Un ”combinator” de bani publici cu contracte în toată țara, trimis în judecată de DNA Alba Iulia

Un ”combinator” de bani publici cu contracte în toată țara, trimis în judecată de DNA Alba Iulia

DNA Alba Iulia l-a trimis în judecată pe Cristian Ioan Samson (foto stânga alături de primarul Iulian Nica de la Panciu) pentru cinci infracțiuni în formă continuată în derularea unor contracte cu primăriile din Lupeni și Băile Herculane. Samson a mai avut contracte pe bani publici și la Medgidia, Pitești și recent la Panciu în Vrancea

Mai exact DNA a anunțat faptul că ”procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților - Două persoane fizice, în calitate de reprezentanți ai SC Project Expert Association SRL, pentru săvârșirea a cinci infracțiuni săvârșite în formă continuată de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, SC PROJECT EXPERT ASSOCIATION SRL pentru săvârșirea a cinci infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, săvârșite în formă continuată”.

Conform datelor de la Tribunalul Hunedoara inculpații persoane fizice, reprezentanți ai SC Project Expert, sunt Cristian Ioan Samson și Marius Chirică.

În ceea ce privește faptele, acestea sunt următoarele: ”În perioada 2011- 2015, în contextul realizării a patru proiecte finanțate din fonduri europene ce aveau ca obiect: reabilitarea infrastructurii în orașele Lupeni și Băile Herculane, reabilitarea unui spital și a unui centru cultural din municipiul Lupeni, reprezentanții SC Project Expert Association SRL ar fi depus la primăriile celor două orașe atât anterior cât și după încheierea contractelor mai multe documente false și inexacte (lista cu experții desemnați pentru a lua parte la proiect, pontaje și devize, facturi, etc.). Ulterior, cele două instituții publice au depus înscrisurile respective la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în vederea decontării. Prin aceste demersuri, inculpata SC Project Expert Association SRL ar fi obținut pe nedrept sume de bani decontate din fonduri europene, totalizând 1.691.291 lei. În cauză, s-au constituit părți civile primăriile orașelor Lupeni și Băile Herculane cu sumele de 1.324.067 lei respectiv 318.981 lei. De asemenea, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrație publice s-a constituit parte civilă în cauză cu suma nerecuperată de 48.242 lei de la primăriile orașelor Lupeni și Băile Herculane”. 

Samson, prin firmele pe care le controlează, este un fel de ”specialist” al contractelor pe bani publici. În afară de contractele care fac obiectul dosarului instrumentat de DNA Alba Iulia, din verificările NewsOnline, Cristian Samson a mai derulat contracte cu primăriile din Medgidia, Pitești și recent din Panciu - Vrancea. 

Mai exact, Ziarul de Vrancea scria că primarul Iulian Nica și Cristian Ioan Samson, manager general SC Green Business S.R.L. București au semnat vineri, 11 octombrie 2019, contractul de achiziție publică pentru obiectivul de investiții Eficientizarea energetică a Policlinicii Orașului Panciu. Interesant este că și primarul Nica face obiectul unui amplu dosar penal pentru fraudarea bugetului public, în prezent fiind cercetat în libertate după ce o perioadă a fost arestat preventiv. 

Ziarul Văii Jiului scria încă din 2016 -  http://www.zvj.ro/articole-40821-Tu+++tii+ce+se+intampl+++cu+taxele+++i+impozitele+pe+care+le+pl++te++ti++In+ciuda+s++r++ciei+aparent.html - că același Samson  care acţionează cel puţin prin intermediul Green Business SRL şi Project Expert Association SRL era la acel moment un mega abonat la banii publici de la mai multe primării din județul Hunedoara.

Astfel, pe lângă Primăria Lupeni, firmele lui Samson au mai lucrat cu Primăria Vulcan, Uricani dar și Primăria Hunedoara.

 

Sursa foto Ziarul de Vrancea

PROGER GLOBAL NETWORK - Project management, asistenta tehnica, inchiriere utilaje, exploatare agretate minerale