Un reprezentant Astaldi, audiat câteva ore de procurorii Direcției Naționale Anticorupție

Un reprezentant Astaldi, audiat câteva ore de procurorii Direcției Naționale Anticorupție

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au făcut miercuri, 25 septembrie, noi audieri în dosarul penal instrumentat împreună cu OLAF și în care se cercetează modul în care oficiali ai statului român au deblocat diferite plăți către compania italiană Astaldi în 2012, în timpul Guvernului USL, când premier era Victor Ponta iar ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi

Surse judiciare au declarat pentru NewsOnline că ultima persoană audiată a fost cetățeanul italian Andrea Danese, personaj care deține o funcție de conducere în compania Astaldi. Surse din mediul privat au declarat pentru NewsOnline că Danese a fost trimis în România în 2012 de conducerea din Italia a ”companiei-mamă” Astaldi pentru a încerca să rezolve problemele din România ale sucursalei Astaldi care era condusă atunci de Pier Luca Canino. Mai exact, Astaldi se afla atunci într-un blocaj financiar generat de faptul că nu i se făcuseră plăți pentru lucrările prestate în țara noastră. 

Potrivit acelorași surse judiciare prin audierea lui Andrea Danese, de miercuri, de la DNA, procurorii anticorupție au încercat, pe parcursul a câtorva ore bune, să afle versiunea acestuia despre modul în care s-au deblocat plățile din România către Astaldi. 

Asta pentru că DNA a anunțat pe 21 august că l-a pus sub control judiciar pe afaceristul italian Mario La Sala într-un dosar în care acesta este acuzat de un trafic de influență de 1.900.000 de euro. 

Procurorii DNA au anunțat că dosarul în care s-a început urmărirea penală față de Mario La Sala are ca obiect împrejurările și destinația unor comisioane de peste 2 milioane de euro încasate în schimbul deblocării unor plăți datorate de stat unei companii pentru lucrări de reabilitare a unor tronsoane de cale ferată. Lucrările de reabilitare fuseseră efectuate pe tronsoane de cale ferată de pe ruta București – Constanța, fiind finanțate în proporție de 75% din fonduri europene și 25% din bugetul de stat.
În contul lucrărilor efectuate, compania constructoare avea de încasat de la statul român, prin intermediul beneficiarului lucrărilor CFR (Compania de Căi Ferate), suma de 15 milioane euro, plăți restante la nivelul lunii mai 2012.

Compania constructoare la care se referă procurorii DNA este societatea italiană Astaldi, ne-au declarat mai multe surse judiciare. Potrivit DNA, în perioada iunie - iulie 2012, inculpatul Mario La Sala a pretins unui reprezentant al companiei de construcții, suma de 1.900.000 euro, promițându-i că, datorită influenței pe care o are asupra ministrului transporturilor, îl va determina să se implice în rezolvarea problemei companiei de construcții, legată de plățile scadente și restante ale CFR.

Ministrul Transporturilor la acel moment era actualul membru ALDE, Ovidiu Silaghi, personaj cu care La Sala avea o relație de prietenie directă. De altfel presa locală a și relatat că La Sala a vizitat în 2013 județul Satu Mare, unde Silaghi avea interese, și a oferit mai multe interviuri presei locale promițând dezvoltarea unor proiecte de interes pentru zonă. În Italia, Mario La Sala era apropiat de un fost europarlamentar italian ales în Parlamentul European pe listele partidului lui Silvio Berlusconi.

În ceea ce privește situația de fapt, procurorii DNA au stabilit că Mario La Sala a primit, în perioada 2012 - 2015, printr-o societate din România suma de 2,1 milioane de euro pentru a-și exercita influența asupra lui Ovidiu Silaghi și a rezolva problema companiei Astaldi.

Din suma totală societatea din România a virat 1.020.550 euro în conturile a două societăți din Belgia. De altfel, mai multe surse judiciare au declarat pentru NewsOnline că în afară o investigație OLAF în derulare așa cum au anunțat procurorii DNA, circuitul financiar realizat de rețeaua de influență italiană din țara noastră este investigat și de autoritățile judiciare din Belgia. 

Tot pentru plăți în aceleași firme din Belgia este investigată de OLAF și firma spaniolă de construcții Copisa care a avut lucrări în România și despre care puteți citi mai multe la finalul acestui articol. 

”Unul dintre directorii Astaldi din România, Pier Luca Canino a devenit denunțător la DNA. A dat mai multe declarații până s-au potrivit datele. Investigația Olaf, care s-ar putea finaliza și cu un raport care să ajungă tot la DNA, vizează și o serie de firme de construcții spaniole foarte mari care activează în România. La una din ele OLAF România a terminat deja controlul”, au explicat surse judiciare pentru NewsOnline.

 

Se pare însă, potrivit unor surse judiciare, că denunțul lui Canino este unul cel puțin incomplet, situația de fapt fiind mult mai amplă și vizând practic întreaga rețea de italiană de influență care ”accesa” diverși oficiali români cu funcții publice. 

http://newsonline.ro/dosar/dosarul-astaldi-firma-spaniola-copisa-investigata-de-olaf-pentru-legaturi-cu-reteaua-de-influenta-italiana-din-romania.html

 

PROGER GLOBAL NETWORK - Project management, asistenta tehnica, inchiriere utilaje, exploatare agretate minerale