Doi foști procurori ai DNA Ploiești s-au ales cu un nou dosar penal pentru cercetare abuzivă și represiune nedreaptă

Doi foști procurori ai DNA Ploiești s-au ales cu un nou dosar penal pentru cercetare abuzivă și represiune nedreaptă

Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție a început urmărirea penală pentru cercetare abuzivă și represiune nedreaptă față de foștii procurorii de la DNA Ploiești Mircea Negulescu (foto) și Alfred Savu pentru modul în care aceștia au anchetat-o pe judecătoarea Ruxandra Popescu, președinte al Judecătoriei Sinaia. Popescu a fost achitată definitiv anul acesta de toate acuzațiile aduse de DNA

În concret, în calitate de procurori de caz într-un dosar înregistrat în anul 2016 la D.N.A. – Serviciul teritorial Ploiești, Negulescu și Savu sunt acuzați că au ticluit probe nereale împotriva judecătoarei Popescu, prin construirea unui scenariu mincinos, respectiv obținerea de denunțuri de la două persoane care se aflau în stare de arest preventiv în alt dosar al DNA - Serviciul teritorial Ploiești pe care îl instrumentau, denunțuri în urma cărora celor două persoane li s-ar fi înlocuit măsura arestului preventiv cu măsura preventivă a controlului judiciar, și ar fi consemnat declarații ale unor martori prin exercitarea de presiuni și amenințări asupra acestora.

De asemenea, Negulescu și Savu ar fi indus ideea că un judecătoarea Ruxandra Popescu a primit cu titlu de mită o haină de blană, deși, încă de la momentul sesizării organelor judiciare ar fi existat dubii atât cu privire la obiectul mitei cât si cu privire la realitatea acestei acțiuni și, contrar materialului probator existent în dosar au fost întocmite referatele privind încuviințarea autorizării percheziției domiciliare, încuviințarea autorizării măsurii preventive a arestului fată de magistratul judecător, solicitarea autorizării percheziției, formularea propunerii privind arestarea preventivă a magistratului judecător, scenariu de natură a dovedi existenta infracțiunilor reținute în sarcina judecătorului, în scopul acuzării pe nedrept de săvârșirea unor asemenea fapte.

Totodată, cei doi suspecți au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale prin ordonanță și trimiterea în judecată prin rechizitoriu a magistratului judecător, pentru infracțiunile de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, schimbarea încadrării juridice din infracțiunea prev. de art. 132 din Legea 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 Cod penal cu aplic. art. 5 Cod penal și infracțiunea de luare de mită prev. de art. 254 alin. 1 Cod penal rap. la art. 6 art. 7 din Legea 78/2000, deși ar fi cunoscut că judecătorul este nevinovat.

La data de 9 octombrie 2019 a fost adusă la cunoștința suspecților Negulescu și Savu efectuarea în continuare a urmăririi penale și faptele pentru care sunt suspectați, la sediul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție.

În iunie anul acesta Înalta Curte de Casație și Justiție a decis achitarea judecătoarei Ruxandra Popescu pentru acuzația de luare de mită, în același dosar fiind achitat definitiv și primarul orașului Sinaia, Vlad Oprea. 

Mircea Negulescu și Alfred Savu mai sunt vizați de procurorii Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție și în alte dosare penale.