Securitatea, interesată de activitatea unei secte care promova schimbarea partenerilor sexuali pentru cuplurile căsătorite

Securitatea, interesată de activitatea unei secte care promova schimbarea partenerilor sexuali pentru cuplurile căsătorite

Un document eliberat de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), document deținut de NewsOnline, în cazul unui consilier local dintr-o comună din județul Suceava dezvăluie interesul Securității de dinainte de 1989 pentru activitatea unor grupări de tip sectă conduse de așa ziși ”profeți”

Din motive care țin de protejarea vieții personale NewsOnline nu va dezvălui idenitatea consilierului local dar considerăm că informațiile care se regăsesc în acest document sunt de interes public având în vedere că și în prezent funcționează diferite ”cercuri” conduse de așa ziși ”profeți”. 

Astfel, consilierul local a fost recrutat de Securitate 22 iunie 1984 ”în problema persoanelor fără antecedente”. CNSAS a descoperit însă o declarație interesantă dată de acesta la Securitate pe 22 aprilie 1981, an în care actualul consilier local figura în evidențele Securității drept ”candidat” la recrutare. În această declarație consilierul a povestit că părinții și frații săi sunt adventiști de ziua a șaptea, el fiind singurul neînregistrat în comunitatea de adventiști de ziua a șaptea. 

”În urmă cu vreo 3 ani sora mea - D.A. -împreună cu soțul ei - N -  a părăsit comunitatea legală și au aderat la o grupare din Piatra Neamț în fruntea căreia se află C.G. Nu cunosc ce propovăduia această grupare despre care am auzit că se numește Roua dimineții însă știu că părinții mei nu erau de acord că sora și cumnatul au părăsit comunitatea legală”, a povestit consilierul ofițerilor de Securitate. 

Sex și blesteme în Roua dimineții

Dacă atunci când sora și cumnatul său au aderat la Roua dimineții, adică prin 78-79, consilierul local spune că nu știa ce propovăduiește gruparea, din declarația dată în aprilie 1981 în fața organelor Securității rezultă că avea să afle detalii chiar în acel an. Mai exact, consilierul a povestit că sora și cumnatul său s-au întors aproape de familii după ce o ”profetă” a grupării Roua dimineții le-a cerut să-și schimbe partenerii sexuali.

”În urmă cu vreo lună de zile, cumnatul meu D.N. și sora mea A. au venit acasă și au spus că nu se vor mai duce la Neamț, că se vor întoarce la biserica legală. Au spus că luat această hotărâre deoarce nu sunt de acord cu noua ”solie” venită din partea ”surorii N” despre care aflasem că ar fi o profetă a grupării. Soții D. au explicat că potrivit acestei noi solii soțul ar urma să se culce cu o altă femeie iar soția cu un alt bărbat. După acea dată sora și cumnatul meu nu s-au mai dus la Neamț ci s-au întors la Casa de adunare de la Dumbrăvița”, declara la Securitate pe 22 aprilie 1981 actualul consilier local dintr-o comună din județul Suceava. 

Mai mult, consilierul a povestit că reprezentanții Roua dimineții i-au spus surorii lui că dacă nu se întoarce în cadrul sectei ”va muri în chinuri groaznice”.

”Am aflat că în urma acestui refuz, într-o zi a venit la sora mea acasă ”profeta N” împreună cu un oarecare C și i-a spus să-și ia copilul și să plece cu ei, să-și părăsească soțul care ”s-a rupt de la credința lor”. Au amenințat-o că de nu va face așa, va muri în chinuri groaznice. În urmă cu vreo 10 zilei, la cumnatul meu și la sora mea au venit C.G. împreună cu B. ... care au încercat să-i convingă pentru a se întoarce la gruparea lor. Mai declar că în ziua de 3.04.1981 la D.I. adeptă a noii grupări (Roua Dimineții) a venit un tânăr pe nume C. și o cetățeancă mai în vârstă pe nume S. care au rămas până în dimineața zilei de 5.04. a.c. Și cu aceștia cumnatul meu a avut discuții și le-a spus că nu se întoarce la gruparea lui C.G.. Aceasta îmi este declarația pe care o dau din proprie inițiativă, o susțin și semnez”, punctează în declarația dată pe 22 aprilie 1981, în fața organelor Securității, actualul consilier local dintr-o comună din județul Suceava. 

 

PROGER GLOBAL NETWORK - Project management, asistenta tehnica, inchiriere utilaje, exploatare agretate minerale