Parteneriate spectaculoase pentru combinatorii imobiliari din Galați și Brăila anchetați de DIICOT în dosarul EXECUTORII-BRD

Parteneriate spectaculoase pentru combinatorii imobiliari din Galați și Brăila anchetați de DIICOT în dosarul EXECUTORII-BRD

 Robert Turcescu deține de 13% dintr-o societate aflate sub ”influența”  unui personaj ”rău famat” din Galați, fostul consilier local PD, Radu Gheorghe zis Gelu Țăranu (sursa foto www.expressdedunare.ro), anchetat de DIICOT pentru deturnarea unor licitații publice. Deputatul PMP nu are până la acest moment nicio calitate în dosarul penal al DIICOT

Curtea de Apel București a decis în noaptea de 13 spre 14 februarie să ia măsura controlului judiciar față de principalele șase persoane anchetate de procurorii DIICOT pentru deturnarea unor licitații publice în defavoarea BRD în dosarul EXECUTORII.
În concret, este vorba de cei considerați de anchetatori capii grupului infracțional, adică oamenii de afaceri Radu Gheorghe zis Gelu Țăranu din Galați și olandezul Johan David Bies, care are afaceri în Brăila. Alături de cei doi control judiciar au mai primit Cosmin Mihai Baicu – avocatul și partenerul de afaceri al olandezului Bies, Cătălin Adrian Hrișcă – avocat din Galați și interfața soției lui Gelu Țăranu, dar și executorul judecătoresc Marius Adrian Negreanu și Radu Bugică.
Față de toți cei menționați s-a început urmărirea penală pentru constituirea de grup infracțional, abuz în serviciu și deturnarea licitațiilor publice.
DIICOT a făcut deja contestație iar Înalta Curte de Casație și Justiție va trebui să decidă în perioada următoare dacă îi lasă în libertate pe cei șase.
În ceea ce privește acuzațiile, procurorii spun că executorul Marius Adrian Negreanu trebuia să valorifice mai multe terenuri ale BRD pentru care trebuiau organizate licitații publice. Anchetatorii de la combaterea crimei organizate arată însă că de fapt licitațiile erau o mascaradă la care participau doar olandezul Bies, avocatul Baicu, avocatul Hrișcă - care avea împuternicire pentru soția lui Gelu Țăranu, iar toate părțile erau înțelese între ele care și ce teren să-și adjudece fiecare. Ori, în aceste condiții, ideea unei licitații în adevărate în cadrul căreia să se ofere prețuri competitive dispărea din start.
Pentru a proba înțelegerea dintre părți, în afara interceptărilor telefonice, procurorii DIICOT- Structura Centrală, au făcut și o radiografie a companiilor deținute sau controlate de Gelu Țăranu, olandezul Bies și avocatul Cosmin Baicu.
Astfel, în urma acestor verificări a rezultat că Gelu Țăranu și Bies au câteva asocieri spectaculoase, din punctul de vedere al imaginii, cu nume importante, în firme care au ca obiect dezvoltare imobiliară.
În concret, un alt nume implicat în dosarul, Andrei Dănuț Radu - care după toate indiciile este chiar fiul lui Radu Gheorghe, dacă nu în mod clar este un apropiat al acestuia, este administrator al societății BCT Confort Residence SRL, cu sediul social în București, Sectorul 1, Bulevardul Primăverii. Asociații BCT Confort sunt cei de la Conest Iași cu 43,5%, o altă firmă din Galați – Benzenpec Import-Export SRL cu 43,5% și deputatul PMP, Robert Turcescu cu 13%.
La aceeași adresă funcționează și firma SC CBZ CONFORT DEVELOPMENT SRL care este deținută în cote egale de soția lui Gelu Țăranu, Cristina Mihaela Radu și de Conest Iași.
Conest Iași este deținută în cotă de peste 80% de omul de afaceri Viorel Cozma și este un important jucător pe piața lucrărilor de construcții și a dezvoltărilor imobiliare din Iași. Societatea mai are un alt ”schepsis” fiind compania din care s-a ”lansat” actualul primar de la Iași, Mihai Chirică, care a lucrat ca inginer la Conest.
De altfel, în presa locală din Iași se regăsesc numeroase materiale în care se vorbește despre ”prietenia” lui Mihai Chirică cu firma Conest.
Nici Conest nici Robert Turcescu nu au până la acest moment nicio calitate în dosarul penal instrumentat de DIICOT, numele firmei și a parlamentarului apărând în referatul DIICOT doar ca urmare a verificărilor făcute de la Registrul Comerțului de anchetatori

Gelu Țăranu, imaginea unei persoane rău famate în Galați

Foarte spectaculoasă este declarația dată la parchet de avocatul olandezului Bies, Cosmin Mihai Baicu.
În primă fază aceasta a spus că îl știe pe Johan David Bies din 2006 și că acesta îi este client atât în nume propriu, cât și prin societățile pe care le administrează sau în cadrul cărora este asociat.

”În ultima perioadă, dintre societățile comerciale ale susnumitului am reprezentat S.C. TEBU CONSULT INVEST S.R.L., anterior S.C. MEDIA LEASING IFN S.A., S.C. GEA FRUCT INTERNATIONAL S.A. și alte societăți ale căror nume nu mi-l amintesc acum. Pe parcursul anilor, având în vedere relația client – avocat am dezvoltat și o relație de prietenie cu acesta. Pe RADU GHEORGHE îl cunosc încă din momentul în care mă ocupam de dosarul de faliment al S.C. YUKSEK INTERNATIONAL FRUCT S.R.L.. L-am cunoscut în cadrul unor întâlniri pentru negocierea unor aspecte de natură comercială, nu mai țin minte împrejurările. M-am mai întâlnit cu acesta în cadrul biroului domnului NEACȘU OVIDIU, administrator al SIERRA QUADRANT SPRL, lichidator al S.C. YUKSEK INTERNATIONAL FRUCT S.R.L. Am avut o relație foarte conflictuală cu RADU GHEORGHE, despre care am aflat ulterior că este o persoană rău famată în mun. Galați. Ulterior, în calitate de avocat al S.C. TEBU CONSULT INVEST S.R.L., administrată de JOHAN DAVID BIES, am formulat o plângere penală împotriva numiților YUKSEK SAHIN și RADU GHEORGHE, aflată pe rolul D.I.I.C.O.T. – STRUCTURA CENTRALĂ. Îi bănuiam pe aceștia de sustragerea unor sume importante de bani din conturile societății. Pe NEGREANU MARIUS l-am cunoscut în exercitarea profesiei, acesta fiind executor judecătoresc, inclusiv cu acel YUKSEK SAHIN. Fiind un profesionist am apelat la el inclusiv pentru consultanță în materia executării silite. Ulterior am dezvoltat o relație amicală, mai exact din decembrie 2018”, a explicat la DIICOT avocatul Cosmin Mihai Baicu.

Yuksek Șahin era până în 2013 cel mai mare importator de fructe și legume din România. Atunci avea să fie arestat preventiv, iar în 2014 Șahin a fost condamnat definitiv, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendare pentru o tentativă de mituire a unui funcționar ANAF.
Mai exact, la data de 19 aprilie 2013, la solicitarea lui Yuksek Şahin, asociat unic al Yuksek International Fruct, un intermediar al acestuia a oferit unui înalt funcționar din cadrul Agenției naționale de Administrare Fiscală – ANAF (denunțător în cauză), suma de 40.000 de euro pentru ca acesta să îşi exercita în mod abuziv atribuțiile de serviciu în dublu scop: să declanșeze o acțiune de control la societăţi comerciale concurente firmei lui Yuksek Şahin şi să favorizeze aceeaşi firmă a lui Yuksek Şahin prin încheierea unui raport de inspecție fiscală care să conțină date nereale referitoare la activitatea acestei societăţi comerciale. Prin respectivul raport de inspecţie fiscală, funcționarii ANAF stabiliseră că firma turcului ar datora bugetului de stat suma de 32.486.352 de lei. Având în vedere că funcționarul a refuzat oferta, Yuksek Șahin a revenit, în aceeași zi, cu o altă ofertă, de 30.000 de euro, pe care a făcut-o în mod direct aceluiași înalt funcționar din cadrul ANAF, în schimbul favorizării societății.

Extras din referatul DIICOT

Din coroborarea acestor date a rezultat astfel că între liderii grupului infracţional organizat RADU GHEORGHE şi JOHAN DAVID BIES există relaţii interpersonale şi interese patrimoniale comune, fiind asociaţi în cadrul :
 SC POPA NAN PROJECT S.R.L., Cod unic de înregistrare: 40160230, J40/16438/2018, Adresă sediu social: Bucureşti Sectorul 5, Strada DR. THOMA IONESCU. Alți asociați : CIORICĂ MARIUS RADU, Loc. Cluj-Napoca, Cluj, România, RADU GHEORGHE, Data şi locul naşterii: Comuna Fundeni, Galaţi și KUIPERS DIRK-JENTE LYCKLE, , RODEN, Olanda.
 SC ROMNED DEVELOPMENT S.R.L., Cod unic de înregistrare: 40656285, J23/768/2019, Adresă sediu social: Comuna Ştefăneştii de Jos, Strada BUSTENI, Nr. 9, Judet Ilfov. Alți asociați RADU DĂNUŢ-ANDREI, Galaţi
 SC SINATEX SA, Cod unic de înregistrare: 574, J40/156/1991, Adresă sediu social: Bucureşti Sectorul 2, Str. POPA NAN, Nr. 82. Alți asociați : POPA NAN PROJECT SRL SEDIU SOCIAL: Bucureşti Sectorul 5, Strada DR. THOMA IONESCU, RADU GHEORGHE, Comuna Fundeni, Galaţi și KUIPERS DIRK - JENTE LYCKLE, RODEN, Olanda.