DNA vrea, din nou, să ”calce” pragul Institutului Național de Statistică

DNA vrea, din nou, să ”calce” pragul Institutului Național de Statistică

Direcția Națională Anticorupție a înregistrat vineri, 21 august, la Tribunalul București o solicitare de confirmare a redeschiderii urmăririi penale într-un dosar care vizează mai multe posibile fapte penale derulate la Institutul Național de Statistică. Magistrații au fixat primul termen pentru soluționarea cererii DNA pentru 2 septembrie

Principalul nume vizat în acest dosar, conform datelor de pe portalul instanțelor de judecată este cel al lui Vergil Voineagu (foto, sursa Epoch Times), fost șef al Institutului Național de Statistică (INS) până în ianuarie 2013 când a fost demis de la conducerea INS de premierul în funcție de atunci, Victor Ponta. 

Având în vedere obiectul dosarului de la Tribunalul București, și anume ”confimare redeschidere urmărire penală”, rezultă că în speța de față vorbim de un dosar mai vechi care a fost inițial clasat de procurorul de caz. Soluția de clasare a fost ulterior infirmată de un procuror ierarhic superior care a dispus continuarea cercetărilor și care, conform legii în vigoare, a sesizat Tribunalul București pentru a confirma sau nu reluarea anchetei penale în dosarul de la Institutul Național de Statistică. În concluzie, ancheta va fi reluată doar dacă judecătorul de la tribunal va valida decizia procurorului ierarhic superior. 

Din datele de pe portalul instanțelor de judecată, dosarul pe care procurorii DNA vor acum să-l redeschidă pare să fi fost format la sesizarea Curții de Conturi, având în vedere că și instituția amintită apare printre intimații din acest dosar. 

Hotnews.ro scria în 2015 faptul că cei de la Curtea de Conturi au constatat la Institutul National de Statistica (INS) fapte pentru care există indicii ca au fost săvârșite cu încălcarea legii penale și a făcut demersuri pentru sesizarea organelor de urmărire penală. Acest lucru rezulta din raportul Curții de Conturi pe 2013. Printre nereguli, Curtea constată ca INS a plătit de două ori aceleași servicii IT, în vederea pregătirii și desfășurării în bune condiții a alegerilor locale și parlamentare din anul 2012, prejudiciul fiind de 646.000 lei, dar și renovarea și dotarea cu bani publici a unor spații pe care le administra si pe care ulterior le punea la dispoziție gratuit sau pe prețuri foarte mici către firme care făceau profit prin organizarea de nunți și botezuri.

"Institutul National de Statistica a efectuat plata dublă pentru aceleași servicii de 'Mentenanță licențe Kofax pentru anul 2012' , necesare în vederea pregătirii și desfasurarii în bune condiții a alegerilor locale si parlamentare din anul 2012, către două societăți comerciale, achitand atat suma de 646 mii lei catre o societate care a castigat prima licitatie publica organizata, care ulterior nu s-a achitat de obligatiile contractuale, cat si suma de 589 mii lei catre o alta societate comerciala care a castigat a doua licitatie publica pentru aceleasi servicii si care a executat obligatiile contractuale, bugetul Institutului National de Statistica fiind prejudiciat astfel cu suma de 646 mii lei”, se arată în raportul Curții de Conturi pe anul 2013. 

Faptele descrise în raport acoperă perioada în care Vergil Voineagu a fost director al Institutului Național de Statistică.

 

PROGER GLOBAL NETWORK - Project management, asistenta tehnica, inchiriere utilaje, exploatare agretate minerale