Scenarii: ”Oameni noi” pentru șefia marilor parchete. Cine ar fi favoriții

Scenarii: ”Oameni noi” pentru șefia marilor parchete. Cine ar fi favoriții

Marea surpriză de la concursul pentru șefia DIICOT, DNA și Parchetul General ar putea să apară la DNA unde Călin Nistor, actualul interimar, ar avea un contracandidat serios

Peste aproape două săptămâni la Ministerul Justiției vor avea loc interviurile cu procurorii aspiranți la posturile de procurori șefi de la DIICOT și DNA și la scaunul de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Surse judiciare au dezvăluit pentru NewsOnline că unul din scenariile vehiculate ”prin oraș” se referă la faptul că actualul Guvern PNL ar dori să instaleze la conducerea marilor parchete ”oameni noi”. Prin ideea de ”oameni noi” s-ar înțelege procurori care nu mai fost rotiți și uzați în diferite funcții de conducere până în prezent și care au apărut recent în prim plan. Și se pare că actualul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu ar avea de unde să aleagă dacă vedem că în cursa pentru funcții s-au înscris în total 18 procurori.

Horațiu Radu, favorit pentru șefia Parchetului General

Cei mai mulți candidați sunt la Parchetul General, opt la număr. Principalul favorit la ”bursa neoficială a pariurilor” este cotat Răzvan Horațiu Radu (foto). Din iunie anul trecut și până în prezent el este delegat ca adjunct al Procurorului General.
Răzvan Radu a fost din martie 2011 și până în 2018 detașat în funcția de Subsecretar de Stat - Agentul Guvernamental pentru Curtea de Justiţie şi Tribunalul Uniunii Europene. . Din 2018 Radu s-a reîntors la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru a cărui șefie candidează acum.
Pe lângă faptul că are un CV curat, Radu are avantajul politic că a fost schimbat din postura de Agent Guvernamental de fostul Guvern PSD condus de Viorica Dăncilă iar la nivel de discurs public liderii PNL au susținut mereu oamenii dați afară de PSD.
Nu trebuie excluse însă nici posibile surprize mai ales că în cursă mai sunt înscriși și oameni fără probleme la CV, un exemplu în acest sens fiind Laura Oprean.

Lista procurorilor care s-au înscris pentru șefia Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este:
1. Ionel Corbu - Admis la interviu 14.01.2020 - 9.00
2. Florin-Daniel Cășuneanu - Admis la interviu 14.01.2020 - 10.30
3. Gabriela Scutea - Admis la interviu 14.01.2020 - 13.30
4. Laura Oprean - Admis la interviu 14.01.2020 - 15.00
5. Pompiliu - Marian Drilea - Marga - Admis la interviu 15.01.2020 - 9.00
6. Daniel Horodniceanu - Admis la interviu 15.01.2020 - 10.30
7. Sorin Săndel Vasilache - Admis la interviu 15.01.2020 - 13.30
8. Răzvan Horațiu Radu - Admis la interviu 15.01.2020 – 15.00


La DIICOT e o luptă puternică între doi candidați


Foarte interesantă este însă concurența pentru postul de procuror șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism(DIICOT). NewsOnline a anticipat corect în articolul publicat pe 6 decembrie candidații pentru șefia DIICOT, singurul nume apărut în plus fiind cel al procurorului constănțean Teodor Niță.
Conform informațiilor NewsOnline principalii favoriți pentru șefia DIICOT sunt actuala adjunctă Giorgiana Hosu dar și Viorel Badea, fost procuror DIICOT în prezent adjunctul INM. În alegerea șefului DIICOT va depinde foarte mult de cât de mult va ține cont ministrul Cătălin Predoiu de prieteniile din interiorul Secției pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.
Astfel, Hosu este în relații apropiate cu fostul șef al DIICOT, Codruț Olaru – în prezent membru CSM. Despre Olaru, spun sursele NewsOnline, se știe în mediul judiciar că ar avea o foarte strânsă relație de prietenie cu ministrul Predoiu.
Pe de altă parte, Viorel Badea este susținut de actualul președinte, ales la finalul anului trecut, al Secției pentru Procurori, Tatiana Toader și de un alt membru al Secției, Nicolae Solomon. Cercul de prieteni al acestei tabere include mai mulți actuali procurori DIICOT, cum ar fi Gabriel Cristian și Marius Voineag, ultimii doi fiind colegi de birou.
Că ”meciul” pentru DIICOT e dur o arată și o decizie a Secției pentru Procurori din CSM de la finalul anului trecut. Mai exact Secția a refuzat să prelungească, formal, pentru câteva luni delegarea Giorgianei Hosu la conducerea DIICOT.
Nu sunt excluse nici surprizele, Ioana Albani având și ea șansa ei.
Lista procurorilor care s-au înscris pentru ocuparea funcției de procuror șef al DIICOT este:
1. Teodor Niță - Admis la interviu 17.01.2020 9.00
2. Ioana Bogdana Albani - Admis la interviu 17.01.2020 10.30
3. Elena- Giorgiana Hosu - Admis la interviu 17.01.2020 13.30
4. Viorel Badea - Admis la interviu 17.01.2020 15.00
5. Daniel Horodniceanu - Admis la interviu 17.01.2020 16.30


Marea surpriză ar putea să apară la șefia DNA


Înainte ca ministrul Justiției, Cătălin Predoiu să demareze procedura de nominalizare a noilor șefi pentru marile parchete, actualul procuror șef interimar al DNA, Călin Nistor era văzut aproape de toată lumea din mediul judiciar drept favorit pentru a prelua conducerea instituției pentru un mandat întreg. În cursă s-au mai înscris însă patru contracandidați și dacă s-ar respecta scenariul vehiculat pe piață cum că s-ar dori ”oameni noi”, marea surpriză ar putea să apară fix la șefia Direcției Naționale Anticorupție.
Sursele NewsOnline îl prezintă drept un contracandidat serios pentru Nistor pe procurorul ploieștean Ionuț Botnaru, în prezent șef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești după ce a fost șeful DIICOT Ploiești. Ca și element de cancan, în mediul judiciar din Prahova este cunoscută dușmănia dintre Botnaru și celebrul fost procuror DNA Ploiești, Mircea Negulescu, acesta din urmă având o aversiune puternică față de Botnaru pe vremea când acesta era șeful DIICOT Ploiești.

Lista procurorilor care candidează pentru funcția de procuror-șef al DNA este, potrivit anunțului Ministerului Justiției:

1. Mariana Alexandru - Admis la interviu 16.01.2020 9.00
2. Crin-Nicu Bologa - Admis la interviu 16.01.2020 10.30
3. Camelia Elena Grecu - Admis la interviu 16.01.2020 13.30
4. Ionuț Botnaru - Admis la interviu 16.01.2020 15.00
5. Nistor Călin - Admis la interviu 16.01.2020 16.30

 

 

 

PROGER GLOBAL NETWORK - Project management, asistenta tehnica, inchiriere utilaje, exploatare agretate minerale