Surse: Controlul Poliției Economice, miza reorganizării Poliției Române. Ce s-ar putea întâmpla

Surse: Controlul Poliției Economice, miza reorganizării Poliției Române. Ce s-ar putea întâmpla

Reorgnizarea Poliției Române anunțată de ministrul de Interne Marcel Vela se anunță a fi una mai spectaculoasă decât ar fi putut să fie, miza fiind bătălia pentru controlul unei anumite structuri din poliție, au declarat surse judiciare pentru NewsOnline

Astfel, sursele NewsOnline spun că reorganizarea Poliției va afecta foarte tare Direcția de Combatere a Crimei Organizate (DCCO) din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) pentru că din cadrul DCCO ar urma să dispară complet Serviciul Economic care ar urma să se mute cu totul în cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice  (DICE) din cadrul IGPR.

Conform unei Note cu propuneri de eficientizare a activității structurilor de investigare a criminalității economice care circulă prin IGPR, după reorganizare DICE ar urma să se numească Direcția Poliției Economice. 

La nivel teritorial se vor constitui Servicii Teritoriale de Poliție Economică care vor prelua posturile alocate acum pentru Serviciile de Combatere a Crimei Organizate, Direcției Poliției Transporturi, Poliției Capitalei și din cadrul Inspectoratelor Județene de Poliție, spun sursele NewsOnline. 

”Desființarea Serviciului Economic din cadrul Direcției de Combatere a Crimei Organizate slăbește foarte mult direcția. De-a lungul timpului acest Serviciu a gestionat dosare extrem de sensibile cum ar fi spețele cu Dinu Patriciu, Marian Iancu sau Ovidiu Tender și a putut gestiona aceste cauze pentru că avea independență față de șefii de inspectorate județene de poliție”, au spus pentru NewsOnline surse din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române. 

Foarte important va fi gradul de independență al viitoarei Direcției a Poliției Economice, sursele NewsOnline spun că de fapt miza reorganizării Poliției este de fapt chiar controlul acestei structuri. 

”În prezent dacă un procuror DIICOT investighează o grupare de criminalitate economică organizată din care fac parte oameni influenți locali acesta poate lucra fie cu DCCO - economic fie cu Serviciile Teritoriale ale DCCO. Dacă noua Direcție a Poliției Economice va fi în subordinea șefilor inspectoratelor județene de poliție care, de cele mai multe ori sunt puși cu influență politică, atunci șefii de IPJ-uri vor putea avea legal pârghii de a controla dosarele de criminalitate economică mare, existând premise pentru scurgeri de informații”, au explicat surse judiciare pentru NewsOnline.