBAL NETWORK - Project management, asistenta tehnica, inchiriere utilaje, exploatare agretate minerale