Trei procurori și un judecător vor fi audiați în dosarul Alinei Bica. Înalta Curte de Casație și Justiție a respins audierea lui Traian Băsescu și Marian Iancu

Trei procurori și un judecător vor fi audiați în dosarul Alinei Bica. Înalta Curte de Casație și Justiție a respins audierea lui Traian Băsescu și Marian Iancu

Procurorii Mirel Rădescu, Silvia Ștefănescu (pensionată între timp), Claudia Curelaru și judecătorul Mihai Udroiu (foto), chiar fost consilier al Alinei Bica, vor fi audiați de Completul de 5 judecători - penal al Înaltei Curți de Casație și Justiție în dosarul în care fosta șefă a DIICOT încearcă să-și demonstreze nevinovăția față de acuzațiile DNA de favorizare a omului de afaceri Ovidiu Tender

Cel puțin o parte din martori au fost citați deja pentru termenul de luni, 21 octombrie. În afara acestor martori magistrații au respins orice altă probă solicitată de fostul procuror șef DIICOT, Alina Bica, dar și cererea procurorului de ședință de la DNA de audiere a Nicoletei Tender, soția omului de afaceri Ovidiu Tender.

Reamintim că Înalta Curte de Casație și Justiție a discutat la termenul trecut, mai exact luni, 23 septembrie, cererile de probatorii  în dosarul în care fostul procuror șef al DIICOT, Alina Bica a fost trimisă în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție pentru o presupusă favorizare a omului de afaceri Ovidiu Tender

Dosarul se află în faza a doua procesuală, mai exact în rejudecarea apelului ca urmare a unei decizii a Curții Constituționale. 

Astfel, pe 23 septembrie avocatul Doru Trăilă a cerut inițial pentru Bica audierea fostului procuror DIICOT, Mirel Rădescu, arătând că pe mărturia acestuia au fost întemeiate, cel puțin în primă fază, acuzațiile DNA la adresa Alinei Bica. S-a mai solicitat audierea lui Mihai Udroiu, în prezent judecător la Oradea, fost consilier al Alinei Bica în perioada când aceasta a fost șefa DIICOT, a fostului procuror șef al Secției Judiciare de la DIICOT, Silvia Ștefănescu, a procurorului de judiciar Claudia Curelaru, precum și procurorului Laura Ecedi.

Ca martori noi, avocatul Trăilă a solicitat audierea a două persoane, Vasile Dan și Horia Alexandru Enciu, pentru a arăta că nu a fost niciun folos material urmărit de Alina Bica în cazul Tender.

De asemenea, apărarea Alinei Bica cere audierea Elenei Udrea și a lui omului de afaceri Marian Iancu, care, spun avocații fostei șefe a DIICOT, pot confirma în diferite faze existența unor discuții informale la care a participat Bica și fosta conducere a SRI pentru a se stabili cum ar putea fi ajutat omul de afaceri Ovidiu Tender având în vedere că acesta ar fi derulat în Africa afaceri în ”interesul național”.

Nu în ultimul rând s-a mai solicitat audierea fostului președinte Traian Băsescu care ar putea să confirme dacă omul de afaceri Ovidiu Tender avea operațiuni comerciale în Africa în ”interesul național”.

Avocatul Trăilă a mai cerut Înaltei Curți de Casație și Justiție să facă o serie de adrese la DIICOT și DNA pentru a verifica o serie de chestiuni tehnice dar și pentru a se confirma dacă Alina Bica a informat printr-un memoriu secret de serviciu despre legăturile sale de la un moment dat cu Nicoleta Tender, soția lui Ovidiu Tender, care la un moment dat i-ar fi recomandat un medic oncolog pentru mama fostei șefe a DIICOT.

În replică, procurorul de ședință al DNA a fost de acord doar cu audierea procurorilor Mirel Rădescu, Claudia Curelaru și Silvia Ștefănescu și a lui Mihai Udroiu, considerând ca neutilă chemarea celorlalți martori.

În schimb însă procurorul DNA a cerut audierea Nicoletei Tender, cerere la care avocatul Doru Trăilă s-a opus arătând că la acest moment există o stare conflictuală între familia Tender și Alina Bica.

 

sursa foto - facebook