Companiile controlate de Marian Iancu cer redeschiderea dosarului Rompetrol II. S-a deschis și un proces civil

Companiile controlate de Marian Iancu cer redeschiderea dosarului Rompetrol II. S-a deschis și un proces civil

Balkan Petroleum SA și Faber Invest &Trade INC, societăți controlate de omul de afaceri Marian Iancu - fost patron al echipei Poli Timișoara, au depus la Înalta Curte de Casație și Justiție o plângere prin care contestă decizia DIICOT de la sfârșitul anului trecut de a închide definitiv dosarul Rompetrol II

Omul de afaceri Marian Iancu a fost acționar minoritar la Rompetrol în perioada când societatea era deținută de defunctul Dinu Patriciu și se consideră prejudiciat de oamenii lui Patriciu, constituindu-se parte vătămată în dosarul de la DIICOT cu suma de 55 milioane de dolari actualizată cu dobânzile la zi. 

În ceea ce privește deficiențele reclamate de Marian Iancu în ordonanța DIICOT din 5 decembrie 2019 a clasare a cauzei, avocații lui Iancu arată că în deși în sesizarea inițială au existat opt operațiuni de spălare a banilor  pentru care era vizat partenerul american al lui Dinu Patriciu, George Philip Stephenson în ordonanța de clasare s-au consemnat doar șase operațiuni. 

Finalizarea urmaririi penale privind suma omisa la stabilirea cuantumului măsurilor asiguratorii, în valoare de 21.000.000 USD, ce reprezintă suma transferată în contul SC Rompetrol Rafinare SA la datele de 15.01.2002 (12.000.000 USD) și 17.01.2002 (9.000.000 USD) cu titlu de majorare de capital, care în mod real provine din delapidarea Creanței Libia/Repsol, ce aparținea Statului Român, adusă aport prin infracțiunea de spălare de bani reținută în sarcina inculpatului George Philip Stephenson. Completarea considerentelor pentru care se vor menține măsurile asiguratorii până la concurența sumei de 55.000.000 USD, capitolul 10.c pag. 318, în sensul în care, așa cum se arată prin Ordonanța procurorului nr. 225/D/P/2006 din data de 7 noiembrie 2018, preluată în Ordonanța nr. 225/D/P/2006 din 5 decembrie 2019, prin faptele suspecților/inculpaților comise în legătură cu Privatizarea Petromidia, au fost create pagube în patrimoniul acționarilor afectați ca urmare a schimbării structurii capitalului social, prin majorări de capital nelegale (situație în care se află subscrisa) prin spălare de bani proveniți din delapidarea Creanței Libia/Repsol și încălcarea Legii nr. 31/1990”, mai solicită companiile Balkan Petroleum SA și Faber Invest &Trade INC în plângerea depusă la Înalta Curte de Casație și Justiție. 

Companiile lui Marian Iancu au deschis și un proces civil la Tribunalul București

Societățile Balkan Petroleum SA și Faber Invest &Trade INC au deschis încă de pe 15 ianuarie a.c. o acțiune în pretenții împotriva celor cercetați penal în dosarul Rompetrol II, atât persoane fizice cât și persoane juridice. Conform informațiilor deținute de NewsOnline suma de bani solicitată de cele două firme este aceeași cu care s-au constituit parte în dosarul penal și anume 55 milioane de dolari actualizată cu dobânzile la zi. 

Conform datelor de portalul instanțelor de judecată părțile împotriva cărora au deschis proces cei de la Balkan Petroleum și Faber Invest sunt:

STEPHENSON GEORGE PHILIP Pârât
MARIN SORIN Pârât
NICOLCIOIU ALEXANDRU Pârât
VOLINTIRU CONSTANTIN ADRIAN Pârât
CHIS FLORIN ERIC Pârât
HART COLIN RICHARD Pârât
ANA PATRICIU Pârât
MARIA PATRICIU Pârât
PATRICIU DANA RODICA Pârât
KAZ MUNAY GAS INTERNATIONAL NV Pârât
SC ROMPETROL RAFINARE SA Pârât
SC OILFIELD EXPLORATION BUSINESS SOLUTIONS SA Pârât