• Despre noi
  • Politica de Advertise
  • Contact
joi, martie 4, 2021
  • Login
No Result
View All Result
NEWSLETTER
News Online
  • Actualitate
  • Romania Istorica
  • Politica
  • Justitie
  • Regional
  • Sport
  • Actualitate
  • Romania Istorica
  • Politica
  • Justitie
  • Regional
  • Sport
No Result
View All Result
News Online
No Result
View All Result
Acasa Stiri Justitie Dosar

Schema de salarii de la Ministerul Culturii, încărcată pe lângă lege. Uniunea Scriitorilor a beneficiat ilegal de finanțare dublă pentru același proiect din anul Centenarul Marii Uniri

de Cristi Ciuperca
octombrie 20, 2020
in Dosar
0
Schema de salarii de la Ministerul Culturii, încărcată pe lângă lege. Uniunea Scriitorilor a beneficiat ilegal de finanțare dublă pentru același proiect din anul Centenarul Marii Uniri
0
DISTRIBUIRI
53
VIEWS
Distribuie pe FacebookDistribuie pe Whatsapp

Curtea de Apel București a respins acțiunea Ministerului Culturii care solicita anularea a două decizii a Curții de Conturi care obligau ministerul la recuperarea, printre altele, a unor sume de bani acordate Uniunii Scriitorilor din România în Anul Centenarului

Demersul în instanță al Ministerului Culturii a venit după ce în urma unui control al Curții de Conturi s-au descoperit câteva probleme în activitatea ministerului din 2018, când la conducere era actorul George Ivașcu.

Decizia Curții de Apel București nu este definitivă, ia fiind atacată cu recurs care urmează a fi soluționat de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Astfel, prin raportul de constatare din iulie 2019, Curtea de Conturi a reținut în urma verificării documentelor puse la dispoziție privind stabilirea drepturilor salariale(state de plată, note contabile, situații financiare, ordine ale ministrului etc.) s-au constat nereguli în angajarea și plata salariilor și a contribuțiilor aferente acestora, reprezentând drepturi de natură salarială acordate unor persoane detașate la Ministerul Culturii și Identității Naționale (MCIN) de la alte entități publice și private.

Din verificare a rezultat că în statele de salarii întocmite în perioada ianuarie 2018 – decembrie 2018, au fost identificați un număr de 44 salariați, reprezentând persoane detașate de la terțe entități publice și private, la nivelul structurilor din cadrul MCIN.

Persoanele detașate la MCIN, pentru a desfășura activități profesionale în cadrul structurilor mai sus prezentate, au avut contract de muncă încheiat la entități publice și entități cu capital privat.

Potrivit situației prezentate echipei de Audit a Curții de Conturi de către Serviciul Resurse Umane a rezultat că unii salariați – detașați au beneficiat de un nivel al salariului de bază situat peste nivelul prevăzut de grila de salarizare corespunzătoare postului ocupat, în conformitate cu prevederile Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

”Pe baza datelor prezentate mai sus a rezultat că și în cazul celor 14 persoane care au fost detașate de la societăți comerciale trebuia să se aplice prevederile Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit d__ fondurile publice, cu modificările și completările ulterioare, respectiv că ar fi trebuit să se plătească salariile aferente funcției corespunzătoare pentru care a fost efectuată detașarea… Pentru salariații detașați în condițiile prezentate mai sus în anul 2018 a fost suportat de la bugetul de stat prin MCIN suma de 604.692 lei, față de 322.207 lei, care ar fi fost acordate în condițiile aplicării Legii cadru 153/2017, rezultând astfel o cheltuială neeconomicoasă în sumă de 282.485 lei”, a stabilit Curtea de Conturi în urma verificărilor de la Ministerul Culturii.

Curtea de Apel București a constatat că susținerile Curții de Conturi sunt corecte și că Ministerul Culturii a încălcat legea.

”Făcând aplicarea în cauză a celor mai sus statuate, C_____ reține că, în cazul persoanelor detașate în cadrul Ministerului C_______ d__ sectorul privat, nu se puteau acorda drepturile salariale pe care persoana angajată le obținea în sectorul privat, în măsura în care acestea erau superioare drepturilor salariale acordate în cadrul Ministerului, întrucât în sectorul public drepturile salariale sunt strict stabilite prin legea de salarizare și nu sunt rezultatul unei negocieri. Astfel, în mod corect pârâta (Curtea de Conturi n.r.) a reținut că drepturile salariale acordate de Minister persoanelor detașate, reprezentau drepturi salariale negociate de acestea cu angajatori privați, ori în sectorul public nu este incidentă negocierea între angajat și angajator în ceea ce privește drepturile salariale. (…) Ori, angajatorul d__ sectorul public nu are posibilitatea de a stabili în privința personalului contractual alte drepturi salariale decât cele expres stabilite de legea de salarizare. În aceste condiții, C_____ reține, contrar susținerilor reclamantului, că pârâta nu a realizat o interpretare trunchiată a dispozițiilor art. 47 Codul muncii, ci în realitate a dat eficiență dispozițiilor legii speciale în materia salarizării personalului d__ sectorul public în anul 2018, respectiv dispozițiilor Legii 153/2017”, se arată în motivarea deciziei, publicată pe rolii.ro, prin care Curtea de Apel București a respins solicitarea Ministerului Culturii de a anula decizia Curții de Conturi.

Uniunea Scriitorilor, finanțată de două ori pentru același proiect 

În ceea ce privește problema privind finanțarea Uniunii Scriitorilor din România din Anul Centenarului – 2018, Ministerul Culturii și Uniunea – care a făcut cerere de intervenție în proces, au susținut că cererile de finanțare formulate de intervenient au vizat două proiecte culturale distincte, respectiv Gala Poeziei Române Contemporane – București 2018 și Gala Poeziei Române Contemporane – Alba Iulia 2018.

Curtea de Conturi a stabilit însă că nu vorbim de proiecte distincte ci au fost un proiect cultural unic finanțat, ilegal, de două ori din același buget de Ministerul Culturii. Judecătorii de la Curtea de Apel București au hotărât că interpretarea Curții de Conturi este una corectă și că cei care au încălcat legea sunt cei de la minister.

Astfel, din analiza dispozițiilor legale, Curtea reține pe de o parte că proiectul cultural reprezintă un ansamblu de activități prin care se urmărește satisfacerea unui interes cultural comun, iar pe de altă parte că finanțarea nerambursabilă se acordă pentru un proiect cultural, iar nu pentru fiecare activitate desfășurată în cadrul proiectului, de regulă în cadrul aceluiași an bugetar.

Astfel, prin cererea de finanțarea înregistrată la Minister sub nr. 85/18.01.2018 Uniunea Scriitorilor din România a solicitat finanțare pentru proiectul „Gala Poeziei Române Contemporane, ediția a VIII-a – București 2018”, în cuantum de 60.000 lei. Potrivit cererii, perioada de desfășurare era mai-decembrie 2018, scopul proiectului fiind celebrarea Centenarului Marii Unirii prin citirea de poezii de către poeți români reprezentativi( interesul cultural al desfășurării proiectului, în sensul OG 51/1998).

”Activitățile integrate în cadrul proiectului se desfășurau în localități alese în funcție de semnificația istorică a acestora pentru procesul de realizare a Marii Uniri, respectiv București, Cluj, Iași, A___, Timișoara, C______, C________ A___ I____. În urma analizării cererii de finanțare, M_________ C_______ a decis acordarea unei finanțări nerambursabile în cuantum de 20.000 lei în cadrul Programului Cultural Prioritar pe anul 2018”, se arată în hotărârea Curții de Apel București.

Prin cererea de finanțare înregistrată la Minister sub nr. 6630/12.09.2018, Uniunea Scriitorilor din România a solicitat finanțare pentru proiectul „Gala Poeziei Române Contemporane, ediția a VIII-a – Alba Iulia 2018” în cuantum de 65.000 lei. Potrivit cererii, perioada de desfășurare era octombrie-noiembrie 2018, scopul proiectului fiind celebrarea Centenarului Marii Unirii prin citirea de poezii de către poeți români reprezentativi( interesul cultural al desfășurării proiectului, în sensul OG 51/1998). Activitățile integrate în cadrul proiectului se desfășurau în localități alese în funcție de semnificația istorică a acestora pentru procesul de realizare a Marii Uniri, respectiv București, Cluj, Iași, A___, Timișoara, C______, C________, Alba Iulia.

”În urma analizării cererii de finanțare, M_________ C_______ a decis acordarea unei finanțări nerambursabile în cuantum de 60.000 lei, d__ care a acordat efectiv Uniunii Scriitorilor din România suma de 51.583 lei. Procedând la analiza conținutului celor două cereri de finanțare, C_____ reține că, în fapt, U______ S___________ d__ R______ a solicitat finanțarea pentru un singurul proiect cultural și anume Gala Poezia Contemporane Române ediția a VIII-a, având în vedere că toate activitățile descrise în cadrul cererilor de finanțare urmăreau satisfacerea unui interes cultural comun și anume celebrarea Centenarului Marii Unirii, prin citirea de poezii de către poeți români reprezentativi”, se mai arată în hotărârea Curții de Apel București

Curtea de Apel București subliniază că prin activitatea desfășurată în fiecare dintre cele 8 orașe identificate în cele două cereri de finanțare nu se urmărea satisfacerea unui interes cultural propriu, ci a unui interes cultural unic legat de Centenarul Marii Uniri, astfel încât NU se poate reține că fiecare activitate reprezenta un proiect cultural distinct, care să poată să primească o finanțare nerambursabilă de sine stătătoare.

”Împrejurarea că în cele două cereri de finanțare s-a identificat locul în care urma să se desfășoare activitatea culturală și data evenimentului, și anume București 15 iunie 2018 și respectiv A___ I____ 24 noiembrie 2018, iar finanțarea a fost acordată menționându-se locul și data desfășurării activității, nu conduce la concluzia propusă de reclamant și de intervenientul accesoriu în sensul că ar fi vorba de două proiecte culturale diferite. Pentru a ajunge la această concluzie, C_____ a avut în vedere împrejurarea că finanțarea nerambursabilă vizează întregul proiect cultural, chiar dacă în cererea de finanțare se identifică o activitate d__ cadrul proiectului, pentru care se solicită finanțarea. Astfel, odată acordată finanțarea nerambursabilă în cadrul unui proiect cultural, chiar pentru o singură activitate componentă a proiectului, nu se mai poate proceda la acordarea unei alte finanțări de către același finanțator pentru o altă activitate d__ cadrul aceluiași proiect. Practic, alegerea formei de solicitare a finanțării nerambursabile, respectiv pentru o activitate componentă sau pentru proiectul cultural în integralitate, aparține solicitantului, însă finanțarea nu poate fi obținută de la același finanțator decât o singură dată pentru același proiect cultural. Față de cele mai sus expuse, C_____ reține că în mod corect pârâta (Curtea de Conturi n.r.) a reținut că reclamantul a procedat la acordarea unei duble finanțări pentru același proiect cultural”, concluzionează Curtea de Apel București.

Astfel, rezultă că cea de-a doua finanțare acordată de Ministerului Culturii în urma solicitării Uniunii Scriitorilor din 12 septembrie 2018, pentru evenimentul de la Alba Iulia, și în valoare de 51.583 de lei este una în afara legii.

sursa foto sus  www.adevarul.ro

Extras de pe portalul instantelor de judecată

 

 

 

 

Etichete: finantare ilegala centenarul marii uniriministerul culturii curtea de conturisalarii ilegale la ministerul culturiiuniunea scriitorilor curtea de conturiuniunea scriitorilor finantare ilegala
DistribuieTrimite
Cristi Ciuperca

Cristi Ciuperca

Jurnalist cu experiență de peste 15 ani în presa centrală și locală. În presa centrală a lucrat în redacții ca Evenimentul Zilei sau România Liberă. Cofondator al proiectului RISE Project

Articolul urmator
Secretarul de stat de la Departamentul pentru relația cu Republica Moldova, Ana Guțu, candidează pentru Senat pe listele PMP Vrancea. Fostul prefect Sorin Hornea deschide lista la Camera Deputaților

Secretarul de stat de la Departamentul pentru relația cu Republica Moldova, Ana Guțu, candidează pentru Senat pe listele PMP Vrancea. Fostul prefect Sorin Hornea deschide lista la Camera Deputaților

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termenii și condițiile.

Recomandari

Noul președinte al CJ Vrancea pregătește evaluarea secretarului județului, mâna dreaptă a lui Oprișan

Noul președinte al CJ Vrancea pregătește evaluarea secretarului județului, mâna dreaptă a lui Oprișan

4 luni in urma
Cine este personajul cu care făcea ”trafic de dosare” vicepreședintele de la ANRP anchetat de DNA. Ambii sunt suspecți

Cine este personajul cu care făcea ”trafic de dosare” vicepreședintele de la ANRP anchetat de DNA. Ambii sunt suspecți

1 an in urma

Articole Populare

  • Ofertele pentru lotul 4 de la ”Autostrada Ford” Craiova – Pitești, analizate formal. CNAIR putea exclude din prima compania din China

    Ofertele pentru lotul 4 de la ”Autostrada Ford” Craiova – Pitești, analizate formal. CNAIR putea exclude din prima compania din China

    0 distribuiri
    Distribuie 0 Tweet 0
  • Judecătorul Adriana Stoicescu: ”Azi am avea nevoie de patrioţi adevăraţi ca de aer. Marile naţiuni au ajuns acolo, sus, pentru că îşi venerează trecutul şi eroii”

    0 distribuiri
    Distribuie 0 Tweet 0
  • UPDATE Acțiune DIICOT Iași: Contrabandă cu țigări de 80 de milioane de euro în U.E. Fabrici ilegale de țigări în Italia și Ungaria. Cum era structurată gruparea

    0 distribuiri
    Distribuie 0 Tweet 0

Urmariti-ne pe Facebook!

Newsletter

Abonați-vă la newsletter-ul nostru pentru a primi News Online direct în căsuța de e-mail, în fiecare Vineri a săptămânii. Este rapid și ușor să vă înscrieți – și simplu să vă dezabonați dacă vă răzgândiți.

Please wait...

Multumim! Te-ai inscris cu succes la newsletterul nostru.

Stiri

  • Actualitate
  • Dosar
  • Justitie
  • Politica
  • Regional
  • Romania Istorica
  • Sport
  • Uncategorized

Link-uri Utile

  • Termeni & Conditii
  • Politica de utilizare a cookie-urilor
  • Contact

Despre Noi

NewsOnline este o platformă media care își propune să ofere cititorilor săi informații relevante din mai multe domenii de actualitate, cum ar fi politică sau justiție.

  • Despre noi
  • Politica de Advertise
  • Contact

© 2020 NewsOnline - Toate drepturile rezervate!

No Result
View All Result
  • Acasa
  • Actualitate
  • Romania Istorica
  • Politica
  • Justitie
  • Regional
  • Sport

© 2020 NewsOnline - Toate drepturile rezervate!

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms below to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
NewsOnline.ro foloseste module cookies. Continuând să utilizați acest site, vă dați consimțământul pentru utilizarea cookie-urilor. Vizitați Politica de utilizare cookie.