UPDATE Procurorii DNA au început urmărirea penală față de Călin Popescu Tăriceanu pentru luare de mită:
”În ordonanța de efectuare a urmăririi penale se arată că în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
Suspectul Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton, în calitate de prim ministru, ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, de la reprezentanții unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanță. În schimb, acesta și-ar fi exercitat atribuțiile astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei. Suma de 800.000 USD, reprezentând un comision din valoarea plăților făcute de statul român către companie, ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore.
Prezentul dosar a fost constituit în anul 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii D.N.A la cererea autorităților judiciare austriece.
După respingerea, la data de 3 iunie 2019, a cererii inițiale de încuviințare a urmăririi penale de către Senat (instituție învestită cu soluționarea având în vedere calitatea de senator a lui Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton la acea dată), procurorii au efectuat, în același dosar, acte de urmărire penală cu privire la fapte și alte persoane.
Ca urmare a administrării unor probe suplimentare, au rezultat elemente de noutate care au conturat starea de fapt mai sus menționată cu referire la fostul demnitar.
Suspectului i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
În vederea confiscării obiectului infracțiunii de luare de mită, în cauză s-a dispus sechestru asigurator pe bunuri imobile aparținând suspectului Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton până la concurența sumei de 800.000 USD, echivalent în lei – 3.204.640 lei”
……………………………………………………………………………………………………………
DNA a anunțat că procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al P.Î.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Președintelui României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de o persoană, la data faptelor având funcția de prim ministru, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită. Persoana la care se referă procurorii DNA este Călin Popescu Tăriceanu
Potrivit DNA, Tăriceanu ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, de la reprezentanții unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanță. În schimb, acesta și-ar fi exercitat atribuțiile, astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei. Suma de 800.000 USD, reprezentând un comision din valoarea plăților făcute de statul roman către companie, ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore.
Surse judiciare au declarat pentru NewsOnline că cei care l-ar fi mituit pe Tăriceanu, dar care nu au mai fost trimiși în judecată întrucât ar fi făcut denunț, sunt reprezentanții din România ai companiei austriece Fujitsu Siemens Computers GesmbH Austria (FSC). Dosarul lui Călin Popescu Tăriceanu are legătură cu cel în care a fost trimis în judecată omul de afaceri Petru Berteanu. DNA spune că Berteanu este cel care a intermediat înțelegerea între compania austriacă Fujitsu Siemens Computers GesmbH Austria (FSC) și prim-ministrul Guvernului României Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu cu privire la plata unor sume de bani în schimbul îndeplinirii de către demnitar a atribuțiilor de serviciu privind încheierea actelor adiționale la Contractul de închiriere a licențelor Microsoft
În concret, la data de 15 aprilie 2004 a fost semnat de Guvernul României, prin împuternicitul său Secretariatul General al Guvernului (SGGR), și de Microsoft Ireland Operation Limited, prin împuternicitul său Fujitsu Siemens Computers GesmbH Austria (FSC), Contractul comercial de închiriere de licențe referitor la produsele Microsoft folosite în administrația publică centrală.
Contractele Tehnice anexe la Contractul comercial prevedeau un mecanism de comanda anuală („true-up”), potrivit căruia toate instituțiile publice beneficiare a licențelor aveau obligația de a transmite anual către Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informațiilor numărul de computere desktop sau de copii adiționale utilizate efectiv, în vederea comandării noilor licențe necesare pentru produsele adiționale. Totodată, Secretariatul General al Guvernului avea obligația de a transmite anual comenzile corespunzătoare produselor Microsoft folosite în administrația publică centrală din Romania și de a achita contravaloarea acestora.
Întrucât Guvernul României nu a transmis aceste comenzi și nu a achitat contravaloarea noilor licențe conform calendarului asumat, începând cu anul 2006 reprezentanții Fujitsu Siemens Computers GesmbH și Microsoft Ireland Operation Limited au efectuat numeroase demersuri oficiale, atât către Secretariatul General al Guvernului, cât și către prim-ministrul Guvernului României, cărora le-au transmis mai multe adrese prin care solicitau respectarea obligațiilor contractuale, fără succes.
Pentru a obține efectuarea plăților restante, DNA a stabilit că cetățeanul austriac Victor Malinowski, director de vânzări în cadrul Fujitsu Siemens Computers GesmbH, a hotărât să contacteze demnitarii români cu atribuții în derularea contractului. Victor Malinowski era extrem de interesat de încheierea actelor adiționale pentru licențele suplimentare, întrucât contractul inițial încheiat în anul 2004 prevedea plata de către Guvernul României a unui preț / licență de peste două ori mai mare decât cel cu care Fujitsu Siemens Computers GesmbH achiziționa aceste bunuri de la Microsoft Ireland Operation Limited.
Astfel, în cursul anului 2007, Victor Malinowski l-a cunoscut pe Petru Berteanu, prin intermediul cetățeanului austriac Peter Hungler, funcționar bancar care gestiona contul deschis la o bancă din Austria de martorul Bogdan Ștefan Teodorescu, prieten și fost asociat al inculpatului într-o societate care acordase consultanță politică Partidului Național Liberal.
Atribuțiile exercitate de Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu în legătură cu adoptarea hotărârilor de guvern privind achiziția de licențe Microsoft
DNA a urmărit apoi hotărârile de guvern adoptate cu Tăriceanu premier, în legătură cu achiziția de licențe Microsoft:
”La data de 27 februarie 2008 a fost adoptată Hotărârea de Guvern nr. 199 prin care a fost aprobată preluarea de către Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației a competențelor Secretariatului General al Guvernului, aferente contractului comercial de închiriere de licențe referitor la produsele Microsoft, încheiat la data de 15 aprilie 2004, dintre Guvernul României și Microsoft Ireland Operation Limited.
Prin același act se prevedea că obligațiile de plată existente se plătesc, pentru Guvernul României, din bugetul Secretariatul General al Guvernului, iar obligațiile de plată stabilite potrivit mecanismului de comandă anuală se plătesc din bugetul Ministerului Comunicațiilor și Tehnologiei Informației.
Totodată, s-a prevăzut că Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației coordonează activitățile de centralizare a necesarului anual de licențe Microsoft și distribuie licențele către autoritățile și instituțiile publice beneficiare.
Hotărârea de guvern a fost semnată de Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu, în calitate de prim-ministru, Karoly Borbely, în calitate de Ministru al comunicațiilor și tehnologiei informației, secretarul de stat Remus Pricopie pentru Ministrul educației, cercetării și tineretului și Varujan Vosganian, în calitate de Ministru al economiei și finanțelor.
La data de 11 iunie 2008 a fost adoptată Hotărârea de Guvern nr. 634 prin care s-a aprobat încheierea Actului adițional nr. 2 la contractul comercial de licențe încheiat între Guvernul României și Microsoft Ireland Operation Limited, pentru o cantitate de 39.385 de licențe necesare utilizării produselor software Microsoft, conform art.1.2. din Contract. Prin aceeași hotărâre s-a mandatat ministrul comunicațiilor și tehnologiei informației să semneze actul adițional în numele Guvernului României.
S-a stabilit ca plata sumei de 26.172.156 USD, reprezentând contravaloarea licențelor, să se efectueze într-o singură tranșă, în trimestrul I al anului 2009, dar nu mai târziu de 31 martie 2009.
Hotărârea de guvern a fost semnată de Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu, în calitate de prim-ministru, Karoly Borbely, în calitate de Ministru al comunicațiilor și tehnologiei informației și Varujan Vosganian, în calitate de Ministru al economiei și finanțelor.
La data de 20.06.2008 a fost semnat Actul adițional nr. 2/20.06.2008 între Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației (reprezentat prin ministrul Karoly Borbely) și Fujitsu Siemens Computers GesmbH Austria (reprezentat de Viktor Malinowski și Heinz Mazinger), având ca obiect achiziționarea a 39.385 licențe, începând cu 2006, la o valoare de 26.172.156 USD.
La data de 24 septembrie 2008 a fost adoptată Hotărârea de Guvern nr. 1193, prin care a fost împuternicit Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației să semneze Actul adițional nr. 3 de modificare și completare a Actului adițional nr. 2 din 11 iunie 2008 la contractul comercial de închiriere licențe, prin care valoarea contractului a fost majorată la 31.144.865,64 USD, din care T.V.A. 4.972.709,64 USD. Motivul emiterii actului normativ a fost acela că începând cu anul 2007 se aplicau prevederile Codului fiscal aplicabile după data aderării, iar la suma deja prevăzută în Actul adițional nr.2, cu privire la care se prevedea în mod expres că este netă și liberă de orice taxe și/sau speze de orice natură, trebuia să se adauge cota de TVA aplicabilă în statul membru în care era stabilit prestatorul (respectiv Austria).
Hotărârea de guvern a fost semnată de Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu, în calitate de prim-ministru, Karoly Borbely, în calitate de Ministru al comunicațiilor și tehnologiei informației și Varujan Vosganian, în calitate de Ministru al economiei și finanțelor.
d) La data de 12 noiembrie 2008 a fost adoptată Hotărârea de Guvern nr. 1451 prin care a fost aprobată încheierea Actului Adițional nr. 4 la contractul comercial nr. 0115RO, având ca obiect achiziționarea a 63.799 licențe necesare utilizării produselor software Microsoft[1] la o valoare de 22.458.396,1 USD, la care se adaugă 4.267.095,26 USD TVA.
Hotărârea de guvern a fost semnată de Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu, în calitate de prim-ministru, Karoly Borbely, în calitate de Ministru al comunicațiilor și tehnologiei informației, Varujan Vosganian, în calitate de Ministru al economiei și finanțelor și Anton Anton, în calitate de Ministru al educației, cercetării și tineretului.
Actul adițional nr. 4 a fost încheiat la data de 25.11.2008”