Rechizitoriu DNA-Astaldi: Cum au prins autoritățile din Belgia rețeaua de italieni care colecta ”bani negri” din proiectele de infrastructură din România

Rechizitoriu DNA-Astaldi: Cum au prins autoritățile din Belgia rețeaua de italieni care colecta ”bani negri” din proiectele de infrastructură din România

DNA a anunțat la începutul acestei luni trimiterea în judecată a doi oameni de afaceri italieni, Mario La Sala și Roberto Favino, pentru posibile fapte de trafic de influență, comise în 2012, la Ministerul Transporturilor condus de Ovidiu Silaghi în favoarea companiei italiene Astaldi

Rechizitoriul cauzei obținut NewsOnline arată că personajul principal în acest dosar este consultantul italian Mario La Sala, care alături de alți italieni controla câteva firme fantomă în Belgia prin care se colectau de la mai multe companii de construcții din România ”bani negri”, primul caz verificat de procurorii anticorupție fiind cel al companiei italiene Astaldi.

De altfel, în rechizitoriu DNA recunoaște că s-a sesizat din oficiu în acest dosar ca urmare a cerererii de ”comisie rogatorie internațională pasivă nr.83/2016 formulată de judecătorul de instrucție al Tribunalului de primă instanță (Arondismentul Bruxelles, Belgia), într-un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni, prevăzute și pedepsite de legislația statului solicitant sub denumirea de corupție publică activă și pasivă, spălare de bani, fals în înscrisuri și uz de fals, abuz de bunuri sociale, cerere prin care se solicită, printre altele, identificarea persoanelor juridice Team Delta Project SRL, Phoenix Media SRL, Media Concept Store SRL, United Media SRL, Atelier Interior SRL și ERRE 2 International SRL, ce figurează ca având calitatea de furnizori sau clienți ai societăților SPRL ENSEMBLE INTERNATIONAL CONSULTING GROUP (ENSEMBLE ICG) și SPRL EBLE, ambele cu sediul în Bruxelles”. 

Cu privire la societățile SPRL ENSEMBLE ICG și SPRL EBLE, investigațiile efectuate în dosarul penal înregistrat de autoritățile belgiene au stabilit că deși prestează servicii, nu au personal angajat iar din luna decembrie 2012 nu își mai publică conturile anuale și nu mai completează declarația de impozit pe societate. Cu toate acestea, în perioada 2012 – 2013 în conturile SPRL ENSEMBLE ICG și SPRL EBLE sunt virate sume importante din conturile societății Team Delta Project SRL, operațiuni urmate la scurt timp de virarea unor sume în conturile persoanei fizice LaSala Mario sau ale societăților Phoenix Media SRL, Media Concept Store SRL, United Media SRL, Atelier Interior SRL și ERRE 2 International SRL. Autoritățile belgiene presupun că cele două societăți au fost constituite, preluate și/sau folosite de către cetățeni italieni cu funcții politice în scopul de a facilita încheierea unor contracte pentru șantiere din România pentru societăți importante și să încaseze comisioane rezultând din încheierea contractelor și apreciază ca exisă indicii de spălare de capitaluri provenind din corupție. Dosarul astfel constituit a fost înregistrat în evidențele Direcției Naționale Anticorupție sub numărul 635/P/2017”, se precizează în rechizitoriul DNA al dosarului în care au fost trimiși în judecată Mario La Sala și Roberto Favino. Din informațiile NewsOnline dosarul ar fi fost constituit în DNA în decembrie 2017. 

Firmele din Belgia erau în acte conduse de cetățeanul de italian Domenico Lo Jucco dar controlate efectiv de Mario La Sala, acesta din urmă având, spre exemplu, mandat pe conturile societăților deși teoretic nu avea nicio calitate oficială în aceste firme, conform rechizitoriului Direcției Naționale Anticorupție. 

Din documentul deținut de NewsOnline rezultă faptul că ancheta autorităților judiciare din Belgia a fost generată de faptul că italienii s-au ”zgârcit” și nu au mai plătit taxe către statul belgian - în condițiile în care au rulat milioane de euro, trezind astfel interesul autorităților de acolo.

Din informațiile NewsOnline ancheta din Belgia este oricum mult mai amplă și nu vizează doar banii vizați de Astaldi către aceste companii din Belgia. Oficiul de Luptă Antifraudă, instituție care investighează fraudele cazurile de fraudare a bugetului Uniunii Europene, verifică și relațiile altor companii de construcții străine, dar cu lucrări în România, cu firmele din Belgia. 

 

Cum a ajuns administratorul Astaldi România de la acel moment denunțător la DNA în acest dosar

 

Din informațiile NewsOnline înainte de înregistrarea dosarului penal din România de la Direcția Națională Anticorupție, atât filiala Astaldi Spa Sucursala Gheorghe Petrașcu cât și Team Delta Proiect - societatea prin care șefii Astaldi direcționau sume de bani în firmele din Belgia, au făcut obiectul unui amplu control fiscal de la ANAF în perioada 2015 - 2016. Surse judiciare au declarat pentru NewsOnline că având în vederea dimensiunea controlului ANAF era clar că în scurt timp se va demara un dosar penal. 

În rechizitoriul DNA deținut de NewsOnline se arată clar că administratorul sucursalei din România a companiei Astaldi, Pier Luca Canino, a depus la Direcția Națională Anticorupție un denunț pe 1 noiembrie 2018 în care reclama posibile fapte de corupție săvârșite de Roberto Favino și de soția acestuia, Mihaela Szechely - trimisă și ea în judecată în acest dosar. Denunțul lui Canino, făcute la aproape un an de zile de la sesizarea din oficiu a DNA, a fost conexat la dosarul din 2017 al DNA constituit ca urmare a sesizării autorităților din Belgia. 

”Canino știa ce combinații făcuseră cu La Sala, pe care nu l-a denunțat cel puțin inițial, și Favino și întrucât cel mai probabil i s-a spus că va urma un dosar penal s-a decis să fie el un fel de denunțător la un an de la înregistrarea dosarului. Teoretic într-un an de zile DNA avea timp să dezvolte sesizarea autorităților din Belgia și să vadă ce bani au plecat și cum au plecat din Astaldi fără să mai aibă nevoie de denunțul lui Canino. Însă a fost decizia procurorului de caz să accepte denunțul”, au explicat surse judiciare pentru NewsOnline. 

În iunie 2019 Andrea Danese, director general al Astaldi Spa Italia, responsabil de sucursala din România a companiei, a dat și el o declarație la DNA, considerată tot denunț, în care relata că Pier Luca Canino i-ar fi spus din 2012 despre faptul Roberto Favino i-ar fi cerut bani negri pentru rezolvarea problemelor Astaldi din România. 

Astfel, având în vedere datele oficiale din dosarul, rezultă că oficialii Astaldi au fost cuprinși de simțul civic doar după ce au fost ”călcați” de controlul ANAF. Mai mult, Canino știa că și Team Delta Proiect - cu care avuseseră relații comerciale, făcea obiectul unui control ANAF, fiind înștiințat în acest sens chiar de către Roberto Favino, conform celor declarate chiar de Canino la DNA. 

 

Autoritățile din Belgia investighează finanțarea Alianței USL din ”banii negri” din Belgia. S-au mai plătit mai multe servicii pentru PNL

 

Direcția Națională Anticorupție reține în rechizitoriul deținut de NewsOnline faptul că cercetările efectuate în cadrul echipei comune de anchetă, au stabilit că în perioada imediat următoare încasării sumelor de la societatea Team Delta Proiect SRL, societatea EBLE SPRL a efectuat către societăți din România plăți reprezentând contravaloarea unor servicii de publicitate pentru campania electorală ocazionată de alegerile parlamentare din 2012, beneficiar al acestor servicii fiind alianța politică Uniunea Social-Liberală (USL). 

Alianța Uniunea Social - Liberală a fost constituită din Partidul Social Democrat și Partidul Național Liberal iar din audierile făcute în România de procurorii rezultă că din banii din Belgia colectați în urma unor acte de corupție, s-au plătit mai mult servicii prestate pentru ”aripa” PNL a Alianței USL.

Astfel, în concret către societatea PHOENIX MEDIA SRL, în baza facturii PHM nr.2334/8.11.2012, în valoare de 12.400 euro, se achită la data de 20.11.2012 suma totală de 55.910,36 lei.
Din actele ridicate de la societatea Phoenix Media SRL a rezultat că această societate a încheiat, la data de 1.11.2012, contractul de servicii nr.1 în baza căruia Phoenix Media SRL, în calitate de prestator, se obliga să presteze pentru beneficiarul EBLE SPRL, servicii de creație și grafică publicitară.
Din declarația martorului Boacă Petre Daniel, administrator al societății la acel moment, rezultă că în anul 2012 a intrat în contact cu formațiunea politică USL în vederea vânzării de publicitate pentru campania electorală ocazionată de alegerile parlamentare, mai exact pe partea de creație. Din declarația martorului rezultă că după ce s-a ajuns la un acord privind costul prestației și plata în avans (condiție impusă de martor), a primit datele societății EBLE SPRL, urmând ca serviciile să fie facturate către această societate.
Din declarația martorului Stancu Dumitru Adrian, director media în cadrul societății, rezultă că în anul 2012, în baza contractului încheiat de societatea Phoenix Media SRL cu EBLE SPRL, a realizat spoturile publicitare având ca beneficiar formațiunea politică USL. Materialele pentru realizarea acestor spoturi au fost primite de la client de la adresa de email a lui Dan Iernutan. 
Cu ocazia audierii, martorul Iernuțan Dan Alexandru a declarat că în anul 2012 avea calitatea de președinte al TNL Mureș, fiind implicat activ în campania pentru alegerile parlamentare din anul 2012


În ceea ce privește societatea MEDIA CONCEPT STORE SRL, în baza facturilor MCS 452/1.11.2012 (în valoare de 24.540 euro), MCS 454/5.11.2012 (în valoare de 41.004 euro), MCS 456/8.11.2012 (în valoare de 24.309,60 euro), MCS 457/9.11.2012 (în valoare de 39.060 euro), MCS 458/1.11.2012 (în valoare de 33.093 euro), se achită în perioada 13.11.2012 – 7.12.2012 suma totală de 732.749,52 lei.
Din actele ridicate de la societatea Media Concept Store SRL de procurorii DNA  a rezultat că această societate a încheiat, la data de 1.11.2012, contractul de servicii nr.55 în baza căruia Media Concept Store SRL, în calitate de prestator, se obliga să presteze pentru beneficiarul EBLE SPRL, servicii de publicitate.
Din declarația martorei Păduraru Mihaela, angajată la acea dată a societății în funcția de director de vânzări, rezultă că deși în baza acestui contract au fost realizate 3 identități de brand împreună cu manualele de identitate, o parte din banii încasați au fost destinați campaniei pe care Media Concept Store a prestat-o pentru PNL în luna noiembrie 2012. 


Față de societatea MEDIA SET SRL, în baza facturii F_MEDIA nr.04096/8.11.2012 în valoare de 14.160 euro, se achită la data de 18.12.2012 suma totală de 63.259,80 lei.
Din declarația martorului Craiciu Bogdan Leonardo, asociat și administrator al societății, rezultă că relația comercială cu societatea EBLE SPRL a existat doar sub aspectul emiterii facturii și a încasării sumei aferente. Martorul a arătat că anterior încheierii contractului, a primit  o comandă pentru realizarea unor bannere publicitare pentru campania electorală a USL.

După finalizarea materialelor solicitate, mai înainte de predarea acestora, i s-a comunicat că USL, cu care societatea avea încheiat un contract, nu are banii necesari efectuării plății. Cu toate aceste, martorul a acceptat predarea materialelor urmând ca plata să îi fie făcută ulterior. După câteva zile a primit  datele de facturare ale societății EBLE SPRL,  comunicându-i-se că plata urmează a-i fi făcută de o firmă din Belgia.


Societatea UNITED MEDIA SRL, în baza facturii nr.21 din 14.11.2012 a încasat 24.220 euro.


Din declarația martorului Nicolaie George, asociat în cadrul UNIVERSAL SOLUTION SRL, rezultă că în toamna anului 2012 a intermediat relația dintre USL și societatea UNITED MEDIA. În acest context, USL i-a comunicat că sumele reprezentând contravaloarea serviciilor sunt foarte mari și practic bugetul a fost depășit, astfel încât pentru plata diferenței va interveni un terț, prezentat ca un sponsor al partidului. Din declarația martorului rezultă că la un moment dat a fost întrebat dacă societatea UNITED MEDIA este operator intracomunitar și, după ce a confirmat acest lucru, o persoană din cadrul departamentului financiar al PNL i-a comunicat datele societății EBLE SPRL Belgia care urma să plătească o parte a campaniei derulată în favoarea USL. Martorul a verificat și a calculat ce se prestase față de ce se plătise de către USL iar diferența rezultată a fost facturată către EBLE SPRL.

”Cu privire la aceste fapte, săvârșite pe teritoriul Belgiei, cercetările sunt continuate de autoritățile belgiene”, arată Direcția Națională Anticorupție în rechizitoriul prin care l-a trimis în judecată pe Mario La Sala referitor la plățile făcute din Belgia către Alianța USL. 

PROGER GLOBAL NETWORK - Project management, asistenta tehnica, inchiriere utilaje, exploatare agretate minerale