Prefectul Bucureștiului vrea să anuleze o tranzacție imobiliară de acum 15 ani. În proces apar câțiva milionari influenți

Prefectul Bucureștiului vrea să anuleze o tranzacție imobiliară de acum 15 ani. În proces apar câțiva milionari influenți

Prefectul Municipiului București cere judecătorilor să anuleze pe motive de nelegalitate o dispoziție din 2005 a primarului interimar de atunci al Capitalei, Răzvan Murgeanu care a stat la baza unei tranzacții imobiliare importante


În concret, Prefectul Municipiului București a depus la Tribunalul București o cerere de chemare în judecată având ca obiect ”anulare act administrativ dispoziția 4175/04.04.2005” în contradictoriu cu Primarul Municipiului București și cu mai multe persoane fizice foarte cunoscute.

Dispoziția a cărei anulare o cere Prefectul a fost emisă la acel moment de primarul interimar al Capitalei, Răzvan Murgeanu (foto), împreună cu șeful Direcției Juridice din primărie de la acel moment, Adrian Iordache, și avea ca obiect restituirea unor moștenitori, în compensare, pe Legea 10, o suprafață de teren de trei ori mai mare decât cea revendicată, pe motiv că terenurile ar fi egale ca valoare.

Moștenitorii beneficiari-aparenți ai dispoziției lui Răzvan Murgeanu sunt cetățenii români de naționalitate germană Goebbel Bortes Astrid, Goebbel Fritz Berndt, Tudor Helga si Krestel Rolf Ernst, care în 2001 au solicitat, în baza Legii 10/2001, restituirea în natura a 9,3 hectare de teren situate în comuna Plumbuita Tei - pe actualul amplasament al Parcului si Lacului Plumbuita.

Prin dispoziția emisă atunci, tandemul Murgeanu – Iordache a decis să acorde celor patru solicitanti, în „compensare“, 23,4 hectare, situate pe malul nordic al Lacului Tei, pe str. Fabrica de Glucoză nr. 6 – 8, teren însă mult mai valoros decât cel solicitat spre restituire.

Conform datelor de pe portalul instanțelor de judecată cei patru moștenitori sunt și ei parte în procesul de la Tribunalul București deschis de Prefect. Primul termen al acestui dosar s-a derulat pe 15 iulie când magistrații au constatat că cererea de chemare în judecată a fost înregistrată la o secție greșită, urmând ca dosarul să fie din nou repartizat unui magistrat de la secția competentă.

În dosarul de la Tribunal apar și numele beneficiarilor reali ai tranzacției făcută prin dispoziția lui Murgeanu, mai exact cea care poate fi numită ”regina” afacerilor cu drepturi litigioase din București, avocata Virginica Tanți Dumitrescu și partenerul ei de afaceri, Adrian Ciorobea.

Virginica Tanți Dumitrescu și Adrian Ciorobea au cumpărat de la moștenitorii cetățeni români de etnie germană terenul primit de aceștia pe strada Fabrica Glucoză nr. 6-8.

Interesant este că publicația economică profit.ro anunța la sfârșitul lunii iulie că Virginica Tanți Dumitrescu și Adrian Ciorobea au semnat un antecontract de vânzare-cumpărare cu retailerul german Kaufland pentru un lot de 1,7 hectare chiar de pe Strada Fabrica de Glucoză, care prelungește autostrada A3 până în zona de afaceri Pipera din București. Prețul agreat depășește 11 milioane de euro, potrivit unui document obținut de Profit.ro.
Rămâne de văzut cum va reacționa Kaufland la procesul deschis de Prefectul Municipiului București.

Printre intimații din dosar se mai regăsesc și câțiva celebri milionari român, cum ar fi magnatul imobiliar Sorin Crețeanu și cea care, după ultimele informații publicate de ziarul Cancan, poate fi numită fosta soție a acestuia, Marilena Simona Crețeanu.

Sorin Crețeanu controlează firmele de construcții Comnord și Procema și în plus a mai avut proiecte imobiliare proprii.

În dosar mai apare și numele Ligiei Popoviciu, mama magnatului Gabriel ”Puiu” Popoviciu, aflat acum în Anglia după ce a fost condamnat în România la șapte ani de închisoare pentru afacerea cu terenurile de la Băneasa unde avea să dezvolte centrul comercial Băneasa.

Familia Popoviciu a cumpărat de la Virginica Tanți Dumitrescu o suprafață de teren pe strada Fabrica de Glucoză unde a dezvoltat complexul imobiliar Belvedere.

Teren de la tandemul Virginica Tanți Dumitrescu – Adrian Ciorobea pare că a achiziționat și fostul partener de afaceri al lui Puiu Popoviciu, Radu Dimofte pentru că și numele acestuia apare în dosarul de la Tribunalul București.

Celelalte două nume importante care mai sunt menționate pe lista de intimați din dosarul de la Tribunalul București sunt cele ale lui Dragoș Mihail și Jenica Astratinei, dezvoltatori imobiliari apropiați de Dragoș Dobrescu.

 

 

PROGER GLOBAL NETWORK - Project management, asistenta tehnica, inchiriere utilaje, exploatare agretate minerale