Un consultant român pus sub acuzare de procurorii DNA, pentru spălare de bani, în dosarul Astaldi

Un consultant român pus sub acuzare de procurorii DNA, pentru spălare de bani, în dosarul Astaldi

DNA a început urmărirea penală pentru spălare de bani față de consultantul român Ioan Badea (foto) de la Smith& Felton Ltd, procurorii reținând că acesta ar fi primit, în 2013, aproape suma de 1,5 milioane de lei, bani despre care Badea ar fi știut că provin din fapte de corupție

Badea este anchetat de procurorii DNA în dosarul în care aceștia investighează rețeaua de influență italiană ”construită” în jurul companiei Astaldi dar și a altor societăți italiene de construcții care au avut contracte pe bani publici în țara noastră și pe care le-ar fi obținut prin plata unor ”comisioane” către influenți afaceriști italieni conectați la politicieni români din guvernul USL. 

Mai concret, în urmă cu o săptămână DNA anunța că a început urmărirea penală față de Mario La Sala pentru un trafic de influență de 1,9 milioane de euro constând în faptul că a pretins această sumă reprezentantului companiei Astaldi că va interveni pe lângă ministrul Ovidiu Silaghi, cu care La Sala avea o relație directă, pentru deblocarea unor plăți către compania italiană în urma unor lucrări prestate de această societate la CFR. 

Revenind la Ioan Badea, sursele judidicare ale NewsOnline au declarat că punerea acestuia sub acuzare are legătură cu societatea Romairport SRL și contractul câștigat de această firme înainte de 2013 pentru a face mai multe lucrări în vederea dezvoltării Aeroportului Otopeni. 

Mai exact, Badea i-a fost prezentat, la nivelul anului 2013, unui alt afacerist italian, Andrea Danese, care reprezenta atunci compania Romairport SRL, ca fiind persoana care poate ”acționa pe lângă directorul general” de la Aeroport pentru a ”rezolva” atitudinea ostilă a managerului față de societatea reprezentată de italian dar și pe lângă Consiliul de Administrație pentru a se debloca plata unor costuri suplimentare. 

Firma Romairport este de fapt o asociere a societăţilor italiene ItalStrade, ItalAirport, CEI MILANO cu societatea românească SC CCCF SA. 

Potrivit unor surse judiciare, punctul comun dintre Astaldi și Romairport este Pier Luca Canino, care în urmă cu ceva ani a fost administrator al Romairport. NewsOnline a dezvăluit recent că Pier Luca Canino are calitatea de denunțător în dosarul instrumentat de procurorii anticorupție de la noi în colaborare cu OLAF.