O grefieră a încercat să oblige DNA să soluționeze mai repede un dosar cu șeful Universității ”Titu Maiorescu”, fostul șef al Poliției și fostul șef al CFR Călători

O grefieră a încercat să oblige DNA să soluționeze mai repede un dosar cu șeful Universității ”Titu Maiorescu”, fostul șef al Poliției și fostul șef al CFR Călători

Încercarea președintelui Consilului de Administrație al Universității Titu Maiorescu, Iosif Urs (foto), de a scăpa, pe căi neortodoxe, de o amendă de circulație primită în județul Oradea, s-a lăsat cu dosar penal în care procurorii anticorupție se învârt în jurul a câtorva nume importante, au declarat surse judiciare pentru NewsOnline

De curând, una din părțile din dosar, grefiera Emilia Rodica Vandici care i-ar fi promis lui Urs că va vorbi cu cineva să-l scape de amendă a făcut la Curtea de Apel București o contestație prin care a încercat să oblige procurorii Direcției Naționale Anticorupție să dea mai repede o soluție în acest dosar. 

Judecătorii nu au fost însă de acord cu cererea de chemare în judecată care avea ca obiect ”contestație durată proces”, respingând solicitarea: ”/Respinge ca nefondata contestatia privind durata procesului formulata de petenta Vandici Rodica Emilia cu privire la dosarul nr. 34/P/2019 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie –DNA . Obliga petenta la plata sumei de 50 lei cheltuieri judiciare catre stat. Definitiva. Pronuntata in camera de consiliu, azi, 20.12.2019”.

Intimați în cererea Rodicăi Vandici sunt Iosif Urs - președintele Universității Titu Maiorescu, Liviu Popa - fost șef al Inspectoratului General al Poliției Române și Alexandru Noapteș - fost șef al companiei CFR Călători. 

În ceea ce privește faptele, Vandici i-ar fi spus lui Urs, potrivit surselor NewsOnline, dacă va interveni să-i ajute un apropiat din poliție să fie transferat mai aproape de Oradea. Urs la rândul lui a apelat la alte persoane care au cerut și ele alte favoruri, inclusiv prin Ministerul Apărării, declașându-se astfel un fel de lanț al slăbiciunilor. 

Dosarul deschis inițial, conform surselor NewsOnline, la DNA Oradea a ajuns să fie trimis la Serviciul Militar al DNA ca urmare a apariției în cauză a unor nume din Ministerul Apărării, fapt care atrăgea această competență. 

Conform informațiilor NewsOnline, procurorii militari din DNA au clasat dosarul față de toți militarii implicați și au trimis ce a mai rămas din cauză la Secția I din cadrul Stucturii Centrale a DNA. Mai exact partea din dosar care îi vizează pe Rodica Vandici, Liviu Popa și Alexandru Noapteș. 

Sursele NewsOnline spun că dosarul aflat acum pe rolul Secției I din DNA este într-un stadiu destul de avansat al urmăririi penale,existând posibilitatea ca la începutul anului viitor procurorul DNA care instrumentează dosarul să trimită în judecată persoane din acest dosar.

Președintele Universității ”Titu Maiorescu” mai este vizat într-un dosar penal al DNA

În vara acestui an, pe 27 iunie, Iosif Urs a fost chiar reținut pentru 24 de ore într-un dosar instrumentat inițial de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 din București pentru fraudarea unor examene de licență de la Universitatea ”Titu Maiorescu”, procurorii renunțând ulterior să mai ceară arestarea preventivă a acestuia. 

Iosif Urs a fost pus sub urmărire penală pentru divulgarea unor informații ce nu sunt destinate publicității, mai exact a subiectelor de la examenul de licență. În același dosar mai este vizată și Cristina Noapteș, fosta soție a lui Alexandru Noapteș, fost director al CFR Călători, care este acuzată de procurori de complicitate la divulgare de informații ce nu sunt detinate publicității.

Potrivit unor surse judiciare, la scurt timp însă Parchetul Judecătoriei Sectorului 2 au declinat dosarul la DNA dându-și seama că nu mai au competență din moment ce Iosif Urs are calitatea de avocat - fapt care atrage competență specială, chiar dacă Urs este în prezent suspendat. 

În ceea ce privește faptele, Urs a fost monitorizat și supravegheat de anchetatorii care au deschis dosarul fraudei la examenul de licență, aceștia descoperind că președintele de la Titu Maiorescu a interacționat, direct sau indirect, cu mai multe persoane cărora le-ar fi livrat subiectele de la examen. 

Potrivit surselor NewsOnline, procurorul DNA care instrumentează cauza a început de ceva timp să acționeze, solicitând de curând de la Universitatea Titu Maiorescu subiectele de la examenele din vara aceasta.