Surse: Albani vrea șefia DIICOT, Bulancea vehiculat pentru DNA

Surse: Albani vrea șefia DIICOT, Bulancea vehiculat pentru DNA

Anunțul ministrului Justiției privitor la lansarea procedurii pentru desemnarea noilor procurori șefi ai Parchetului General, Direcției Naționale Anticorupție și Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a agitat apele în culisele mediului judiciar de la noi, au declarat surse judiciare pentru NewsOnline

În concret, în prezent taberele din justiție fac jocuri și se trag sfori din câte mai multe părți pentru a propune candidați care să treagă de procedura de la Ministerul Justiției. Și deja au apărut câteva nume de procurori care ar vrea să candideze sau pentru care se fac discuții să fie convinși să candideze la șefia structurilor speciale de parchet, DNA și DIICOT.

Potrivit surselor NewsOnline postul de procuror șef al DIICOT prezintă o mai mare atracție pentru procurori, fiind așteptate mai multe candidaturi. Astfel, un prim nume vehiculat care ar încearcă în această perioadă să vadă dacă are susținere să candideze este Ioana Albani (foto), delegată în prezent ca procuror șef birou al Biroului pentru coordonarea activității de pregătire profesională din DIICOT.
Albani a fost însă chiar procuror șef adjunct al DIICOT în perioada când instituția era condusă de Daniel Horodniceanu. Activitatea sa profesională este legată de Serviciul de combatere a criminalității informatice, ea fiind un procuror specializat în astfel de infracțiuni.

În ceea ce-l privește pe Daniel Horodniceanu, el este cel de-al doilea despre care sursele NewsOnline spun că s-ar putea înscrie în cursă, mai ales că el se pare că nu a trecut încă peste șocul deciziei fostului ministru Toader Tudorel de a nu-i mai acorda un mandat la șefia DIICOT.

Potrivit surselor NewsOnline, un nume surpriză, sau poate nu, vehiculat este cel al procurorului Viorel Badea, fost procuror în DIICOT la Serviciul de Combatere a criminalității informatice. În prezent Badea, după o scurtă perioadă la Parchetul Tribunalului București, este director adjunct al Institutului Național al Magistraturii, responsabil cu formarea continuă.
Viorel Badea este sprijinit de o tabără din Secția pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistratură, tabără din care face parte actualul președinte al Secției, Nicolae Solomon.

Dacă la DIICOT este un pic de agitație la Direcția Națională Anticorupție nu se conturează deocamdată mari surprize în ceea ce privește candidaturile, deși modificări mai pot apare până la momentul înscrierii efective în cursă.

Astfel, în mod concret, actualul procuror șef interimar al DNA, Călin Nistor apare ca fiind favorit să preia conducerea instituției pentru un mandat întreg.
Surpriza care poate ivi la DNA, și despre care se discută ”prin oraș”, este o candidatură a actualului procuror șef al Secției a II-a din DNA, Marius Bulancea. O eventuală intrare joc a lui Bulancea i-ar diminua din șanse lui Călin Nistor.
Bulancea este un apropiat al fostului procuror șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, în prezent procuror șef al Parchetului European. Ori actualul partid de guvernământ și-a făcut un titlu de glorie din susținerea politică acordată lui Kovesi la nivelul Parlamentului European.
În aceste condiții nu ar fi exclus ca actualul guvern să încerce să mizeze pe un urmaș al lui Kovesi strict din calcule de imagine. Mai ales că în această perioadă, un alt apropiat al lui Kovesi, fostul șef al BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu a fost anunțat drept viitor șef de cabinet al ministrului de Interne, Maricel Vela, deși Berbeceanu este judecat într-un dosar aflat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție.

 

PROGER GLOBAL NETWORK - Project management, asistenta tehnica, inchiriere utilaje, exploatare agretate minerale