Dosarul Pasteur, în care este inculpat nașul fiului lui Dragnea, a fost uitat prin sertarele Tribunalului București

Dosarul Pasteur, în care este inculpat nașul fiului lui Dragnea, a fost uitat prin sertarele Tribunalului București

Pe 24 mai a.c. se împlinește fix un an de zile de când Tribunalul București nu a redactat încheierea de Cameră Preliminară prin care valida rechizitoriul DNA din dosarul Pasteur în care a fost trimis în judecată Sorin Paul Stănescu (foto, sursa g4media) , nașul de cununie al fiului fostului lider PSD, Liviu Dragnea

NewsOnline a verificat din mai multe surse iar dosarul Pasteur nu figurează înregistrat la Curtea de Apel București pentru a soluția contestațiile împotriva deciziei Tribunalului de validare a rechizitoriului, contestații făcute de Sorin Stănescu și de fostul primar al Sectorului 6, Cristian Poteraș, și el trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție în acest dosar. 

Tergiversarea de la Tribunalul București face să crească riscul prescripției răspunderii penale pentru unii inculpați, având în vedere că procurorii DNA le-au imputat acestora fapte penale și de prin 2006 și 2007. În plus, trebuie luat în calcul că după ce Tribunalul motivează încheierea de Cameră Preliminară dosarul merge la Curtea de Apel București unde vor trebui soluționate contestațiile, așa că cercetarea judecătorească mai are de așteptat. 

Mai jos aveți un extras de pe portalul instanțelor de judecată, de la Tribunalul București, cu decizia din 24 mai 2019:

Afacerea Pasteur așa cum a fost descrisă de procurorii Direcției Naționale Anticorupție

 

În 2018 Direcția Națională Anticorupție anunța trimiterea în judecată a mai multor persoane pentru modul în care s-ar fi restituit, fraudulos spun procurorii, un teren din Sectorul 6 către Institutul Pasteur, reprezentat atunci de Sorin Stănescu. 

Astfel, în acest dosar fostul primar de la Sectorul 6, Cristian Poteraș este acuzat de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite și luare de mită, un interpus de-al său, Lucian Grecu este acuzat de complicitate la luare de mită, iar Sorin Paul Stănescu, reprezentantul S.N. Institutul Pasteur S.A la data faptelor,  a fost trimis pentru complicitate la abuz în serviciu și spălare a banilor.

Soții Bogdan și Narcisa Valentina Georgescu (aceasta din urmă cunoscută ca o apropiată a cercului Elena Udrea, din care făcea parte și Poteraș) au fost trimiși în judecată pentru complicitate la la abuz în serviciu și complicitate la luare de mită și spălare a banilor.

”În cursul lunii ianuarie 2007, ca urmare a activității Subcomisiei de fond funciar din cadrul Primăriei sectorului 6 condusă de către inculpatul Poteraș Constantin-Cristian, la acea dată primar al Sectorului 6 București, a fost emis titlul de proprietate nr. 100402/2007, în baza căruia Societatea Națională Institutul Pasteur S.A. a obținut dreptul de proprietate asupra unui teren cu suprafața de aproximativ 19 ha pe raza municipiului București. Din probele administrate în cauză a rezultat că emiterea titlului de proprietate a fost rezultatul încălcării dispozițiilor legale de către inculpatul Poteraș Constantin Cristian, cu ajutorul inculpaților Stănescu Paul Sorin la acea dată reprezentant al S.N. Institutul Pasteur S.A, Georgescu Bogdan și Georgescu Valentina Narcisa. Inculpatul Poteraș Constantin Cristian a întocmit și a înaintat spre validare anexa prin care propunea admiterea cererii de retrocedare, deși cunoștea că societatea nu se putea prevala de dispozițiile cu caracter reparatoriu ale legilor fondului funciar, neîncadrându-se în niciuna dintre categoriile de persoane îndreptățite la reconstituirea dreptului de proprietate privată. Astfel, persoana juridică nu exista în anul 1945, momentul de referință prevăzut în legile fondului funciar, astfel încât nu putea invoca drepturi anterioare înființării, iar temeiul invocat în cuprinsul propunerii se refera la alte categorii de terenuri. În anul 1991, institutul a fost organizat ca regie autonomă, prilej cu care i-a fost stabilit patrimoniul, format exclusiv din bunurile existente în bilanțul contabil la momentul înființării, astfel încât nu putea solicita de la stat alte bunuri. Mai mult, în anul 2000 societatea a fost privatizată, prilej cu care au fost trecute din proprietatea statului în proprietate privată doar bunurile incluse în capitalul social la momentul vânzării acțiunilor”, anunța Direcția Națională Anticorupție în comunicatul de presă dat la momentul trimiterii în judecată. 

Procurorii DNA spun că Sorin Stănescu, reprezentantul S.N. Institutul Pasteur S.A., a formulat cererile în baza cărora a fost declanșată procedura, a pus la dispoziția primarului de sector mai multe înscrisuri folosite în cadrul procedurii de retrocedare și a participat la discuții având ca scop convingerea funcționarilor să întocmească formalitățile necesare.

”Georgescu Bogdan și Georgescu Valentina Narcisa, persoane apropiate atât de Poteraș Constantin Cristian, cât și de Stănescu Paul Sorin, au fost implicați în identificarea terenului retrocedat, au intermediat legătura dintre funcționarul public și reprezentantul solicitantului, s-au ocupat de întocmirea primelor formalități și au obținut sprijinul unor persoane cu influență asupra funcționarilor publici implicați. Prin transferul nelegal al imobilului în patrimoniul societății comerciale s-a produs un prejudiciu statului în cuantum de 26.466.464 euro, care reprezintă în același timp un avantaj patrimonial pentru S.N. Institutul Pasteur S.A”, au mai stabilit procurorii Direcției Naționale Anticorupție. 

 

Extras de pe portalul instanțelor de judecată din care rezultă că procesul pe fond în cazul Pasteur nu a început: