Un fost consilier prezidențial și ministru de finanțe se pregătește să devină ”Împăratul SIF-urilor”

Un fost consilier prezidențial și ministru de finanțe se pregătește să devină ”Împăratul SIF-urilor”

Actualul președinte al Consiliului de Administrație și Director General al SIF Banat - Crișana, Bogdan Drăgoi (foto) face pași repezi și concreți în a prelua controlul tuturor SIF-urilor de la noi. Aceste Societăți de Investiții Financiare dețin, la rândul lor, cote importante de acțiuni la Banca Transilvania

În perioada februarie - mai 2012 Bogdan Drăgoi a fost Ministru de Finanțe într-unul din guvernele girate de fostul președinte Traian Băsescu iar începând din mai 2012 și până în decembrie 2014 a fost chiar consilier la Administrația Prezidențială responsabil de relațiile Președintelui Băsescu cu mediul de afaceri intern.  Din 2015 a ajuns la SIF Banat Crișana iar între timp a ajuns să controleze total acest SIF. 

Printr-o Notificare publicată joi, 31 octombrie, pe site-ul Bursei de Valori București, Depozitarul Central a anunțat că urmare a consolidării registrului acționarilor de la SIF Moldova s-a descoperit că SIF Banat - Crișana deține 50.649.925 de acțiuni adică un procent 5,053979% din totalul acționarilor. De asemenea, tot cu acest prilej, s-a constatat că ”vehiculul” de investiții Opus-Chartered Issuances deține 50.658.500 de acțiuni reprezentând un procent de 5,054835% din capitalul social al SIF Moldova. 

Surse din piață au declarat pentru NewsOnline că SIF Banat deține acest procent de acțiuni la vedere nu este exclus să mai controleze și alți acționari mai mici iar anunțul Depozitarului Central de joi 31, octombrie, reprezintă confirmarea oficială a faptului că Bogdan Drăgoi a ”călcat” în ”curtea” lui Horia Ciorcilă, preșeintele Băncii Transilvania. Asta pentru că, potrivit acelorași surse, influentul bancher Horia Ciorcilă ar controla ”decizia” de la SIF Moldova. 

În afară acest pas, SIF Banat-Crișana mai controlează în prezent, spun sursele NewsOnline, undeva la 28% din SIF Oltenia și se află în plin război cu actuala conducere a ”oltenilor”. Mai exact Bogdan Drăgoi încearcă să-l schimbe pe Tudor Ciurezu de la conducerea SIF Oltenia, pe rolul instanțelor de judecată din Craiova, Arad și București fiind mai multe procese între cele două părți. 

Totodată, SIF Banat Crișana deține controlul și la SIF Muntenia potrivit informațiilor NewsOnline. În concret, SIF Muntenia nu este condusă de un Consiliu de Administrație ci de o firmă de administrare de investiții, mai exact SAI Muntenia. La rândul ei, SAI Muntenia este deținută aproape în totalitate de SI Banat - Crișana. 

Nu este încă tranșat războiul pentru SIF Transilvania.