DOCUMENT La șeful de cabinet al ministrului de Interne Vela s-au găsit note clasificate neînregistrate

DOCUMENT La șeful de cabinet al ministrului de Interne Vela s-au găsit note clasificate neînregistrate

Anul acesta se anunță a fi unul interesant la Ministerul de Interne din perspectiva dorinței ministrului Maricel Vela de a lua măsuri cât mai populiste pentru a prinde la public, dar și din perspectiva prezenței în Minister a comisarului Berbeceanu (sursa foto digi24.ro)

Mai concret, decizia ministrului de Interne, Maricel Vela de a-l numi ca șef de cabinet pe fostul șef al Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Alba Iulia, comisarul pensionar Traian Berbeceanu repune pe tapet vechile războaie pe care comisarul le-a avut în perioada când era activ cu șefi de la Direcția de Combatere a Crimei Organizate dar și cu Direcția Generală de Informații și Protecție Internă.
Promovarea lui Berbeceanu s-a făcut în condițiile în care acesta este judecat pentru fapte de corupție și protejarea unei grupări într-un dosar aflat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție în care este judecat și fostul procuror șef al DIICOT Ioan Mureșan.
NewsOnline a obținut Procesul Verbal de percheziție făcut de DIICOT Alba Iulia în 2013 după perchezițiile făcute la biroul lui Traian Berbeceanu care era pe atunci șef al Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Alba Iulia.
În documentul pe care-l prezentăm integral scrie negru pe alb ca la biroul lui Berbeceanu au fost găsite documente clasificate neînregistrate, ținute la sertar, constând în note (cel mai probabil provenind de la serviciile de informații n.r.) referitoare la implicarea unor polițiști din subordinea acestuia în posibila deconspirare a unor dosare aflate în lucru la DIICOT Alba Iulia.
Interesant este că după ce a fost pus în libertate și ”apele” din dosarul său s-au mai liniștit Traian Berbeceanu a avut numeroase postări publice pe rețelele de socializare în care a criticat ofițerii Direcției de Informații și Protecție Internă. În esență, Berbeceanu reclama că prin notele pe care le întocmeau DIPI ar fi afectat cariera unor polițiști. Nu este exclus ca războiul lui Berbeceanu cu DIPI să plece de la ce s-a găsit la percheziția făcută la biroul fostului șef al BCCO Alba Iulia.
Totodată, este de precizat că în calitate de Șef de cabinet al ministrului Vela are nevoie de certificat ORNISS pentru a avea acces la documente clasificate.

Ce probleme avea Berbeceanu cu Tobă și Jean Cucu, fost șef la Crimă Organizată în IGPR

 

Rechizitoriul dosarului instrumentat de Direcția Națională Anticorupție reproduce și stenograma unei discuții Traian Berbeceanu și chestorul Florentin Robescu, la acel moment director general al Direcției de Combatere a Crimei Organizate din cadrul Inspectoratului General al Poliției (IGP). Din discuție reiese clar nemulțumirea lui Berbeceanu vizavi de Petre Tobă, fost șef al IGPR și Jan Cucu, director adjunct la Direcția de Combatere a Crimei Organizate din IGPR. Nemulțumirea lui Berbeceanu se referea la faptul că cei doi nu s-ar fi implicat să-l ajute.
Jan Cucu este în prezent detașat la Ministerul Afacerilor Externe.

BERBECEANU TRAIAN: Nu, și că cred că îmi revin foarte greu, fiindcă e cumplit și este cumplit în continuare. Nu mă aşteptam. Pe cuvântul meu de onoare dacă m-am așteptat de la TOBĂ la așa ceva, pe cuvântul meu de onoare.
ROBESCU FLORENTIN: Bă, dar nici eu nu m-am aşteptat.
BERBECEANU TRAIAN: Şi de la CUCU că și ăla m-a trădat ...(neinteligibil)...
ROBESCU FLORENTIN: Dar nu mă așteptam să se ajungă aici, cât am discutat noi...
BERBECEANU TRAIAN: Da, FLORENTIN, dar eu ce ţi-am zis? Dacă se ajunge în aia... am scris și-n raport, eram convins că la asta se ajunge și că asta se urmărește, deci eram absolut convins.
ROBESCU FLORENTIN: Adică... Bine, oricum, ai văzut când am vorbit noi atunci la Iași, că am vorbit de multe ori atunci și ți-am zis: bă, TRAIANE, fă un raport, mă, detaliat cu toate astea.
BERBECEANU TRAIAN: Păi d-aia l-am și făcut, FLORENTIN. Deci când am vorbit la Iași, pe cuvântul meu de onoare că am avut deplină încredere că BICA face ceva. ...(neinteligibil)... Săptămâna viitoare, cel târziu peste două săptămâni vin cu... cu ăsta, cum îl cheamă, cu JEAN.
ROBESCU FLORENTIN: Dar nu știi că am și vorbit cu ei și am zis: bă, uite, vorbesc cu asta să stea de vorbă cu ea să nu știu ce.
BERBECEANU TRAIAN: Da, păi mulțumităție am reușit să stau de vorbă cu ea. Pe urmă când am văzut că după chestia de la Iași nu s-a întâmplat nimic și tot continuă, tot continuă, tot continuă, am zis bă trebuie să fac ceva și atuncea am făcut raportul ălași l-am dus la domnul TOBĂ. Eu atuncea mi-am dat seama că îs cărțile făcute cămi-o zisTOBĂcă dacă mă mut la altă Brigadă.
ROBESCU FLORENTIN: Da, da.
BERBECEANU TRAIAN: Decieu mi-am dat seama că-s cărțile făcute.
ROBESCU FLORENTIN: Mă, dar tu ai mai fost la el după aia? Nu.
BERBECEANU TRAIAN: Nu, am vorbit cu el pe6 seara atuncea.Când a fost asta?
ROBESCU FLORENTIN: Nu,după raport, te întreb.
BERBECEANU TRAIAN: Nu, nu, atuncea, lunea.
ROBESCU FLORENTIN: Dar în schimb ai fost la asta? Te-a chemat asta?
BERBECEANU TRAIAN: La BICA am fost eu în audiență. Eram în București, cu altă treabă, nu știu cu ce...
ROBESCU FLORENTIN: Nu mi-ai zis atunci, n-am știu că...
BERBECEANU TRAIAN: I-am zis la JEAN, nu ți-a zis? Poi, deci am fost la ea în audiență, eram cu... dosarul ăla mare pe laminate pe care îl aveam în lucru și care urma să ... Și seara...
ROBESCU FLORENTIN: Dar nu atunci când ai venit cu MUREȘAN, atunci știu.
BERBECEANU TRAIAN: Nu, nu, nu! Aia când am venit cu MUREȘAN a fost chiar când au numit-o pe ea, după ce au instalat-o pe ea.
ROBESCU FLORENTIN: Când a chemat șefii de brigăzi.
BERBECEANU TRAIAN: A fost înainte de chestia cu Iași-ul chiar. Știi, că după aia a fost convocarea cu ofițerii de legătură la Iașicând i-am spus ei prima dată. Și când am venit în București, am zis bă, ceva nu-i în regulă, și hai să-i dau eu... și i-am dat de pe telefonul mobil de pe internet... i-am dat un mail. Și am scris încă odată: domne, așa cum v-am adus la cunoștințăși la Iași, sunt probleme deosebite, foarte grave și trebuie să le discutăm. Sunt în București și aș aprecia dacă mă primiți mâine în audiență. Și a doua zi dimineață m-a sunat de la ea de la cabinet că mă așteaptă la ora 2 sau la nu știu cât. Și m-am dus în audiențăși i-am spus încă odată. Eu atuncea mi-am dat seama că atuncea când am adus raportul la TOBĂ, JEAN știi cum a zis că i-l aratăla GEORGIANA HOSU. Eu nu cred că i l-o arătat la GEORGIANA HOSU, cred că i l-a arătat la BICA, pentru că BICA de când am intrat în birou la ea, era și GEORGIANA HOSU de față: că ce, că mi-ai făcut raportul ăla, că m-a luat de urechi procurorul general că nu știa nimica, că acuma nu se mai poate face nimica. Și i-am zis: doamna procuror șef, adică cum nu se mai poate face nimica? Că da, că ce e scris e scris. Și i-am zis că nu vreau să se facă nimica, decât să se verifice aspectele din raport. Eu îs polițist. Eu nu lucrez la Ministerul Public, am procedat legal. Am făcut un raport pe care l-am înregistrat și l-am dat domnului inspector general.
ROBESCU FLORENTIN: Am înțeles căera pornită rău atunci împotriva ta.
BERBECEANU TRAIAN: Da, era pornitărău.
ROBESCU FLORENTIN: Adică, ți-a zis ceva de genul că tu nu ești curat sau că nu ești...?
BERBECEANU TRAIAN: Nu sunt albă ca zăpada!
ROBESCU FLORENTIN: Nu ești albă ca...
BERBECEANU TRAIAN: A zis: că ce, că tu ai scris de procurorii mei, că tu îmi vânezi procurorii mei, că nici tu nu ești albă ca zăpada. Și i-am zis: doamna procuror șef, eu sunt un polițist cinstit, eu dacă nu aveam probleme, nu aveam tupeul să fac ceea ce-am făcut.
ROBESCU FLORENTIN: ...(neinteligibil)...
BERBECEANU TRAIAN: Și i-am spus: mi-o spus domnul inspector general că opinia dumneavoastră este să mă mut la altă brigadă sau să mă mut la București, iar eu nu sunt de acord să mă mut. Să nu crezi dumneata că pleacă MUREȘAN și dumneata rămâi acolo! Și i-am zis: doamnă, eu nu vreau decât să se verifice aspectele respective și să se ia măsuri legale. Poate sunt cel mai bun, poate greșesc, să se verifice. Și i-am zis: vă rog mult de tot, dacăîntr-adevăr, așa cum avem informații, este un dosar în lucru și eu și echipa mea suntem dispuși oricând să venim, să nu faceți spectacol și d-astea. Noi suntem înarmați permanent, nu știu ce. Că nu știu ce mai putem face acuma, că lăsați-mă să mă gândesc. Doamne procuror șef, eu am deplinăîncredere în doamna GEORGIANA HOSU, pentru că am lucrat cu dumneaei în mai multe dosare pe economic, cum hotărâți așa facem. Și atunci am amintit că-l trimite pe BLAGA, că BLAGA era consilier sau este in consiliu, că săptămâna viitoare vine BLAGA.
ROBESCU FLORENTIN: Era consilier general.
BERBECEANU TRAIAN: Vezi de treabă.
…………………………
BERBECEANU TRAIAN: Asta-i viața. Le rezolv pe toate. Mulţumesc mult de tot! Mersi mult. Și știi ce mi-o transmis, căștia. I-am zis dimineaţă tot ce se întâmplă, nu-mi propui să mă suni dacă nu m-am mai gândit la aia.
ROBESCU FLORENTIN: Dar nu ţi-am zis că am vorbit pe telefon în aceeași zi şi: TRAIANE, ţine-o pe-a ta.
BERBECEANU TRAIAN: Da, bineînţeles, normal.
ROBESCU FLORENTIN: ...(neinteligibil)... Eu i-am spus, el m-a chemat şi i-am zis: domne, zic, de ce să vă mai spun? El v-a spus care e poziția lui:că n-are de ce să plece de acolo că e nevinovat. Păi nu, mai dă-i un telefon totuși! Dar fii atent! Dup-aia am aflat eu, el știa că urmează să-ți retragă avizul ...el știa de retragerea avizului și dup-aia ne-am trezit cu... Cât a fost? Două– trei zile înainte. ...(neinteligibil)...
BERBECEANU TRAIAN: Nuu,FLORENTIN! Luni m-ai sunat tu că te-a pus ăsta să mă întrebi dacă m-am mai gândit și dacă vreau să mă mut.
ROBESCU FLORENTIN: Sau când ...da.
BERBECEANU TRAIAN: Marți m-a sunat JEAN că...și mi-a zis: bă, neoficial, dar de fapt e aproape oficial doar până vezi hârtia, o să-ți fie retras avizul. Și i-am zis: bă, nu-i nicio problemă, asta este...dacă așa au hotărât...vedem care-s motivele și acționez în instanța de contencios administrativ.
ROBESCU FLORENTIN: Păi da, nu știi că...
BERBECEANU TRAIAN: Și miercuri te-am sunat eu pe tine.
ROBESCU FLORENTIN: Da și am zis că dacă e să mergi, să nu cedezi și să mergi pe... ...(neinteligibil)...
BERBECEANU TRAIAN: Exact! Și joi m-am trezit cu ei peste mine. Deci băi, niște ticăloși. Și BICA vreau să zic că a procedat exact cum o spus că ... Oricum, o să-i propun martori pe toți șefii de brigăzi și pe domnul TOBĂ și pe CUCU.
ROBESCU FLORENTIN: Da, pentru că...
BERBECEANU TRAIAN: Pentru că o zis atuncea, da, o zis: domne,vă retrag avizul și mățin eu de voi în instanță. Nu-l mai luați înapoi.
ROBESCU FLORENTIN: Nu! A zis...a zis...a zis că are... că are, nu știu cum, butoane la instanță.
BERBECEANU TRAIAN: Că are butoanele la instanță...
ROBESCU FLORENTIN: Exact așa.
BERBECEANU TRAIAN: Da, că are butoanele la instanță de când a lucrat dincolo.
ROBESCU FLORENTIN: Dar fii atent, nu știu dacăți-au ajuns chestiile astea. La Sibiu când a fost convocarea...
BERBECEANU TRAIAN: Da...
ROBESCU FLORENTIN: Atunci în perioada când ...(neinteligibil)...
BERBECEANU TRAIAN: Da...
ROBESCU FLORENTIN: După aia, ea a vrut să stea de vorbă în ultima zi cu șefii de brigăzi.
BERBECEANU TRAIAN: Aha.
ROBESCU FLORENTIN: Și ne-am retras într-o sală mai micăși am fost și eu acolo și cu TOBĂși cu OPREA, cu ăsta....secretarul de stat.
BERBECEANU TRAIAN: ...(neinteligibil)... De la antidrog? A, domnul... fostul inspector șef de la Braşov, cu care am fost în Arad.
ROBESCU FLORENTIN: Și acolo a început să spună... de fapt, ea încerca să motiveze treaba cu tine, să le spunășefilor de brigăzi: că, domne, că uite așa, că sunt probe, că e vinovat, nu știu ce. Eu am decis, eu am deliberat, zice, trei luni de zile am deliberat să vedem care e cea mai bună măsurăși am ajuns la concluzia că asta era și nu știu ce și nu știu cum. Adică tot încerca pe chestia asta. Ea practic se...
BERBECEANU TRAIAN: Se scuza.
ROBESCU FLORENTIN: Nu, se antepronunța!
BERBECEANU TRAIAN: Da, se antepronunța.
ROBESCU FLORENTIN: D-aia spun. Și atuncea o singură chestie a zis, că noi discutasem cu câțiva înainte cu băieții, și a zis: da, știți, dacă tot ați făcut treaba asta, nu era normal să-l lăsați pe MUNTEAN să se ducă la percheziție. Da, da, aici a greșit și MUREȘAN, da, o să-i spun că a greșit și el aici.
BERBECEANU TRAIAN: Or greșitpeste tot, îţi zic eu, şi ce mizerii au făcut și ce înșcenări, și ce d-astea ... o să iasă adevărul la iveală, îs extrem de dezamăgit. O făcut GABI, o făcut nevastă-mea inclusiv prin fax i-a trimis la JEAN să-i facă o caracterizare că eram încă arestat și-mi trebuia și nu mi-a făcut.
ROBESCU FLORENTIN: Și nu ți-a trimis aia?
BERBECEANU TRAIAN: Nu.
ROBESCU FLORENTIN: Nu, că a trimis-o la resurse umane.Nu ți-a făcut-o?
BERBECEANU TRAIAN: Nu. Băi, și dacă aș fi făcut ceva, era normal, bă, uite, asta a făcut omul ăsta, asta o făcut în perioada asta. Nu e posibil așa ceva.
ROBESCU FLORENTIN: Tu ai fost la percheziția informatică?
BERBECEANU TRAIAN: Nu.
ROBESCU FLORETIN: La DIICOT?
BERBECEANU TRAIAN: Nu!
ROBESCU FLORENTIN: A, n-ai fost ieri?
BERBECEANU TRAIAN: Nu! Mi-au desigilat ei și mi-au făcut, mi le-au clonat fără mine, fără avocați, fără nimica.
ROBESCU FLORENTIN: Păi sunt varză în cazul ăsta.
BERBECEANU TRAIAN: Păi îs varză, normal că-s varză, nici nu poți să-ți imaginezi câte or făcut. Deci nici nu poți să-ți imaginezi.
ROBESCU FLORENTIN: Dar știi că... nu au cum să facă cu ... cu ai noștri.
BERBECEANU TRAIAN: Da, știu.
ROBESCU FLORENTIN: Că inițial se discuta în Direcție și dup-aia s-au sucit și au zis nu, că fac cu specialiștii lor.
BERBECEANU TRAIAN: Să facă cu specialiștii lor. În... ca să vadă ce înregistrări am eu și astea ...
ROBESCU FLORENTIN: Păi normal.
BERBECEANU TRAIAN: Normal, că asta e munca.
ROBESCU FLORENTIN: Păi da, mă, dar tu acumatupoți să vii să contești tot ce e acolo.
BERBECEANU TRAIAN: Da oricum o să contest pentru... o să contest încălcarea procedurilor, nu altceva, că nu are cesă-mi găsească pe ele.
ROBESCU FLORENTIN: Auzi, ce procuror e...? Mai e STOICA ăla?
BERBECEANU TRAIAN: Pe mine... față de mine au făcut disjungere în dosar și acuma eu sunt la un procuror BĂICAN. ...(neinteligibil)... E de la ST sau de la Direcție?
ROBESCU FLORENTIN: E de la STB, da, dar mi se pare că a fost delegat pentru o perioadă ...(neinteligibil)...
BERBECEANU TRAIAN: Nu știu, mie mi se pare un tip ok, serios. Se tot crucește și se miră când vede ce-i acolo.
ROBESCU FLORENTIN: Dar la STOICA n-ai ajuns...
BERBECEANU TRAIAN: La STOICA nu am ajuns. La STOICA îs ăia cu care am fost eu în dosar, hoții ăia doi.
ROBESCU FLORENTIN: A, am înțeles, am înțeles. Bă, vezi că eu... ...(neinteligibil)... Da!
BERBECEANU TRAIAN: Nu știu, dar nu mi se pare normal. Nici Ministerul nostru, nimica, FLORENTIN, da.
ROBESCU FLORENTIN: ...(neinteligibil)... m-a chemat ieri, ...(neinteligibil)... să-i povestesc situația și i-am așa, așa, și i-am spus de raport și zice... și raportul ăla, zice, îl mai ai? Eu mai aveam ăla ...(neinteligibil)...
BERBECEANU TRAIAN: Da. ...(neinteligibil)...
ROBESCU FLORENTIN: Zice: adu-mi-l și mie te rog. Am venit acolo, i l-am adus, și l-a tras la xerox și îmi spunea și mie, dar dup-aia am făcut... trei ședințe am făcut cu... ne-a chemat pe... TOBĂ, pe mine, pe JEAN, pe BOLBOȘANU și p-ăștia de la DIPI și de față cu toți, deci de față cu toți, Ministrul de vreo trei ori a zis, i-a zis lui TOBĂ: domnul TOBĂ, nu-i normal domne. Eu de ce nu am fost informat de treaba asta? Eu de ce nu am știut? Mie de ce nu mi s-a prezentat raportul și nu știu ce. Și ăsta a început s-o dea în bărci: păi da, dar știți că avem multe cadreși nu ne-am gândit că o să ajungă aicea.
BERBECEANU TRAIAN: Dar el se gândește la mine, un ofițer superior de poliție... la un șef de brigadă, la unul care mi-am dat sufletul pentru poliția asta, deci FLORENTINE, acum tu știi, TOBĂavea o mie de pârghii, fără să se bage peste procurori, putea să dispună să vină ăștia... domnul SANDU, cum îi zice, inspecția internă, să verifice aspectele pe care le-am sesizat eu cu privire la polițiști, nimic altceva.
ROBESCU FLORENTIN: Bă, dar știi ce, știi p-aia... Tu știi? Nici mie nu mi-a venit atuncea ...(neinteligibil)... îmi pare rău. Tu trebuia, tu trebuia să faci... să propui cercetare prealabilă pentru ăsta pentru MUNTEAN. Nu? Că tu erai șeful lui. ...(neinteligibil)...
BERBECEANU TRAIAN: Da, FLORENTIN, dar eu când am mers, când am fost atuncea la raport la domnulTOBĂ, când ai fost cu mine și zicea: bă, sigur vrei să-i dau drumul? După ce m-a ținut 12 ore ...(neinteligibil)... și i-am zis: da, categoric.Bă, îi dau drumul! I-am zis: dați-i drumul! Și atuncea i-am și spus: cum vedeți și dumneavoastră sunt și aspecte comise de polițiști care suntcompetența Ministerului, care poate să le verifice oricine. Era sesizare către Șeful Poliției Române. Și stai și te gândești: dacă-s fapte făcute de procurori sau prezumtive, nu mă bag că nu le pot verifica, dar alea făcute de polițiști le pot verifica. Și era cu totul și cu totul altceva dacă venea Corpul de control și zicea: bă, am discutat cu 50 de polițiști și uite ce-a rezultat, că toți din brigadă i-ar fi spus și nu se ajungea la așa ceva. Și atuncea nu puteau nici ăștia de la DIICOT să spună că... mizeria asta. Dar n-or vrut, că aicea a fost...
ROBESCU FLORENTIN: N-or vrut. Păi nu vor pentru că... ce să zic?
BERBECEANU TRAIAN: Și JEAN o băgat tot sub preșși cum o hotărât BICA exact așa a făcut.
ROBESCU FLORENTIN: Păi d-asta... dacă nu au căzut la o... la un moment dat dacă nu au căzut la o înțelegere...
BERBECEANU TRAIAN: A fost o înțelegere clară. Eu sunt absolut convins că a fost o înțelegere.
ROBESCU FLORENTIN: ...(neinteligibil)... și mi-a zis: eu nu știu acuma dacă omul ăsta e vinovat sau nu e vinovat, dar de când am știut căci altfel nu ajungea aici. ...(neinteligibil)...
BERBECEANU TRAIAN: Nu, nu.Corect! Asta i-am zis și la BICA: doamna procuror șef, ...(neinteligibil)... i-am zis: noi suntem... noi venim în fiecare zi la servici, suntem de găsit, un telefon, nu vrem publicitate, și venim oriunde să dăm cu subsemnatul, să explicăm ...(neinteligibil)... nu faceți acțiune în forță că e munca noastră ...(neinteligibil)... Și am văzut acuma în timp ce eram arestat, or venit la prelungire cu o plângere făcută de fostul primar al Devei într-un dosar pe care l-am făcut... un dosar care l-am făcut ...(neinteligibil)... ea ce-o zise, că asta o cântări mult. I-am zis completului de pe...: domne, îs foarte dezamăgit și mi se pare profund nedrept ce se întâmplă. Păi vine cu o plângere făcută de fostul primar al Devei pe un dosar pe care eu am fost ofițer de caz și DIICOT – Structura centrală că i-am și zis cu doamna procuror RALUCA BOTEA și cu doamna procuror CORINA GHERGHIȘAN, cu ei am lucrat. Și cu...
ROBESCU FLORENTIN: Asta era foarte... Am discutat și cu RALUCA BOTEA atunci...
BERBECEANU TRAIAN: Îhî.
ROBESCU FLORENTIN: Era foarte pornită pe ce ți s-a întâmplat.
BERBECEANU TRAIAN: Da, păi normal.
ROBESCU FLORENTIN: Zice: domne, eu îl știu pe omul ăsta, am lucrat cu el.
BERBECEANU TRAIAN: E o mizerie...
ROBESCU FLORENTIN: I-am spus... i-am spus și lui ALINA BICA și la procurorul ăla la DIICOT, după ce s-a întâmplat treaba cu tine: domne, dar de ce ați făcut treaba asta așa? De ce ați făcut circul ăsta? Puteați foarte bine, bun, zic, nu mă bag, poftim, în dosar, nu știu ce probe sunt, dar puteați foarte bine... dădeați drumul la dosar în stare de libertate și nu era ...(neinteligibil)...
BERBECEANU TRAIAN: Corect, începea urmărirea penală, puneau în mișcare acțiunea penală, făceau ce vor ei.
ROBESCU FLORENTIN: Exact. Și zic, oricum, asta le-am spus: el nu mai putea să fie șef de brigadă dacă puneați în mișcare acțiunea penală, trebuia să fie pus la dispoziție, vă atingeați țelul, dar nu făceați circul ăsta cu arestarea.
BERBECEANU TRAIAN: Îl mutam la Hunedoara până se făceau verificări, făceam altceva, nu chestii d-astea care... deci crede-mă că...
ROBESCU FLORENTIN: Și știi ce a zis? Ea, asta, a zis, zice: Nu că eu nu am avut cum să mă bag peste MUREȘAN că dup-aia zicea că mă bag eu peste dosarul ...Ei, pe dracu, n-a avut cum! Dar a trimis om d-aicea, ai văzut pe cine a trimis...
BERBECEANU TRAIAN: Ăsta de-o fost la...
ROBESCU FLORENTIN: Ăla care a fost la D.N.A.
BERBECEANU TRAIAN: Pe TRIF, de-a fost la D.N.A. la Alba.
ROBESCU FLORENTIN: Dă-o dracului! Aia e obiectivitate? Când tu o trimiți... Eu dup-aia am aflat de la BOLBOȘAN, că mi-a zis, zice: uitați, șefu, am vorbit cu un băiat de la noi care a vorbit cu TRIF, după ce a venit el de la Alba...
BERBECEANU TRAIAN: Îhî.
ROBESCU FLORENTIN: Și la un moment dat, zice, a venit vorbași zice: a, păi avem și noi în brigada Alba pe TRAIAN BERBECEANU, nu știu ce, care-i p-acolo. Și ăsta zice că... Asta mi-a spus BOLBOȘAN că i-a zis ofițerul. Că i-ar fi spus: lasă bă, ce TRAIAN BERBECEANU că ăla e un infractor. Zice: n-am mai stat eu, zice, n-am mai stat acolo că-l făceam. Dar zice: o să fie...
BERBECEANU TRAIAN: Păi TRIF, MUREȘAN și MUNTEAN îs un trio de ani de zile, înțelegi? Și se vizitează, îs prieteni de familie.
ROBESCU FLORENTIN: Și tu... și tu ALINO, p-ăsta îl trimiți acolo.
BERBECEANU TRAIAN: Păi intenționat, normal, p-ăla l-o trimis.
ROBESCU FLORENTIN: Auzi mă, fii atent! Raportul ăla care l-ai făcut tu și l-ai trimis... că l-a trimis, după ce a ajuns, s-a verificat când... în registru la Minister, a doua zi l-a trimis la Procurorul General și la D.N.A.
BERBECEANU TRAIAN: Da.
ROBESCU FLORENTIN: D.N.A.-ul ce dracu a făcut până acuma, mâncați-aș gura?
BERBECEANU TRAIAN: Nu știu.
ROBESCU FLORENTIN: Eu am impresia că a dat neîncepere. Și știi de ce spun? Pentru că la un moment dat, asta s-a scăpat atunci la Sibiu, ALINA, când a vorbit cu ...(neinteligibil)... și a zis ceva de genul că: da, domne, și raportul pe care l-a trimis el s-a dat NUP că nu era nimic și nu știu ce. Și am impresia, dar nu e cert nimic, că ăștia l-au trimis la Alba și la Alba... ...(neinteligibil)...
……………………………
BERBECEANU TRAIAN: Deci acum este dosarul în lucru, sunt sigur despre asta pentru că am fost scos din arest și am fost la D.N.A. și am dat declarație.
ROBESCU FLORENTIN: ...(neinteligibil)...
BERBECEANU TRAIAN: Nu știu, să le ajute Dumnezeu! Să le ajute Dumnezeu, FLORENTIN! Copilul meu, deci mie... pe mine m-o menajat, eu am avut noroc mare de tot cu GABI, cu soția mea, c-o fost tare și o fost lângă mine. Şi nu mi-a spus adevărul, dar după ce am lipsit din arest şi am ajuns acasă şi am aflat de la soacră-mea, îmi vine să plâng acuma numai când mă gândesc. Copilul meu se încuia seara la el în cameră, intra în dulap şi urla de durere şi plângea... că să vină tati acasă.
ROBESCU FLORENTIN: Când erai tu nebun după copil ...(neinteligibil)...
BERBECEANU TRAIAN: Deci nu e posibil aşa ceva. N-am să-i iert niciodată pentru asta.
ROBESCU FLORENTIN: Am înţeles că o să-i ia pe el, pe CEAN şi probabil pe CHIRILĂ.
BERBECEANU TRAIAN: E echipa pe care am reclamat-o de la bun început. Deci, FLORENTIN, eu ce-am scris acolo nu sunt minciuni, alea puteau fi probate. Oricine... pe oricine trimitea..
……………………...
ROBESCU FLORENTIN: Măi da, băi TRAIANE, dar şi tu mă mâncaţi-aş gura ta, eu nu-ţi fac acuma, Doamne fereşte, departe de mine să-ţi fac procese din astea de... dar ştii că noi am mai discutat şi ţi-am zis: băi, TRAIANE, nu te mai băga aşa mă.
BERBECEANU TRAIAN: Dar ce să fi făcut FLORENTIN ?
ROBESCU FLORENTIN: Nu, în sensul că... tu, știi, că-ți spuneam: băi, TRAIANE, totuși ești șef de brigadă acuma, nu mai tot du-te să faci tu anchete cu toți căcații că uite se întorc împotriva ta.
BERBECEANU TRAIAN: Da mă FLORENTIN, dar cum pot... s-au întors împotriva mea. Dacă nu eram eu, se întorceau împotriva unui coleg de-al meu. Noi d-aia suntem puși acolo.
ROBESCU FLORENTIN: Da, dar vezi tu, tu aveai funcția care o aveai acolo, normal că tu ai fost vizat! Că altfel nu, că ăsta-i șeful Crimei Organizate de acolo.
BERBECEANU TRAIAN: Asta este, îs riscuri pe care le asumăm. Dar ce să fac? Îl face FLORESCU acuma?
ROBESCU FLORENTIN: Nu.Nu de asta zic.
………………………………..
ROBESCU FLORENTIN: Nu mă, eu îți doresc treaba asta TRAIANE. Eu vorbesc până când termini tu...
BERBECEANU TRAIAN: Deci, FLORENTIN, îți jur pe sănătatea copilului meu că nu am făcut nimic ilegal. Deci absolut nimic, din toate mizeriile alea, nimic, nimic nu am făcut. Nimic, nimic și nu există nicio probă, numai probe trucate, deci numai probe trucate. Deci numai probe trucate, inclusiv rapoartele de filaj îs trucate. Totul îi bătaie de joc acolo, totul îi bătaie de joc. Stau...
ROBESCU FLORENTIN: Am înțeles că te-a întrebat ăsta... DRAGOMIR.
BERBECEANU TRAIAN: DRAGOMIR, da, da, da.
ROBESCU FLORENTIN: De la Înalta Curte.
BERBECEANU TRAIAN: Da, da.
ROBESCU FLORENTIN: Te-a întrebat de rapoarte, dacă ai făcut rapoarte... întâlnirile cu surse.
BERBECEANU TRAIAN: Da, da. Dacă am... I-am zis: ...normele metodologice,nu vă pot explica acum, că are un anumit caracter. Domne, e vorba de libertate. ...(neinteligibil)... I-am explicat cât am putut să-i explic, dar n-aveam ce să-i ...
ROBESCU FLORENTIN: Totul a fost... pas cu pas, totul a fost pas cu pas.
BERBECEANU TRAIAN: Totul a fost pas cu pas, FLORENTIN. La mine, deci, ăștia de la DIICOT numai dacă făceau o adresă către I.G.P.R., către UTAN, să-mi scoată mie rapoartele pe care le-am băgat de 15 ani de zile încoace despre gruparea asta.
ROBESCU FLORENTIN: A făcut, a făcut.
BERBECEANU TRAIAN: Și?
ROBESCU FLORENTIN: A făcut și i-am dat răspuns lui... că pe utilizatorul TRAIAN BERBECEANU apar... nu știu câte, nu mai le țin minte.
BERBECEANU TRAIAN: Nici nu știu câte.
ROBESCU FLORENTIN: Șaizeci și ceva sau ceva de genul ăsta.
BERBECEANU TRAIAN: Îs mult mai multe. Știi ce s-o întâmplat?La un moment dat...
ROBESCU FLORENTIN: Nu, că ei n-au cum să știe dacă toți au legătură cu gruparea.
BERBECEANU TRAIAN: Nu, îs mult mai multe rapoarte pe care... Știi ce s-o întâmplat? În perioada aia care zic ei, 2004 – 2005, erau centrele alea de analiza informațiilor. Alba era arondată la Timișoara. Pe urmă, după... și în perioada aia... dar eu am fost băiat deștept că mi-o ajutat Dumnezeu, eu am arhivele de când îs la Crimă Organizată, dinainte de a fi șef de serviciu la Hunedoara, înțelegi? Și le am pe foldere, pe ani, pe... am în 2004, în 2005 am folder cu rapoartele în format 4 ori 4 cum se băgau atunci, ...(neinteligibil)...
ROBESCU FLORENTIN: Nu, căs-a zis de la UCAI, a zis că în... n-a zis că astea-s informațiile, a zis că astea apar băgate în sistem.
BERBECEANU TRAIAN: Da, da.
ROBESCU FLORENTIN: Asta neînsemnând... însemnând că nu sunt astea toate informațiile.
BERBECEANU TRAIAN: Da, da.
ROBESCU FLORENTIN: Și a zis domne, poate omul mai are informații, dar nu sunt...
BERBECEANU TRAIAN: Dar nu, și astea au fost băgate în sistem, dar la un moment dat eu știu că li s-o paradit serverul de or pierdut toate informațiile acum 4 – 5 ani, nu știu când.
ROBESCU FLORENTIN: Da, da, știu, când a fost cu co... nu cu codata, cu CAMAS-ul.
BERBECEANU TRAIAN: Cu CAMAS-ul! Și pe urmăși cu codata, de două ori s-or paradit sistemele și s-or pierdut datele, dar eu le am.
ROBESCU FLORENTIN: Dar a zis... nu, nu introduse, a zis care figurează în sistem.
………………………………
BERBECEANU TRAIAN: Puteau să mă cheme FLORENTINE, mă chema la DIICOT, bă, la structura centrală, nu la alta. Mă chemau la structura centrală și mă puneam la dispoziție. Le am toate și-n format electronic, ce este în arhiva SCCO Hunedoara și-n arhiva brigăzii toate chestiile astea de ani de zile.
ROBESCU FLORENTIN: ...(neinteligibil)... și la Iași ți-am zis: băi, TRAIANE, nu poți mă dracului să-l iei p-ăsta, să vă duceți..., că te-așîntreba: bă, nu erați prieteni? Căîmi ziceai: păi nu că eram, NELUȚU în sus, TRAIAN în sus...
BERBECEANU TRAIAN: Domne, eram prieteni, am făcut dosare cum n-o avut el în viața lui, dar problema a fost că a murit MANși mi l-a impus pe MUNTEANși dup-aia când am început să sap și am văzut ce descopăr...
ROBESCU FLORENTIN: Câtă încredere ai avut tu în...
BERBECEANU TRAIAN: Ai de capul meu de...
ROBESCU FLORENTIN: Ca să vezi cum se întorc...
BERBECEANU TRAIAN: Și când am început să sap și să le descopăr, FLORENTINE, n-am putut să tac pentru că toate dosarele alea la care am făcut referire s-or întors cu casarea hotărârii judecătorești și trimitere pentru refacerea urmăririi penale, cu casare și trimitere pentru rejudecare, deci toate sunt cu probleme mari de tot. Deja îs de notorietate. Eu nu zic de nebun tot ceea ce am zis. Dacă nu le-aș fi zis, le-am constatat, pe urmă mă arestau pe bune că am... mă arestau alții.
ROBESCU FLORENTIN: Ăsta... ăsta nu te-a plăcut de prima dată ...(neinteligibil)...
…………………………..
BERBECEANU TRAIAN: Păi da, da, asta. Nu le-am zis totdeauna? D-aia... Normal că nu m-a plăcut, niciodată nu m-a plăcut că le-am spus în față...
………………………….
BERBECEANU TRAIAN: Eu n-am vrut să... nu am vrut să-mi ia apărarea, nu am vrut să mă... nu am vrut decât să-și facă datoria, înțelegi? Dacă față de mine venea cineva și... venea un subordonat de-al meu și îmi raporta sau îmi dădea în scris un raport, eu făceam, bă, minimele verificări că ești obligat măi...
ROBESCU FLORENTIN: Normal.
BERBECEANU TRAIAN: Cum să îmi trădez colegul și să... îl las. Și eu ți-am zis, am discutat de multe ori cu tine, eram convins că totul este o înscenare. Băi, dacă eu sunt infractor vii și mă arestezi, nu încerci: băi, dar nu vrei să te muți, băi, dar nu vrei să te muți, băi, dar nu vrei să te muți ? Deci cu trei zile înainte, deci cu trei zile înaintede a veni ticăloșii ăștia la mine în casă, cu trei zile înainte te apuci să mă suni. În ziua următoare mi-a retras avizul și-n ziua urm...
ROBESCU FLORENTIN: Da.
BERBECEANU TRAIAN: Sau vorbea că mi-l retrage și miercuri mi l-a retras. JEAN a știut permanent.
ROBESCU FLORENTIN: ...(neinteligibil)...că am văzut în caiet, adică datat, cu câteva zile înainte, dar atunci a ajuns la noi.
BERBECEANU TRAIAN: Da, da.
ROBESCU FLORENTIN: Adresa de retragere.
BERBECEANU TRAIAN: Și gândește-te, retragerea avizului se face de către Procurorul General, deci de către omul la care TOBĂ i-o dat raportul meu mă, înțelegi ? Deci nu-i posibil băi, nu știu în ce țară trăim. Deci pe cuvântul meu de onoare dacăștiu în ce țară trăim. Deci tu nu faci niciuna din verificări, băi să verifici aspectele alea pe care le-am sesizat. Măcar să le verifici așa de complezență. Mă minți, că ba vin eu cu JEAN, ba îl trimit pe BLAGA, ba nu știu ce și-n paralel... o să vezi, o să plătească toți pentru toate, deci eu sunt convins că există un Dumnezeu și-l mai ajutăm și noi. Am stat cu infractorii în cameră acolo în arest.
ROBESCU FLORENTIN: Ce să spun, că la ședințele astea este singurul care a încercat să te... în fața Ministrului, adică să nu-ți ia apărarea și noi dacă am... ne-a tocat în ședințe, cu BOLBOȘANU, cu toți care... Păi ce, că m-ați lăsat singur! Asta e părerea noastră despre omul ăsta, am lucrat cu el. Zic: nu putem să băgăm mâna în foc acuma, dar noi am spus cum s-a... ce a făcut omul ăsta cât a fost în...
………………………………………
BERBECEANU TRAIAN: Sunt convins. Dar eu îți spun: eu am simțit și nu-i numai feeling, îs și informații, că-n toată combinația asta o fost șiJEAN. Și eu pe JEAN l-am sprijinit și l-am ajutat, dar dacă atâta poate...
ROBESCU FLORENTIN: Dar de ce să fi fost mă? De ce să fi fost?
BERBECEANU TRAIAN: Îți zic eu de ce o fost: pentru că este un tip slab, pentru că ALINA BICA nu l-a agreat de la bun început...
ROBESCU FLORENTIN: Așa, a încercat...
BERBECEANU TRAIAN: Și ca să-i câștige... ca să-i câștige simpatia și... deci îți zic sigur.
ROBESCU FLORENTIN: Aicea nu se...(neinteligibil)...
BERBECEANU TRAIAN: Amintește-ți la Iași când i-o zis că: Aaa, deci tu din Bacău ești, acuma se explică toate și nu știu ce. Ce disperat era, ee!
ROBESCU FLORENTIN: Dar eu n-o înțeleg pe fata asta.
BERBECEANU TRAIAN: Nici eu n-o înțeleg.
ROBESCU FLORENTIN: N-o înțeleg, să mor eu dacă o înțeleg.
BERBECEANU TRAIAN: Nici eu nu înțeleg. Deci pe cuvântul meu de onoare, de ce o avut un război personal cu mine? Că nu i-am făcut nimica, deci...
ROBESCU FLORENTIN: Nu, dar prin prisma lu ăla mă gândesc că era bun prietenă, ...(neinteligibil)... era prietenă bună cu ...(neinteligibil)...
BERBECEANU TRAIAN: Aș... am înțeles că era bună prietenă cu MUREȘAN. Băi, dar nu arestezi un om pentru așa ceva, mai ales că omul ăla vine spre tine, vine să-ți spună lucruri.
ROBESCU FLORENTIN: Să știi căși ăsta a avut împotriva ta... la un moment dat s-a întors așa pe ultima sută de metri.
BERBECEANU TRAIAN: CODRUȚ OLARU? Da, s-a întors tare de tot. S-a întors tare de tot.
ROBESCU FLORENTIN: S-a întors.
BERBECEANU TRAIAN: Și-a dat seama, o făcut și el verificări și o discutat cu unul și cu altul și s-o întors.