Mișcări de trupe pentru Consiliul de Supraveghere de la SIF Transilvania: ASF reia procedura de avizare a lui Dan Paul, Frățilă se pregătește să revină

Mișcări de trupe pentru Consiliul de Supraveghere de la SIF Transilvania: ASF reia procedura de avizare a lui Dan Paul, Frățilă se pregătește să revină

Constănțeanul Constantin Frățilă (sursa foto Ziua de Constanța) a obținut o primă decizie favorabilă la Curtea de Apel Constanța în procesul deschis în contradictoriu cu Autoritatea de Supraveghere Financiară pentru sancțiunea primită în septembrie 2018 de la ASF. Separat, ASF a reluat procedura de avizare a lui Dan Paul

În septembrie 2018 Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras avizul acordat lui Frățilă pentru ca acesta să fie membru în Consiliul de Supraveghere al SIF Transilvania. Decizia Autorității a fost generată de faptul că omul de afaceri constănțean era vizat de o anchetă a DIICOT Constanța chiar și pentru posibile fapte de manipulare a pieței de capital. 

Acum pe strada lui Constantin Frățilă pare că a răsărit soarele din mai multe motive.

”Admite în parte cererea. Dispune suspendarea executării deciziei nr. 1095/13.09.2018 emisă de Autoritatea de Supraveghere Financiară cu privire la retragerea aprobării calităţii de membru în consiliul de supraveghere a SIF Transilvania SA acordată lui Constantin Frăţilă prin avizul nr. 422/26.07.2017 până la soluţionarea definitivă a cererii privind anularea actului administrativ menţionat.Respinge cererea cu privire la suspendarea deciziei nr. 1212/10.10.2018 emisă de Autoritatea de Supraveghere Financiară în soluţionarea plângerii prealabile formulate de reclamantul Constantin Frăţilă. Executorie. Cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare. Recursul se va depune la Curtea de Apel Constanţa sub sancţiunea nulităţii”, a decis Curtea de Apel Constanța pe 17 ianuarie. 

La baza deciziei Curții de Apel Constanța s-ar putea să stea și faptul că între timp procurorii DIICOT Constanța au clasat dosarul deschis împotriva lui Frățilă și apropiaților acestuia. Conform informațiilor NewsOnline cei de la SIF Transilvania au contestat la procurorul șef al DIICOT Constanța soluția de clasare dar nici până în prezent nu au primit un răspuns.

În altă ordine idei, tot legat de SIF Transilvania, încercarea unui ”centru de putere” afiliat celor din conducerea Băncii Transilvania de a bloca avizarea lui Dan Paul (sursa foto jos ziarul bursa), președintele Asociației Brokerilor din România, ca membru provizoriu în Consiliul de Supraveghere de la SIF Transilvania, a eșuat.

Mai concret, SIF Transilvania anunțaseră în septembrie 2019, că l-a numit pe Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor din România, pentru un mandat provizoriu în Consiliul de supraveghere, fără a se preciza durata mandatului.

Desemnarea lui Dan Paul a fost contestată la ASF de un grup de influență afiliat Băncii Transilvania pe motiv că nu ar fi corect numărate voturile, au declarat pentru NewsOnline surse judiciare. ”Grupul” amintit avea interesul ca în locul lui Dan Paul să fie desemnat în Consiliul de supraveghere Ion Giurăscu, fost vicepreședinte ASF.

Într-un final cei de la ASF au analizat contestația și au stabilit că nu este întemeiată reluând procedura de avizare a lui Dan Paul ca membru în Consiliul de Supraveghere. Potrivit informațiilor noastre Dan Paul trebuie să se prezinte pe 22 ianuarie la interviul de la ASF.