Ministrul Ovidiu Silaghi verifica situația contractelor Astaldi la un hotel de lux din Milano

Ministrul Ovidiu Silaghi verifica situația contractelor Astaldi la un hotel de lux din Milano

Ministrul Transporturilor din Guvernul USL, Ovidiu Silaghi a fost indicat, în cadrul unei anchete a procurorilor DNA, ca participant în 2012 la o întâlnire discretă la un hotel de lux din Milano unde s-a discutat situația contractelor Astaldi din România, au declarat surse judiciare pentru NewsOnline


Potrivit surselor NewsOnline una din persoanele care l-a arătat cu degetul pe fostul ministru Ovidiu Silaghi (foto) este chiar Andrea Danese, unul din reprezentanții companiei Astaldi. Întâlnirea a avut loc în iulie 2012 la hotelul Principe Di Savoia iar ”maestrul de ceremonii”a fost un alt italian, Mario La Sala, urmărit penal de procurorii anticorupție pentru trafic de influență. 
Unul din subiectele discuții, la dorința lui Mario La Sala se pare, a fost problemele pe care le avea Astaldi atunci în România și care vizau încasarea sumelor de bani de la CFR pentru lucrările prestate.
De altfel, DNA a anunțat pe 21 august că l-a pus sub control judiciar pe afaceristul italian Mario La Sala într-un dosar în care acesta este acuzat de un trafic de influență de 1.900.000 de euro.
Procurorii DNA au anunțat că dosarul în care s-a început urmărirea penală față de Mario La Sala are ca obiect împrejurările și destinația unor comisioane de peste 2 milioane de euro încasate în schimbul deblocării unor plăți datorate de stat companiei Astaldi pentru lucrări de reabilitare a unor tronsoane de cale ferată. Lucrările de reabilitare fuseseră efectuate pe tronsoane de cale ferată de pe ruta București – Constanța, fiind finanțate în proporție de 75% din fonduri europene și 25% din bugetul de stat.
În contul lucrărilor efectuate, Astaldi avea de încasat de la statul român, prin intermediul beneficiarului lucrărilor CFR (Compania de Căi Ferate), suma de 15 milioane euro, plăți restante la nivelul lunii mai 2012.
Potrivit DNA, în perioada iunie - iulie 2012, inculpatul Mario La Sala a pretins unui reprezentant al companiei de construcții, suma de 1.900.000 euro, promițându-i că, datorită influenței pe care o are asupra ministrului transporturilor, îl va determina să se implice în rezolvarea problemei companiei de construcții, legată de plățile scadente și restante ale CFR.
Totodată, trebuie menționat că potrivit surselor NewsOnline prietenia Ovidiu Silaghi – Mario La Sala este de notorietate în mediul de afaceri în care activează italianul. De altfel, presa locală din Satu Mare a și relatat că La Sala a vizitat în 2013 județul Satu Mare, unde Silaghi avea interese, și a oferit mai multe interviuri presei locale promițând dezvoltarea unor proiecte de interes pentru zonă. În Italia, Mario La Sala era apropiat de Giovanni La Via, un fost europarlamentar italian ales în Parlamentul European pe listele partidului lui Silvio Berlusconi.
În ceea ce privește situația de fapt, procurorii DNA au stabilit că Mario La Sala a primit, în perioada 2012 - 2015, printr-o societate din România suma de 2,1 milioane de euro pentru a-și exercita influența asupra lui Ovidiu Silaghi și a rezolva problema companiei Astaldi.
Din suma totală societatea din România a virat 1.020.550 euro în conturile a două societăți din Belgia. De altfel, mai multe surse judiciare au declarat pentru NewsOnline că în afară o investigație OLAF în derulare așa cum au anunțat procurorii DNA, circuitul financiar realizat de rețeaua de influență italiană din țara noastră este investigat și de autoritățile judiciare din Belgia.
Un fost director Astaldi din România, Pier Luca Canino a reușit să obțină statutul denunțător la DNA în acest după ce a făcut mai multe declarații.
Potrivit unor surse judiciare, ancheta OLAF s-ar părea că vizează toate contractele derulate de companiile controlate în România de Mario La Sala. Mai exact, sursele NewsOnline spun că La Sala ar avea ceva legături de afaceri și cu societatea spaniolă de construcții Copisa care, la rândul ei, este vizată de investigația OLAF care pare să nu fie finalizată până la acest moment.

PROGER GLOBAL NETWORK - Project management, asistenta tehnica, inchiriere utilaje, exploatare agretate minerale