Predoiu a pregătit două anomalii care favorizează abuzurile din justiție

Predoiu a pregătit două anomalii care favorizează abuzurile din justiție

Proiectul de lege de desființare a Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție pregătit de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, conține câteva prevederi dubioase care dacă vor fi adoptate vor genera o super imunitate în fața legii chiar a procurorilor și judecătorilor

Astfel, Cătălin Predoiu a inclus în proiectul de act normativ o prevedere care spune că judecătorii și procurorii  vor mai putea fi trimiși în judecată doar cu încuviințarea Secțiilor pentru judecători respectiv procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.  Mai mult decât atât: inculparea judecătorilor și procurorilor (punerea în mișcare a acțiunii penale) va fi posibilă doar cu autorizarea prealabilă a Procurorului General.

La modul cum a evoluat justiția română în tabere și găști, prevederile introduse de Predoiu vor avea drept consecință blocarea a aproape oricărei anchetă penală față de un magistrat care susține taberele aflate ”la butoane”. De exemplu, dacă ne raportăm la actuala Secției de procurori din CSM, pare greu de crezut că aceștia vor aviza vreodată un rechizitoriu în care să fie vizați oameni apropiați ai foste șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi, dacă ținem cont de faptul că mulți din Secție au fost susținuți și promovați de Kovesi. 

Mai mult, justițiabilii simpli, fără putere financiară vor reuși cu greu să obțină cercetarea unui magistrat care a comis un abuz față de ei pentru că de multe ori magistrații s-au protejat între ei. 

”Proiectul de desființare a SIIJ nu rezolvă de fapt marea problemă și anume stârpirea corupției din justiție. Degeaba dă competența înapoi la DNA dacă bagă 150 de avize de la toată lumea”, explică o sursă judiciară pentru NewsOnline.

Iată ce conțin exact prevederile introduse de Cătălin Predoiu: 

„La art. 95 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 826 din 13 septembrie 2005, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa alineatul (2) se introduc doua noi alineate, alin. (3) si (4), cu urmatorul cuprins:

'(4) Punerea in miscare a actiunii penale fata de un judecator sau procuror se face cu autorizarea prealabila a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

(5) Trimiterea in judecata a judecatorilor si procurorilor se incuviinteaza de Sectia pentru judecatori sau, dupa caz, de Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii'”.