DIICOT, obligată să soluționeze mai repede dosarul acționarului principal de la Constructim, Lucian Perescu

DIICOT, obligată să soluționeze mai repede dosarul acționarului principal de la Constructim, Lucian Perescu

Tribunalul Timiș a obligat procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) - Structura Centrală să soluționeze până în martie 2021 dosarul în care este cercetat penal Lucian Perescu, acționarul principal al Constructim, una dintre cele mai mari și puternice firme de construcții din vestul țării

Decizia Tribunalului Timiș a fost pronunțată la începutul lunii aprilie și a venit ca urmare a unei plângeri depuse la instanță de Lucian Perescu care avea ca obiect ”contestație durată proces” și prin care solicita magistraților să constate că procurorii DIICOT tergiversează soluționarea dosarului. Dosarul în care Perescu este urmărit penal a fost înregistrat încă din 2015 și a fost în lucru la un procuror care a plecat din DIICOT în mai 2018. De atunci se pare că procurorul care a preluat dosarul Constructim nu a mai făcut aproape nimic dosar iar acest lucru a constatat și Tribunalul Timiș care a admis solicitarea lui Lucian Perescu. 

„În temeiul art. 4885 - art. 4886 alin.1 C. proc. pen., admite contestația privind durata procesului formulată de petentul P. L. E., în dosar nr. 85/D/P/2015 al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Structura Centrală- Secția de Combatere a Criminalității Organizate În temeiul art. 4886 alin.1 C. proc. pen., stabilește termen în care procurorul să soluționeze cauza potrivit art. 327 C.p.p. până la data de 01.03.2021. Contestatorul nu va putea formula o nouă contestație mai devreme de data stabilită pentru soluționarea cauzei. În baza art. 4886 alin.6 C. proc. pen., încheierea se comunică contestatorului și se transmite spre informare tuturor părţilor sau persoanelor dintre cele enumerate la art. 4884 alin. (1) lit. c), din dosarul cauzei. În baza art. 275 alin. 3 C. proc. pen. cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Fără cale de atac. Pronunțată în ședința camerei de consiliu din 02.04.2020. Document: Încheiere - măsuri preventive (faza de UP) 43/2020 02.04.2020”, se arată în decizia Tribunalului Timiș 

 

 

Dosarul penal în care este cercetat Lucian Perescu (foto, sursa Opinia Timișoarei) avea ca obiect o posibilă evaziune fiscală de câteva milioane de euro orchestrată chiar de către acționarul principal al Constructim, conform celor reținute de procurori. 

În ceea ce privește Constructim, societatea a luat ființă în 1991, desprinzându-se din fostul Trust de Antrepriza Generală de Construcții - Montaj Timiș, intreprindere cu o experiență de peste 50 de ani în domeniul construcțiilor. 

Reprezentanții Constructim precizează pe site-ul de prezentare al companiei că societatea a participat și la proiecte în alte țări cum ar fi Germania, Libia, Irak, Ucraina, Cehoslovacia, Jugoslavia, Israel, Italia.