Un polițist de la Hunedoara vorbește despre legăturile lui Traian Berbeceanu cu un personaj cu trecut dubios. Ce interese de afaceri sunt în zonă

Un polițist de la Hunedoara vorbește despre legăturile lui Traian Berbeceanu cu un personaj cu trecut dubios. Ce interese de afaceri sunt în zonă

Un polițist de la Inspectoratul Județean de Poliție Hunedoara, Claudiu Ionescu demască într-o postare de pe rețelele de socializare legătura fostului șef al BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, cu un personaj controversat din zonă, afaceristul Gheorghe Rusu, legături pentru care Berbeceanu a fost anchetat de DIICOT și la Alba Iulia și trimis în judecată de structura centrală a DIICOT

Ionescu este unul din polițiștii care în 2014 a fost cercetat disciplinar și mustrat de șefii Poliției Hunedoara, după ce a ieșit în stradă pentru a-l susține pe comisarul Traian Berbeceanu, arestat la acea vreme. Acum polițistul recunoaște că s-a înșelat amarnic în ceea ce-l privește pe Berbeceanu:”De 6 luni ești șeful de cabinet al ministrului Afacerilor Interne, cel care s-a făcut remarcat prin multe gafe si care trebuia demis de mult. Mii de polițiști si pensionari militari si-au pus speranțele în tine, crezând ca odată ajuns acolo vei reforma ministerul și vei face dreptate pentru toți. S-au înșelat amarnic, acel Cattani de Romania e doar o poveste, scrijelită de un fost polițist într o carte care s-a vândut bine. Naivii nu știu dedesubturile. Nu ești decât un lacheu ce-i duce zilnic cafeaua lui Vela, care te-a luat în ograda doar pt PR”. 

Același Claudiu Ionescu scrie și despre legătura lui Traian Berbeceanu cu un afacerist controversat condamnat pentru furt de motoare: ”Și nu te mai da nevinovat si ca nu l-ai cunoscut pe Rusu ,zis *Romică*, administratorul SC Uranus 2000 SRL, înainte sa-ti vândă mașina aia subevaluată si nedeclarata in faimoasa ta declarație de avere. Erați prieteni la catarama, încă din 2010 când l-am cercetat eu pentru ucidere din culpă. Prima fraza rostita de el când a intrat la mine in birou a fost..*sunt prieten cu Berbeceanu si joc fotbal cu Dumitru, inspectorul șef*. Dar asta in episodul următor, când o sa povestesc de legătura ta cu el (condamnat pt furt de motoare din combinat) si Diana Pecincu...marea ta iubire...profesionala”. 

                                                                                  

FOTO Claudiu Ionescu și Traian Berbeceanu. Sursa - contul de facebook al polițistului Claudiu Ionescu

 

„Romică” despre care vorbește Ionescu este Gheorghe Rusu. Legăturile Berbeceanu - Rusu au făcut obiectul unui dosar pornit la DIICOT Alba Iulia și finalizat printr-un rechizitoriu făcut de structura centrală a DIICOT prin care Berbeceanu a fost trimis în judecată de procurori pentru că a luat șpagă o mașină de la Gheorghe Rusu, adică mașina despre care vorbește și polițistul Claudiu Ionescu. 

Legăturile dintre cei doi ar putea însă să fie mai ample însă ancheta DIICOT împotriva lui Berbeceanu a avut parte de mari piedici, șeful BCCO Alba Iulia de atunci fiind beneficiarul unor mari scurgeri de informații atât din interiorul DIICOT cât și de la polițiști de la Direcția de Combatere a Crimei Organizate din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române. Aceste ”tălpi” puse din interior i-au generat un avantaj lui Berbeceanu care a știut din timp ce măsuri să ia pentru a compromite mediatic ancheta iar procurorii au fost puși în imposibilitatea de a verifica diferite lucruri. 

Totuși, în ciuda protecției de care a beneficiat pe plan local, Gheorghe Rusu avea să fie trimis în judecată în ianuarie 2016 de procurorii din structura centrală a DIICOT în dosarul lichidatorului Ion Tudor din Timișoara, lichidator al cărui ”executant” era, de cele mai multe ori, Rusu. 

 

Prietenul lui Berbeceanu, conectat la afacerile lichidatorului Ion Tudor, personaj protejat chiar de un ofițer SRI

 

Cu ocazia cercetărilor efectuate în cauză a rezultat că începând cu anul 2009, Tudor I. Ion, practician în insolvență, a inițiat constituirea unui grup infracțional cu scopul de a eluda plata obligațiilor fiscale datorate bugetului consolidat al statului, arată procurorii DIICOT în rechizitoriul care a fost trimis Curții de Apel București.

”Inițierea constituirii grupului a fost favorizată de faptul că împreună cu tatăl său Tudor M. Ion și sora sa Berar Loredana-Ioana, dețineau calitatea de asociat sau/și administrator în mai multe societăți comerciale care aveau ca obiect de activitate prestări servicii (contabilitate, arhivare, recuperări creanțe, etc.) precum și aceea de asociat coordonator în cadrul unor societăți civile profesionale de reorganizare/lichidare a unor societăți comerciale cu privire la care au fost declanșate procedurile de insolvență sau ulterior faliment.  Pentru a putea să își atingă scopul urmărit, inc. Tudor I. Ion a urmărit atragerea unor persoane care dețineau calitatea de administrator ale unor societăți comerciale, cu scopul ca aceste entități juridice să fie utilizate fie pentru a emite facturile fictive care să justifice majorarea artificială a cheltuielilor și implicit deducerea de TVA, fie pentru a putea retrage sume importante de bani provenite din lichidarea unor societăți aflate în insolvență ori a bunurilor acestora valorificate către firmele din grup...”, mai precizează DIICOT în rechizitoriu. 

Practic, într-un limbaj mai simplu, procurorii DIICOT spun că grupul infracțional condus de familia Tudor folosea metode frauduloase pentru a pune mâna pe diferite proprietăți de valoare deținute de firmele în insolvență unde firmele familiei Tudor erau desemnate pe post de lichidatoare.  Pentru a putea reuși aceste manevre Tudor se folosea de diferiți interpuși iar unii dintre aceștia erau Gheorghe Rusu și soția acestuia, Anca Rusu. 

Soții Rusu au fost trimiși în judecată de procurorii DIICOT în dosarul lichidatorului Tudor în calitate de complici ai acestuia, mai exact pentru constituire de grup infracțional organizat, complicitate la spălare de bani și complicitate la bancrută frauduloasă. 

În cadrul anchetei procurorii DIICOT - Structura Centrală au obținut mărturii care arată că Ion I. Tudor era prieten cu Gheorghe Rusu, asociat la acel moment la SC Junior Uranus 2003 SRL, cel audiat de anchetatori arătând chiar că Tudor i-ar fi cerut să retragă o cerere de insolvență a Junior Uranus 2003 SRL pentru că fusese repartizată la un judecător la care Tudor nu avea influență. 

Familia Tudor - tată și fiu - era extrem de bine relaționată la acel moment, beneficiind chiar de protecția unui ofițer SRI în funcție, Ianăș Vădrariu, trimis și el în judecată de procurorii DIICOT. De altfel Tudor a recunoscut la DIICOT că a primit informații despre o anchetă a DIICOT, reușind astfel din timp să se protejeze de anumite lucruri.

”În contextul în care verificările organelor judiciare au devenit cunoscute inc. Tudor I. Ion, din luna iunie 2015, când au fost ridicate diferite documente de la sediul TUDOR&ASOCIAȚII SPRL, la data de 06.07.2015, ora 19:55:55, acesta a trimis un mesaj tip SMS martorului Talpai Loredana-Hortensia având următorul conținut:„ Sa-i multumesti la Ianas Vadrariu ca m-a anuntat ca vine DIICOTUL inca din primavara! Exact cum a spus el s-a intamplat...ce bine ca am stiut!”. (vol. 5, fila 312)  Fiind audiat cu privire la acest mesaj telefonic, inc. Tudor I. Ion a recunoscut că a fost anunțat de către inc. Vădrariu Ianaș cu privire la existența unor denunțuri penale: „…deși la momentul efectuării percheziției efectuate la biroul din București mi s-a spus de către lucrătorii de poliție că dosarul nu este public, arăt că înainte de acest moment eu cunoșteam anumite aspecte pe care le-am regăsit în dosar care mi-au fost comunicate de către numitul IANĂȘ VĂDRARIU, ofițer de informații în cadrul Serviciului Român de Informații. De exemplu, cunoșteam despre denunțul lui CÎRPEAN și conținutul acestuia, încă din perioada sărbătorilor de Paște a anului 2015, despre denunțul lui ARMAȘU VALENTIN, posibil din luna decembrie 2014, din luna august 2014 am aflat despre plângerea penală formulată de numitul BRĂILOIU GEORGE. În aceste condiții, în luna septembrie 2014, am luat măsuri pentru a-mi angaja apărători aleși. De asemenea, IANĂȘ VĂDRARIU mi-a arătat chiar documente care au stat la baza formării dosarului (exemplu: sesizarea penală a SC EUROSCRAP COMPANY SRL, o schemă a grupului infracțional, conexiuni legate de URANUS JUNIOR și RUSU GHEORGHE). Aceste aspecte le-am discutat cu TALPAI LOREDANA aproximativ în luna iunie sau iulie 2015.  I-am spus lui TALPAI LOREDANA că numitul IANĂȘ VĂDRARIU a stat în preajma noastră pentru a culege informații”, se arată în rechizitoriul procurorilor DIICOT. 

.

 

Redăm integral postarea de pe facebook a polițistului Claudiu Ionescu de la Inspectoratul Județean de Poliție Hunedoara:

"Traian Berbeceanu, mărirea si decăderea unui zeu. Dragul meu, fost prieten,

De 6 luni ești șeful de cabinet al ministrului Afacerilor Interne, cel care s-a făcut remarcat prin multe gafe si care trebuia demis de mult.
Mii de polițiști si pensionari militari si-au pus speranțele în tine, crezând ca odată ajuns acolo vei reforma ministerul și vei face dreptate pentru toți.

 

S-au înșelat amarnic, acel Cattani de Romania e doar o poveste, scrijelită de un fost polițist într o carte care s-a vândut bine. Naivii nu știu dedesubturile.

Nu ești decât un lacheu ce-i duce zilnic cafeaua lui Vela, care te-a luat în ograda doar pt PR.
Tu știi asta, dar ego-ul ti-a spus ca asa revii în atenția publica si vei putea poate pune presiune pe judecătorii ICCJ sa scapi de inculpare.

*Vreau doar sa mai lucrez 2 ani la locul meu de munca, timp în care sa redevenim cei mai buni din târa și sa pornim ceea ce numesc eu, reformarea politiei*

Asta mi-ai scris ultima data si te-am crezut. Tu te-ai pensionat rapid sa prinzi pensia banană de șef si te-a durut în cot de fosta ta echipa, care s-a destrămat in 4 zări. Iar despre reformarea poliției am văzut ce ai făcut in 6 luni, de când ești sef de cabinet: NIMIC.

Oare știe lumea ca faptele pentru care ești inculpat se prescriu în 2 ani și vei lua 100.000 de euro drepturi salariale neacordate? Tu cu Mureșan, Cean si Munteanu, cei care te-au băgat la zdup?

Si că toată bătălia ta cu ei este doar o reglare de conturi între găști, pentru putere. Ce păcat că mi-am dat seama de asta mult mai târziu.

Tocmai de aceea, dezamăgirea mea este cu atât mai mare, fiindcă am avut o percepție foarte buna in ce te privește, am crezut in profesionalismul tău, motiv pentru care m-am expus in fata șefilor, a colegilor, susținându-te, pierzând credibilitate, funcția, onoarea, etc, pentru ca acum, sa-ti citesc „glumitele” postate si știind că în spatele acestora te amuzi copios, de la înălțimea funcție onorabile de șef de cabinet al ministrului, când vezi câți pupincuriști se reped sa-ti aprecieze poantele tale seci si limbajul suburban.

Târziu am aflat si ca ai terminat o facultate obscura in Petroșani, ca ai scris pentru un un ziar si apoi, hop-țop, ai fost angajat in politie, tatăl tău fiind adjunct la circulație. Ai ajuns la judiciar unde te-a luat sub aripa Lavu, viitorul socru.
Prietenii știu de ce...

E plina Romania de nevinovați.

Oare in ce țară UE șeful de cabinet al ministrului de interne este inculpat pentru fapte de corupție?

Iti scriu ca umbla vorba prin târg ca spui lucruri trăsnite despre mine si trebuie sa reacționez. Înainte de lipirea ta de PNL ai mai cochetat cu politica. Prin 2018 l-ai susținut pe doctorul Bledea, prietenul tău, la primăria Deva, din partea ProRomania. Te-ai pozat cu el pe un afiș electoral in speranța ca PSD- ul si gașca lor te vor ajuta in instanta.

La sfârșitul lui 2019 te-ai întâlnit cu o protejata de-a lui Barna, negociind cu ea intrarea în USR. Auzind ca are probleme cu mine te-ai apucat sa îndrugi prostii, ca mi-am bătut fosta soție si am dat-o afara din casa. Si multe alte mizerii...
Trebuie sa știi ca niciodată nu am lovit o femeie si era doar problema noastră si nu a ta.

Iar mizeria asta spusa de tine e o mare minciună.


Am auzit ca în cartea aia a ta, pe la pagina 204, spui ca nu-ți explici de ce am ieșit în strada sa te apar, ca nu ma cunoșteai?
Am înțeles ca vroiai sa minimalizezi lupta mea ca sa te scot din arest, dar chiar asa, Traian, nu ma cunoșteai?

Oare cine ti-a dat pontul in februarie 2006 pentru marele dosar Hydra, cine ti l-a adus pe U.N la DIICOT Hunedoara sa-ti toarne mecanismul de furt din combinatul siderurgic si complicitatea paznicilor cu lumea interlopa din Hunedoara?

Oare cine a făcut flagrantul de la casa lui Samsonel, de pe malul răului Cerna, când s-au găsit 45 de tone de ferosiliciu?

Oare cine a făcut flagrantul pe Halda de Zgura când au fost găsite mai multe rabe încărcate cu fier?

Oare cine te-a dus sa te întâlnești cu Pațan, directorul SC Arcelor Mittal, sa punem țara la cale? Tu cu procurorul Diana Pecincu, eu cu asp.Cristurean Aurel?

Oare cine a rezolvat cele 80 de dosare cu AN după ce mi le-ai restituit pe cale ierarhica si nu au fost lipite de dosarul Hydra? Ca de, după ce te-au avansat șef la DIICOT Alba si răspundeai de 5 județe, nu mai aveai de ce sa te agiți?

Oare cine răspunde de faptul ca după 15 ani dosarul Hydra nu e judecat si se vor prescrie faptele, iar cei inculpați vor câștiga la CEDO bani din cauza faptului ca statul nu i-a judecat cu celeritate, într-un dosar care a costat statul roman 6 milioane de euro? A cui e vina, Traian, ca în afara de probatoriul făcut de noi, cei de la Poliția Hunedoara, nu ați făcut nimic in dosar?

Poate ai uitat, eu nu.

Sa-ti zic de ce am iest în strada sa te apar...nu pentru tine, Traian, am făcut-o pentru toți polițiștii abuzați, ca nu suport abuzurile. Te-am susținut potrivit principiilor firești, în care au fost călăuziți polițiștii in general, în școlile absolvite, ce se caracterizează prin ... Onoare.. Respect.. Corectitudine.. Cinste .. Fidelitate ...Confidențialitate ... Profesionalism .... Patriotism .. si ma opresc, pentru ca știu ca te plictisesc astfel de caracteristici specifice unui bun polițist, care pentru tine, sunt doar simple cuvinte. Și oricum tu nu ai o zi de scoală militara făcută.

Cât de naiv am fost și cât am plătit pentru asta, doar eu știu. Cert e ca din acel moment s-a pornit urgia împotriva mea: cercetări prealabile, izolat la serviciu, pus la dispoziție, mutat, retras avizul de acces la informații clasificate, etc. Probabil asta a fost destinul meu, trebuia sa trec prin asta ca sa ajung ce sunt acum. Am muscat din țarâna pentru a învăța lecția mândriei si al ego-ului.

Si culmea, cine si-a bătut joc de mine si m-a îngenunchiat, *doctorul* Dumitru, șeful IPJ Hunedoara, cel pe care l-ai aparat tu din partea SNPPC la IGPR într-o sesizare de-a mea, in 2018. Ce ironica e viața, prin intermediul meu a ajuns Coarnă la tine si tu peste ani l-ai aparat pe cel care m-a făcut sa mușc din țarână, pentru ca te-am aparat pe tine. Karma!

Și nu te mai da nevinovat si ca nu l-ai cunoscut pe Rusu ,zis *Romică*, administratorul SC Uranus 2000 SRL, înainte sa-ti vândă mașina aia subevaluată si nedeclarata in faimoasa ta declarație de avere. Erați prieteni la catarama, încă din 2010 când l-am cercetat eu pentru ucidere din culpă. Prima fraza rostita de el când a intrat la mine in birou a fost..*sunt prieten cu Berbeceanu si joc fotbal cu Dumitru, inspectorul șef*.

Dar asta in episodul următor, când o sa povestesc de legătura ta cu el( condamnat pt furt de motoare din combinat) si Diana Pecincu...marea ta iubire...profesionala.

Dar poate ai onoare si îți dai demisia.
Adevarul e mai presus de orice.

Cu drag, fostul tău prieten", se arată în postarea lui Claudiu Ionescu.