Radu Budeanu de la Cancan a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii Direcției Naționale Anticorupție

Radu Budeanu de la Cancan a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii Direcției Naționale Anticorupție

Omul de afaceri Radu Ioan Budeanu (foto, sursa Economica.net) - patron al publicațiilor cancan.ro, gândul.info și prosport.ro dar și acționar al societății Romprest, a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii Direcției Naționale Anticorupție pentru dosarul în care acesta era inculpat

Cel puțin așa rezultă dintr-un dosar aflat pe rolul Tribunalului București. Mai concret, pe 23 iulie s-a înregistrat la Tribunalul București un dosar având ca obiect ”sesizarea cu acordul de recunoaștere a vinovăției” și în care inculpat apare Radu Ioan Budeanu. Pe 12 august un judecător de la tribunal va trebui să se pronunțe dacă validează acordul dintre Budeanu și Direcția Națională Anticorupție. 

Din informațiile NewsOnline numărul dosarului de urmărire penală în care s-a făcut acordul de recunoaștere a vinovăției de către Radu Budeanu este 340/P/2019 ceea ce ar putea să însemne că procurorii DNA au dat mai multe soluții în dosarul vechi al patronului de la Cancan și să fi înregistrat dosarul acestuia cu număr de 2019. Asta pentru că Budeanu era urmărit penal încă din 2015. 

Budeanu era urmărit penal din 2015 pentru intermedierea unei tranzacții dintre Elena Udrea și Bogdanu Buzăianu, magnatul de la Energy Holding

Direcția Națională Anticorupție anunța în noiembrie 2015 că a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune (2.000.000 lei), pe o durată de 60 de zile începând de la data de 18.11.2015, față de patronul ziarului cancan, Radu Budeanu, pentru trafic de influență în formă continuată şi spălare de bani. Între timp însă Budeanu a scăpat de controlul judiciar.

„În vara anului 2010, inculpata Udrea Elena Gabriela în calitate de ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului și membru la Guvernului și de persoană cu funcție de conducere în cadrul unui partid politic, având influență asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei și ai SC Hidroelectrica SA, a pretins de la un om de afaceri, prin intermediul inculpatului Budeanu Radu Ioan, suma de 5 milioane USD, pentru a asigura firmei controlate de omul de afaceri derularea, în continuare, a contractului bilateral de vânzare – cumpărare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA”, anunța DNA într-un comunicat de presă.

Omul de afaceri de la care spune DNA că a pretins Udrea banii este magnatul Bogdan Buzăianu iar, potrivit procurorilor, la sfârșitul anului 2011, inculpatul Budeanu Radu Ioan a primit de la același om de afaceri o parte din suma de bani pretinsă de inculpată.

”La începutul anului 2012, în scopul menționat mai sus, inculpatul Budeanu Radu Ioan i-a remis inculpatei Udrea Elena Gabriela suma de 3.800.000 USD primită de la omul de afaceri și i-a înlesnit preluarea unei creanțe de 900.000 de euro pe care una din firmele controlate de omul de afaceri o deținea ca urmare a unui împrumut garantat cu pachetul de 90% din acțiunile la o societate comercială cu activitate în mass media. Pentru a ascunde adevăratul beneficiar al creanței de 900.000 de euro, și implicit adevăratul proprietar al firmei respective cu activitate în mass media, inculpatul Budeanu Radu Ioan a facilitat inculpatei Udrea Elena Gabriela încheierea unui contract de novație cu schimbare de creditor, între firma omului de afaceri și o altă societate recomandată de inculpata Udrea Elena Gabriela”, se arată într-un comunicat al DNA”, se mai arată în comunicatul DNA.

În decembrie 2017 DNA anunța trimiterea în judecată a Elenei Udrea ”membru al Guvernului la data faptelor, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și spălare a banilor” și a lui Dan Andronic pentru mărturie mincinoasă fix în dosarul în care era urmărit penal și Radu Budeanu. 

 

 

De altfel, Direcția Națională Anticorupție anunța atunci faptul că ”față de inculpatul Budeanu Radu Ioan se continuă cercetările într-un dosar distinct”. 

 

PROGER GLOBAL NETWORK - Project management, asistenta tehnica, inchiriere utilaje, exploatare agretate minerale