Culisele șpăgii de la Romgaz din dosarul instrumentat de procurorii DNA în care directorul general Volintiru este denunțător

Culisele șpăgii de la Romgaz din dosarul instrumentat de procurorii DNA în care directorul general Volintiru este denunțător

DNA a obținut arestarea unui afacerist pentru că ar fi încercat să-l mituiască pe directorul general Romgaz, Adrian Volintiru (foto), cu 200.000 de euro pentru a determina achitarea unui teren cumpărat de Romgaz fără o justificare temeinică. Volintiru a făcut denunț la DNA aparent ”împins” de derularea unor evenimente

Din încheierea Tribunalului București prin care s-a dispus emiterea mandatului de arestare preventivă, document deținut de NewsOnline, rezultă că numele afaceristului arestat pentru dare de mită este Aurel Vancea, acesta fiind prins în flagrant.

Oficial, acuzațiile DNA arată așa: ”În perioada 28 aprilie - 11 mai 2020, inculpatul ar fi promis că îi va oferi suma de 200.000 euro unei persoane cu funcție de conducere într-o companie națională (martor) pentru ca aceasta, în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu, să aprobe plata unui contract de vânzare-cumpărare ce fusese anterior încheiat între compania națională respectivă în calitate de cumpărător și o firmă privată în calitate de vânzător, fiind apoi autentificat la notariat. Obiectul contractului era achiziționarea, de către compania națională, a unei suprafețe de teren. La data de 11 mai 2020, inculpatul i-a dat martorului, în numerar, un avans de 50.000 euro din suma promisă, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante”.

Doar că studiind încheierea Tribunalului București de arestare preventivă a lui Aurel Vancea din aceasta ar rezulta că Vancea nu are nicio legătură cu afacerea Romgaz pentru care s-ar fi dat șpaga. Asta pentru firma de la care Romgaz trebuia să cumpere terenul la un preț de aproape 1,7 milioane de euro era controlată de o rudă apropiată a directorului de achiziții din Romgaz. Leonard Lupa. 

Cronologia dubioasă a unei tentative de mituire

Decizia Tribunalului București de arestare a lui Aurel Vancea scoate la lumină o derulare a evenimentelor extrem de ciudată care ar putea sugera și alte lucruri în afara de tentativa de mituire oprită de procurorii Direcției Naționale Anticorupție. 

Astfel, pe 16 aprilie Adrian Volintiru i-ar fi cerut unui alt director din Romgaz, Cristian Cătană - cel împuternicit inițial chiar de Volintiru să  încheie contractul și să facă plata - să facă în așa fel încât să nu plătească terenul către Katan Consulting, plată care trebuia făcută pe 20 aprilie conform contractului. 

Pe 5 mai ziarul Turnului Sfatului din Sibiu scrie despre controversata afacere cu terenuri a Romgaz, sugerând că la mijloc ar fi vorba de fapte de corupție. În ședința din 22 aprilie a Adunării Generale de la Romgaz lui Adrian Volintiru i se impută în mod concret afacerea cu terenul de la Katan Consulting, arătândui-i-se că chiar că ar fi încălcat contractul de management. 

Încălcarea contractului de management însemna, pentru Adrian Volintiru, un risc major de demitere de la conducerea Romgaz dacă nu rezolva problema. 

 Unul din avocații lui Aurel Vancea, Gabriel Manu arată că Adrian Volintiru a făcut denunțul la DNA pe 27 aprilie iar denunț directorul Romgaz nu a pomenit numele lui Aurel Vancea ci pe cel al directorului de achiziții, Leonard Lupă. 

DNA a susținut că nu are nicio relevanță că Aurel Vancea nu are nicio legătură directă cu afacerea Romgaz - Katang Consulting pentru că afaceristul arestat i-ar fi transmis lui Volintiru că cei 200.000 de euro vin de la Cătălin Ioniță, cel care controlează Katan Consulting. 

 UPDATE

Dintr-o regretabilă eroare în forma inițială NewsOnline a scris că articolul din Turnul Sfatului ar fi apărut în aprilie și nu pe 5 mai cum este corect

PROGER GLOBAL NETWORK - Project management, asistenta tehnica, inchiriere utilaje, exploatare agretate minerale