Șeful de la Spălarea Banilor s-a făcut singur ”Tătucul” informațiilor sensibile

Șeful de la Spălarea Banilor s-a făcut singur ”Tătucul” informațiilor sensibile

Un raport al Corpului de Control al Premierului făcut în perioada când Mihai Tudose conducea Guvernului arată grave probleme la Spălarea Banilor. Problemele i-au fost semnalate de membrii Plenului Oficiului și premierului interimar Mihai Fifor. Nu este clar însă dacă Viorica Dăncilă a văzut acest raport

Este cert însă că premierul Viorica Dăncilă l-a numit în ultima sa zi de mandat pe generalul în rezervă Constantin Ilie Aprodu ca vicepreședinte al Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB).
Surse judiciare au declarat pentru NewsOnline că numirea lui Aprodu are scopul de a ”întări” în cadrul Oficiului poziția președintelui Daniel Marius Staicu, personaj foarte contestat de membrii Plenului Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor.  Înainte de a veni șef la Oficiu Daniel Marius Staicu a fost, potrivit declarațiilor de avere, polițist la Direcția de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

Raportul Corpului de Control deținut integral de NewsOnline arată că după ce a venit la conducerea Oficiului, printr-un Ordin de președinte dat pe 27 decembrie 2017 au fost abrogate Regulamentul privind organizarea și desfășurarea ședințelor Plenului ONPCSB și Metodologia de analiză și prelucrare a informațiilor. ”Prin adoptarea acestor măsuri, membrii plenului ONPCSB, reprezentanți ai instituțiilor care fac parte din organul colegial, au fost excluși din procedura de avizare de specialitate a documentelor Oficiului, precum și din orice alte mecanisme care le permiteau accesul la solicitările altor instituții (PÎCCJ, DNA, DIICOT) și la prelucrarea datelor și informațiilor furnizate de rapoartele de tranzacții suspecte, contrar prevederilor art. 8 alin. (1) lit. (l) din Regulamentul de organizare și funcționare, aprobat prin HG 1599/2008, cu modificările și completările ulterioare, potrivit cărora președintele aprobă prin ordin, după prezentare și aprobare de către plenul oficiului normele metodologice și procedurile interne în vederea îndeplinirii obiectului de activitate”, se arată în raportul Corpului de Control al Primului ministru Mihai Tudose.

De fapt, într-un limbaj mai simplu, președintele Staicu, prin Ordinul din decembrie 2017, a decis că el este singurul stăpân al informațiilor care ajung la Oficiu despre tranzacțiile de spălare de bani sau finanțarea terorismului, Staicu fiind singurul care, în urma acelui Ordin, mai putea să decidă dacă se sesizează parchetul sau alte instituții ale statului român. De asemenea, dacă o unitate de parchet cerea informații despre tranzacții suspecte ale unei persoane cercetate, răspunsul către acea unitate de parchet depinde doar de Staicu în lipsa activității Plenului ONPCSB care analiza înainte aceste solicitări.
De altfel decizia practic de desființare a Plenului ONPCSB a fost considerată ilegală și de Corpul de Control al Premierului.
Mai mult, în urma notelor explicative date Corpului de Control de către președintele Daniel Marius Staicu inspectorii au apreciat că acesta din urmă nu cunoaște legislația instituției pe care o conduce.
Membrii Plenului erau la acel moment următorii:
Elena Hach – membru, reprezentant al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție
Marius Vorniceanu – membru, reprezentant al Curții de Conturi
Constantin Cătălin Radu – membru, reprezentant al Ministerului Justiției
Ion Gogoescu – membru, reprezentant al Ministerului Finanțelor Publice
Aura Gabriela Socol – reprezentant al Autorității de Supraveghere Financiară
Toți membrii Plenului au semnat mai multe adrese către premierul interimar Mihai Fifor (vezi foto) și către Secretariatul General al Guvernului în care semnalau problemele de la Oficiu. De asemenea, membrii Plenului făceau în iulie 2018 o adresă chiar către președintele Daniel Staicu căruia îi cereau elaborarea unui proiect de Regulament privind organizarea și desfășurarea ședințelor Plenului ONPCSB.
Din informațiile NewsOnline problemele prezentate mai sus sunt în continuare de actualitate la nivelul Oficiului Național de Combatere a Spălării Banilor.
Nu am putut lua legătura cu președintele Daniel Marius Staicu însă în măsura în care acesta va dori să prezinte un punct de vedere, acesta îi va fi publicat.

PROGER GLOBAL NETWORK - Project management, asistenta tehnica, inchiriere utilaje, exploatare agretate minerale