Realitatea TV: Televiziunea s-a închis dosarul penal continuă la SIIJ în același ritm lent ca la DNA

Realitatea TV: Televiziunea s-a închis dosarul penal continuă la SIIJ în același ritm lent ca la DNA

Prima televiziune de știri din România, Realitatea TV și-a încetat emisia definitiv miercuri seară, la miezul nopții. Dosarul penal deschis inițial la DNA s-a mutat de câteva luni la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ)

în luna aprilie Curtea de Apel București decidea să admită cererea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție și să dispunsă redeschiderea dosarului penal care vizează modul în care Realitate TV a fost ”plimbată” între mai mulți afaceriști după problemele pe care le-a avut cel mai important deținător al televiziunii, Sorin Ovidiu Vântu. 

”Admite cererea de redeschidere a urmăririi penale , formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în dosarul nr. 161/P/2013. În temeiul art. 335 alin. 4 şi alin.4/4 Cod procedură penală confirmă redeschiderea urmăririi penale , dispusă prin ordonanţa din 30.01.2019, de procurorul şef al Secţiei de combatere a corupţiei, din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie , cu consecinţa reluării urmăririi penale, in dosarul nr. 161/P/2013. În temeiul art. 275 alin. 3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Onorariile avocaţilor din oficiu , in cuantum de câte 627 lei se suportă din fondul Ministerului Justiţiei. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu , azi, 24.04. 2019”, se arată în decizia Curții de Apel București. 

Printre cei vizați de redeschiderea urmăririi penale se află:

Barbu Sorin Ionuţ Intimat
Schwartzenberg Emilian Intimat
ROVIGO SPRL Intimat
Luca Liviu Intimat
Sfrija Roxana Elisabeta Intimat
Nemeş Radu Intimat
Schwartzenberg Oana Mihaela Intimat
Manolache Marius Intimat
GEOASSET S.R.L. Intimat
GRUP FINANCIAR IFN S.A. Intimat
Păcuraru (fostă Ionescu) Daniela Madi Intimat
SC.C. GMG MEDIABOX SRL Intimat
Amariţei Mirel Mircea Intimat
SC STRATEGIES RESEARCH INVESTMENTS SRL Intimat
Bercea Florin Intimat
S.C. REALITATEA MEDIA S.A. Intimat
Păcuraru Maricel Intimat
Radu Adrian Intimat
Stăncescu Carmen Antoanela Intimat
Schwartzenberg Fabian Intimat

Dosarul penal clasat inițial, într-un mod straniu, de procurorul Carmen Damian, care între timp s-a retras la Parchetul General, viza mai multe aspecte. Una din faptele cercetate era o posibilă spălare de bani din evaziune cu produse petroliere după preluarea televiziunii de către Elan Schwartzenberg. Mai concret, banii negri cu care acesta ar fi finanțat televiziunea proveneau din evaziunea cu produse petroliere făcută de Radu Nemeș, un fost apropiat al fostului președinte ANAF - Sorin Blejnar, condamnat definitiv la închisoare tocmai pentru evaziune. Blejnar, la rândul lui, era un apropiat al lui Elan Schwartzenberg.

Alte fapte verificate vizau o serie de posibile falsuri în acte făcute și care au avut drept consecință trecerea televiziunii Realitatea din proprietatea lui Elan Schwartzenberg în cea a cuplului Cozmin Gușă - Maricel Păcuraru. 

Sursele NewsOnline spun că o mică parte din dosar o viza pe judecătoarea de la Tribunalul București care a gestionat procedura de insolvență a televiziunii Realitatea TV și care a fost acuzată de foarte multe abuzuri pentru că a menținut societatea în insolvență mult peste prevederile legale în vigoare și în contextul în care datoriile televiziunii creșteau permanent. Profitând de această parte cu judecătoarea de la Tribunalul București, sursele NewsOnline spun că procurorii Direcției Naționale Anticorupție au trimis tot ”Dosarul Realitatea” la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, care are competență exclusivă în a ancheta faptele magistraților.