UPDATE Sorina Pintea a fost arestată pentru 30 de zile pentru luare de mită în formă continuată

UPDATE Sorina Pintea a fost arestată pentru 30 de zile pentru luare de mită în formă continuată

Fostul ministru al Sănătății (PSD) din Guvernul Dăncilă, Sorina Pintea, a fost prins în flagrant primind o sumă de bani considerată drept șpagă de procurorii DNA, au declarat surse judiciare pentru NewsOnline. 

UPDATE 4:

 Tribunalul București a admis propunerea procurorilor DNA și a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a Sorinei Pintea, acuzată de luare de mită în formă continuată. Fostul ministru poate face contestație care va fi judecată de Curtea de Apel București

 

UPDATE 3 COMUNICATUL DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 29 februarie 2020, a inculpatei
PINTEA SORINA, manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă ”Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare, județul Maramureș, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada decembrie 2019 – 28 februarie 2020, inculpata Pintea Sorina, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit, printr-un intermediar, de la reprezentanții unei societăți comerciale, în două tranșe, sumele de 10.000 de euro și 120.000 lei, care nu i s-ar fi cuvenit, reprezentând un procent de 7% din valoarea unui contract de achiziție publică ce avea ca obiect “proiectarea și executarea lucrărilor de amenajare bloc operator-sală chirurgie cardiovasculară și toracică și spații adiacente”, încheiat în anul 2019 de unitatea spitalicească cu societatea comercială.
Concret, inculpata ar fi primit banii respectivi în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile sale de serviciu ca manager și ordonator de credite.
În data de 28 februarie 2020, după primirea sumei de 120.000 lei, activitate ce ar fi avut loc în biroul inculpatei din cadrul spitalului, s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
Inculpatei i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
La data de 29 februarie 2020, inculpata Pintea Sorina urmează să fie prezentată Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

UPDATE 2. Surse judiciare au povestit pentru NewsOnline culisele dosarului fostului ministru Sorina Pintea. Înainte să ajungă la fostul ministru procurorii anticorupție l-au prins în flagrant pe intermediarul care ar fi primit banii în numele ministrului. Oricum, ce este cert este că contractul vizat de procurorii DNA nu era pentru achiziția de produse pentru combaterea coronavirusului. 

”Este vorba de un contract mai vechi care era blocat și pentru care Sorina Pintea a cerut 120.000 de lei (25.000 euro n.r.) ca să deblocheze plățile. La furnizorul de produse a fost trimis intermediarul căruia procurorii i-au făcut flagrant cu banii. Prins de DNA, intermediarul a spus că banii nu erau pentru el iar anchetatorii l-au pus să o sune pe Pintea. Aceasta i-a spus că îl așteaptă la ea la birou, la spital la Baia Mare iar acolo a intervenit din nou DNA”, au declarat surse judiciare pentru NewsOnline. 

 

 

 

UPDATE 1. Procurorii DNA nu au luat încă o măsură preventivă față de fostul ministru Pintea, anchetatorii aflându-se în continuare la Baia Mare

 

Aceleași surse judiciare au mai declarat pentru NewsOnline că Pintea a fost prinsă în flagrant când a primit suma de 25.000 de euro, bani ceruți pentru deblocarea plății unui contract încheiat în perioada când Sorina Pintea era ministru al Sănătății. Dosarul este instrumentat de procurorii Secției a II-a din cadrul DNA.